Complicele lui Passaris, dat în urmărire la o lună după ce a fost eliberat pentru bună purtare

Paul Popa, complicele lui Konstantinos Passaris, care l-ar fi ajutat să evadeze dintr-o închisoare din Grecia, a fost eliberat din Penitenciarul Aiud pentru bună purtare, iar la scurt timp a fost dat din nou în urmărire, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile elene.

1469 afișări
Imaginea articolului Complicele lui Passaris, dat în urmărire la o lună după ce a fost eliberat pentru bună purtare

Paul Popa, complicele lui Passaris (Imagine: Doru Nica/Mediafax Foto)

Cunoscut drept "cel mai periculos român" şi considerat "mâna dreaptă" a grecului Konstantinos Passaris, Paul Popa a fost condamnat definitiv, în 12 aprilie 2011, la opt ani de închisoare pentru că a împuşcat un bărbat din Deva.

Mare parte din pedeapsă şi-a executat-o în Penitenciarul Aiud, iar pe 24 octombrie 2012 Judecătoria Aiud a admis eliberarea condiţionată a lui Popa, pentru bună purtare.

Instanţa a luat în calcul faptul că mâna dreaptă a lui Passaris a executat 1.637 de zile şi a câştigat 312 zile ca urmare a muncii prestate în perioada detenţiei, "cotă ce reprezintă 2/3 din pedeapsa aplicată".

"Având în vedere că, potrivit celor menţionate în procesul verbal, condamnatul a fost stăruitor în muncă, disciplinat, ţinându-se seama de antecedentele penale, instanţa urmează, în baza articolului 59 Cod Penal, a admite cererea şi a dispune liberarea condiţionată a condamnatului", arăta magistratul de la Judecătoria Aiud în motivarea deciziei.

Procurorii nu au mai declarat recurs, iar potrivit reprezentanţilor Penitenciarului Aiud, pe 30 octombrie 2012, Paul Popa a fost eliberat din închisoare.

La aproape o lună, cel mai periculos român a fost dat în urmărire naţională, în baza unui mandat european de arestare emis de autorităţile din Grecia la data de 20 decembrie 2012. Potrivit unor surse judiciare, Paul Popa este căutat în legătură cu fapte comise împreună cu Konstantinos Passaris, pe care l-ar fi ajutat să evadeze dintr-o închisoare elenă.

Popa Paul este originar din judeţul Bacău şi este cunoscut şi sub numele de Mario Răducan. Mâna dreaptă a lui Konstantinos Passaris s-a aflat pe lista celor mai căutaţi români, după ce la data 16 ianuarie 2002 a împuşcat un bărbat din Deva, cu un pistol de calibru 9 milimetri. La două zile după acest incident, Paul Popa a fost dat în urmărire generală.

În rechizitoriul întocmit de anchetatori se arăta că, în ianuarie 2002, Gabriel Duţ, care la acea vreme avea 25 de ani, a fost împuşcat de Paul Popa în zona pieptului şi a rămas paralizat de la brâu în jos. Incidentul a avut loc după o ceartă între mai mulţi tineri, în faţa unui bar din Deva. Popa a fost condamnat la 12 ani de închisoare de Tribunalul Hunedoara, sub acuzaţiile de tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, fiind obligat să plătească şi despăgubiri.

La începutul lunii mai 2008, Paul Popa a fost arestat la Viena, iar în luna decembrie a aceluiaşi an a fost adus în ţară. După câteva zile de la extrădarea din Austria, mâna dreaptă a lui Passaris a cerut rejudecarea dosarului de tentativă de omor şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

În acest caz, Tribunalul Hunedoara l-a condamnat, pe 14 septembrie 2010, la opt ani de închisoare, decizia rămând definitivă la 12 aprilie 2011, când instanţa supremă a respins recursul lui Paul Popa.

"Or, aşa cum rezultă din probele dosarului, nu poate fi reţinută circumstanţa atenuantă a provocării, inculpatul nefiind într-o stare de legitimă apărare, care să impună o apărare excesivă (stare de exces scuzabil), iar partea vătămată nu a exercitat prin violenţă o provocare care să creeze o tulburare puternică, în condiţiile în care acesta fusese avertizat de martoră, iar, pe de altă parte, contraatacul său s-a produs cu o armă de foc, aptă de a ucide, cu atât mai mult cu cât inculpatul îl putea evita", a motivat decizia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Popa Paul ar fi comis împreună cu Passaris numeroase infracţiuni pe teritoriul Greciei. Poliţiştii români şi greci au făcut legătura dintre Passaris şi Popa după ce acesta a primit la locuinţa sa din Comăneşti un colet cu câinele grecului.

Ediţia în limba engleză a cotidianului grecesc Kathimerini scria, în noiembrie 2001, că, la mijlocul lunii septembrie 2001, o femeie din Atena - probabil iubita lui Passaris - a trimis un câine rottweiler în România, printr-o cursă aeriană. Când poliţiştii au arestat-o, în apartamentul său a fost găsită o chitanţă. Mai târziu, cercetând în România, ei au găsit câinele în casa lui Paul Popa, din judeţul Bacău.

Popa a mai fost suspectat că l-ar fi ajutat pe Passaris să evadeze dintr-o închisoare elenă şi i-ar fi dat apoi grecului un pistol cu care acesta a împuşcat doi politişti, la Spitalul general de stat din Atena.

Passaris, supranumit şi "Fiara din Balcani", a fost găsit vinovat, în iulie 2003, în România, de uciderea unui casier de la o casă de schimb valutar din Bucureşti şi a unei gărzi de corp. Passaris a fost condamnat la detenţie pe viaţă şi îşi ispăşeşte pedeapsa în Penitenciarul Gherla.

În noaptea de 24 spre 25 noiembrie 2001, Passaris şi o româncă au intrat în casa de schimb valutar şi de amanet "Le Petit Bijou" situată pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din Bucureşti. Cei doi angajaţi aflaţi în acel moment în sediu au fost împuşcati în cap, după care asasinii au luat toţi banii găsiţi - valută şi lei, în total 567 de milioane de lei vechi.

Passaris a fost arestat preventiv la sfârşitul lunii noiembrie 2001, pentru omor deosebit de grav, tâlhărie şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. El a fost reţinut de poliţiştii bucureşteni în urma unei descinderi în forţă într-un apartament pe care grecul îl închiriase. Passaris era căutat prin Interpol din iunie 2001, pentru crimă şi pentru implicare în alte infracţiuni cu violenţă comise în Grecia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici