Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare: Nu există nor radioactiv după exlozia de la Fukushima. Nu este niciun pericol asupra României

Explozia de la centrala Fukushima 1 s-a soldat cu o emisie de subtanţe radioactive pe care experţii japonezi încearcă să o neutralize, dar acolo nu există un nor radioactiv, situaţia nefiind una care să genereze pericol asupra României, susţine Lucian Biro, expert în controlul activităţii nucleare.

125 afișări
Imaginea articolului Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare: Nu există nor radioactiv după exlozia de la Fukushima. Nu este niciun pericol asupra României

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare: Nu există nor radioactiv după exlozia de la Fukushima. Nu este niciun pericol asupra României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lucian Biro, fost director al Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că nu există nor radioactiv după explozia de la centrala Fukushima 1.

"Acolo a fost doar o explozie şi o emisie de substanţe radioactive, predominnat Cesiu 137 pe care experţii japonezi încearcă să o neutralizeze. Cesiul are timp de înjumătăţire 30 de ani", a spus Lucian Biro.

Expertul în probleme privind controlul activităţii nucleare a precizat că nu există niciun pericol asupra României în urma acestei situaţii.

Explozia de la centrala Fukushima 1, produsă sâmbătă, a provocat rănirea a patru angajaţi, însă aceştia sunt conştienţi, iar viaţa lor nu se află în pericol, a anunţat compania Tokyo Electroic Power (TEPCO).

Conform Agenţiei pentru securitate nucleară şi industrială, în apropierea reactorului au fost detectate elemente radioactive - cesiu şi iod. Agenţia pentru incendii şi managementul dezastrelor a trimis la Fukushima echipe de pompieri specializate pentru intervenţii în caz de calamitate şi echipamente pentru asigurarea răcirii reactoarelor.

Cantitatea de radiaţii absorbită într-o oră de o persoană în zona centralei nucleare japoneze Fukushima este egală cu limita de radiaţii maximă la care poate fi expusă o persoană într-un an, a anunţat, sâmbătă, agenţia Kyodo.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Enado, a declarat sâmbătă, după explozie, că guvernul a ordonat evacuarea unei zone cu o rază de 10 kilometri, care a fost ulterior extinsă la 20 de kilometri.

Autorităţile au evacuat, în total, circa 300.000 de persoane în cinci prefecturi, conform poliţiei naţionale.

Pompierii au anunţat că în prefectura Miyagi se înregistrează trei incendii de proporţii şi alte 200 de incendii de intensitate mai mică. În total, 3.400 de clădiri au fost distruse parţial sau total.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici