Compania Naţională a Uraniului, mesaj pentru sindicate: Căutăm soluţii pentru continuarea activităţii şi asigurarea surselor de venit

Compania Naţională a Uraniului (CNU) a anunţat vineri, după ce sindicatul companiei a ameninţat cu declanşarea grevei generale, că încearcă să găsească surse de venit şi soluţii pentru continuarea activităţii.

709 afișări
Imaginea articolului Compania Naţională a Uraniului, mesaj pentru sindicate: Căutăm soluţii pentru continuarea activităţii şi asigurarea surselor de venit

Compania Naţională a Uraniului, mesaj pentru sindicate: Căutăm soluţii pentru continuarea activităţii şi asigurarea surselor de venit (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

"Asigurarea surselor de venit şi identificarea soluţiilor pentru continuarea activităţii sunt stringente, conducerea companiei şi a ministerului de resort făcând demersurile necesare în acest sens. (...) CNU SA înţelege demersul sindicatului pentru păstrarea locurilor de muncă şi pentru măsuri de protecţie socială, având în vedere situaţia actuală dificilă a companiei şi limitările bugetare", arată compania, într-un comunicat.

CNU mai menţionează că a respectat până în prezent contractul de muncă în vigoare şi că va răspunde în termenul legal revendicărilor salariaţilor.

Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu din CNU a anunţat, joi, declanşarea grevei generale în 48 de ore, dacă societatea nu transmite în scris că garantează locurile de muncă şi clauzele prevăzute în contractul colectiv de muncă.

Astfel, aceştia solicită garantarea păstrării locurilor de muncă în cadrul CNU - SA Bucureşti, garantarea clauzelor prevăzute în Contractul colectiv de muncă, a planului de măsuri de protecţie socială şi creşterea salariului tarifar de încadrare cu 200 lei pentru fiecare salariat în conformitate cu clauza de semnare a Contractului colectiv de muncă din 7 iulie 2015.

Sindicatul arată că situaţia companiei este gravă, deoarece cele două contracte care asigură veniturile CNU SA nu mai există, după ce Nuclearelectrica a reziliat contractul la 29 decembrie 2015, iar Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRS-PS) nu poate încheia un nou contract deoarece în bugetul consolidat aferent anului 2016 nu este prevăzută suma necesară.

Sindicaliştii spun că în condiţiile actuale, pentru anul 2016 în proiecţia de buget CNU nu are surse de venituri, ceea ce duce la imposibilitatea desfăşurării activităţii companiei şi implicit închiderea acesteia..

În notificare se menţionează şi fatul că în cursul anului 2015 au încetat raporturile de muncă pe cale naturală a aproximativ 200 de angajaţi, iar prognoza pentru anul 2016 este de a pleca încă 200 de angajaţi.

Mugurel Huţuleac, preşedintele Sindicatului din CNU, a declarat pentru MEDAFAX că angajaţii companiei sunt decişi să intre în grevă generală dacă nu li se garantează păstrarea locurilor de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici