Compartimentul de transplant de celule stem din Timişoara, redeschis. Lucrările de modernizare au început în urmă cu un an

Compartimentul de transplant de celule stem din cadrul Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara, închis în urmă cu un an pentru lucrări de modernizare şi în care sunt internaţi copii şi adulţi din întreaga ţară, a fost redeschis, în urma unor donaţii de aproape 500.000 de euro.

447 afișări
Imaginea articolului Compartimentul de transplant de celule stem din Timişoara, redeschis. Lucrările de modernizare au început în urmă cu un an

Compartimentul de transplant de celule stem din Timişoara, redeschis. Lucrările de modernizare au început în urmă cu un an

Lucrările la Compartimentul de transplant de celule stem au început în urmă cu aproximativ un an şi au fost realizate în cadrul unui proiect derulat de o asociaţie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În total sponsorii au donat suma de 480.000 de euro necesari modernizării complete a etajului 1 în care se află Compartimentul de transplant de celule stem din cadrul Secţiei de Onco-Hematologie a Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu” din Timişoara.

Cu aceşti bani, holurile, dar şi cele şase saloane ale compartimentului au fost reabilitate. Totodată, a fost achiziţionat mobilier nou, televizoare, aparate medicale şi jucării, iar în fiecare salon sunt două sau trei paturi, cu grup sanitar propriu.

“Tot ce s-a realizat vizează securitatea bolnavului. Un bolnav cu o patologie severă, că e cancer sau altă boală, care e supus unui transplant de celule stem, nu mai prezintă sistem imunitar. De aceea, infecţiile, inclusiv cele nosocomiale, reprezintă un pericol absolut major în cazul acestor bolnavi care pot să dezvolte infecţii severe şi mortale. Este un teritoriu deosebit de fragil şi tocmai de aceea trebuie să existe anumite condiţii. Asociaţia <Dăruieşte Viaţă> a reuşit să rezolve această problemă. Acum există un control al aerului care intră în încăperi, avem aparate care curăţă şi purifică aerul. Asigurarea acestor condiţii reprezintă o modalitate sigură de îmbunătăţire a şanselor de supravieţuire”, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, medicul Margit Şerban, fost şef al Secţiei de Onco-Hematologie de la Spitalul de Copii din Timişoara, care a convins un ONG din Austria să ridice de la zero această secţie, în urmă cu peste 15 ani.

Carmen Uscatu, preşedintele Asociaţiei “Dăruieşte Viaţă”, a afirmat că lucrările la Spitalul de Copii din Timişoara continuă, tot din donaţii. Astfel, în aproximativ un an şi jumătate, dacă se vor strânge toate fondurile necesare, aproximativ un milion de euro, vor fi modernizate şi etajele doi, trei şi parterul Secţiei de Onco-Hematologie.

“Acest proiect, alături de cel finalizat recent la Spitalul Clinic de Copii Braşov, este un exemplu prin care demonstrăm că putem avea şi în România spitale publice la standard occidentale. Aici copiii bolnavi de cancer sunt acum trataţi aşa cum ar trebui, într-un spaţiu adecvat din toate punctele de vedere. Renovarea secţiei Spitalului din Timişoara a însemnat recompartimentarea etajului 1 într-un mod adaptat, care să permită păstrarea numărului de paturi per total, reducerea numărului de paturi din salon, precum şi includerea de grupuri sanitare. Acum ne ocupăm de renovarea şi reamenajarea întregii secţii de oncologie pediatrică care cuprinde etajele 2, 3 şi parterul”, a declarat Carmen Uscatu.

Medicul Smaranda Arghirescu, şeful Compartimentului de transplant de celule stem din Timişoara, a declarat că anual sunt internaţi în Secţia de Onco-Hematologie între 1.800 şi 1.900 de pacienţi din întreaga ţară.

În anul 2001, la Timişoara a fost realizat primul transplant de celule stem din România. Până în prezent au fost realizate 360 de proceduri de transplant medular la copii şi la adulţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici