Companiile producătoare de imunoglobulină care s-au retras de pe piaţa românească, sub lupa Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei investighează zece companii producătoare de imunoglobulină, o substanţă obţinută din plasma sanguină umană care protejează organismul împotriva bolilor, în legătură cu o posibilă înţelegere între aceste firme pentru a obţine un cadru fiscal mai favorabil, potrivit unui comunicat de presă al Concurenţei.

736 afișări
Imaginea articolului Companiile producătoare de imunoglobulină care s-au retras de pe piaţa românească, sub lupa Consiliului Concurenţei

Biotest Pharma (Germania), Octapharma (Austria), Octapharma ( Franţa), Octapharma (Suedia), Octapharma (Marea Britanie), CSL Behring (Germania), Kedrion (Italia), Baxter (Belgia), Baxalta (Belgia), Baxter (Austria) sunt cele zece companii vizate de ancheta Concurenţei.

„Investigaţia vizează un posibil comportament anticoncurenţial ce constă în adoptarea unei strategii coordonate între aceste companii, prin limitarea şi întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobulină umană normală, de către aceste companii, cu scopul eliminării taxei clawback şi obţinerii unui cadru fiscal mai favorabil şi, implicit, ameliorării marjelor de profit”, potrivit comunicatului Concurenţei.

Ziarul Financiar a scris cum rând pe rând, în plină criză a dozelor de imunoglobulină, producătorii au renunţat la comercializarea produselor din plasmă pe piaţa locală, invocând motive comerciale. Kedrion (Italia), Octapharma (Marea Britanie), CSL Behring (Germania) sunt trei companii care nu au mai adus dozele pentru pacienţii români, potrivit notificărilor primite de Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Primele companii care s-au retras au fost Baxter (Austria), iar producătorul german de imunoglobulină Biotest Pharma a notificat ANMDM despre disponibilitatea limitată pentru dozele Intratect pe motive comerciale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici