Complexul Energetic Hunedoara, amendat cu 740 milioane de lei pentru lipsa certificatelor de carbon

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) a fost amendat de Fondul de Mediu cu suma de 740 milioane de lei, întrucât societatea hunedoreană nu a achiziţionat până la termenul limită, 30 aprilie, certificatele de carbon necesare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

234 afișări
Imaginea articolului Complexul Energetic Hunedoara, amendat cu 740 milioane de lei pentru lipsa certificatelor de carbon

Complexul Energetic Hunedoara, amendat cu 740 milioane de lei pentru lipsa certificatelor de carbon (Imagine Ana Poenariu / Mediafax Foto)

Directorul Complexului Energetic Hunedoara, Cosmin Chiuzan, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că societatea a primit norificarea despre amendă săptămâna trecută.

”Amenda este de 740 milioane, am primit notificarea. E o amendă care ne împovărează mai mult decât am fost împovăraţi, dar avem intenţia să o contestăm. O să ne gândim la o formulă de o ataca, deocamdată suntem în termenul de 30 de zile în care putem să o contestăm”, a spus directorul Complexului Energetic Hunedoara.

Întrucât CEH nu a achiziţionat nici certificatele verzi, societatea a fost amendată, în iunie, cu suma de 14 milioane de lei.

Complexul Energetic Hunedoara nu a achiziţionat certificatele de carbon şi verzi necesare funcţionării termocentralelor Mintia şi Paroşeni, deşi termenul limită pentru depunerea acestora a fost data de 30 aprilie. Conducerea CEH nu are soluţii pentru a face rost de sumele necesare în vederea achiziţionării acestor certificate, iar amenda dată de Fondul de Mediu nu exonerează compania de cumpărarea certificatelor de CO2.

”Societatea nu are resursele necesare pentru achiziţionarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră. La 30 aprilie, instalaţiile poluatoare din România aflate sub schema europeană a emisiilor de gaze cu efect de seră trebuie să transmită către Comisia Europeană certificatele de carbon aferente emisiilor de gaze efectiv realizate anul trecut. Neconformarea instalaţiilor din România, precum şi din celelalte ţări, înseamnă o amendă de 100 euro/certificat de carbon nerestituit sau tonă CO2 emisă, conform legislaţiei europene şi naţionale în vigoare”, arăta, pe vremea când CEH se afla în prima perioadă de insolvenţă, GMC Craiova, administratorul judiciar, în raportul asupra cauzelor insolvenţei.

Potrivit aceluiaşi raport, pentru energia produsă anul trecut în cele două termocentrale, CEH trebuie să achiziţioneze 1.674.596 de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, valoarea acestora fiind estimată la aproximativ 35.769.370 lei. Preţul este, însă, calculat la data de 7 martie, când preţul unui certificat era de 4,80 euro, la un curs valutar de 4,45 lei/euro. Surse din CEH susţin, însă, că atunci când cererea de certificate este mare, preţul acestora creşte, iar în acest moment compania ar avea nevoie de aproximativ 45 milioane de lei pentru certificatele de carbon.

Anul trecut, CEH a primit o amendă de peste 538 milioane de lei pentru că nu a achiziţionat la termen certificatele de carbon.

Complexul Energetic Hunedoara a intrat din nou în insolvenţă pe data de 23 iunie, după ce la începutul lunii mai Curtea de Apel Alba Iulia a stabilit că dosarul trebuie rejudecat din cauza unui viciu de procedură al judecătorului sindic de la Tribunalul Hunedoara.

CEH reprezintă cel mai mare angajator din judeţul Hunedoara, compania având aproximativ 6.200 de angajaţi, datoriile producătorului de energie depăşind, înainte de amenda aplicată de Fondul de Mediu, 1,6 miliarde de lei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici