Concurentă la Olimpiadă, despre subiectul DENUNŢULUI: „Trebuia să-l prezentăm pe Ilie Moromete ca un element duşmănos, dar mi s-a părut o transpunere interesantă”

O elevă de la Colegiul Nicolae Grigorescu din Câmpina, care a obţinut aproape punctaj maxim la Olimpiada de Limba Română, unde unul dintre subiecte a fost redactarea unui denunţ, a declarat luni, corespondentului MEDIAFAX, că nu s-a gândit la DNA şi că subiectele au fost "provocatoare".

1559 afișări
Imaginea articolului Concurentă la Olimpiadă, despre subiectul DENUNŢULUI: „Trebuia să-l prezentăm pe Ilie Moromete ca un element duşmănos, dar mi s-a părut o transpunere interesantă”

Elevă participantă la Olimpiadă, despre controversele pe tema DENUNŢULUI: „Reacţie puţin exagerată. Trebuia să-l prezentăm pe Ilie Moromete ca un element duşmănos, dar mi s-a părut o transpunere interesantă”

Ionela Neagoe, elevă în clasa a XII-a, a participat la faza judeţeană a Olimpiadei de Limbă şi Literatură Română, organizată în Prahova, ea obţinând 116 de puncte din totalul de 120, aceasta considerând că subiectele au fost „provocatoare”.

„Subiectele au fost imprevizibile pentru că, de obicei, cam asta înseamnă olimpiada la română. Oricât ai încerca să studiezi din manual sau din program va fi mereu ceva la care nu te vei aştepta. Ar fi o ipocrizie să zic: vai, ce uşoare au fost subiectele. Sincer, mi-au dat de gândit. Mi s-au părut problematice, dar, totodată, şi interesante pentru că până acum nu am mai avut subiecte care să ne propună o astfel de incursiune în trecut şi o transpunere. Efectiv, o parte neagră a istoriei noastre şi din câte am înţeles, au fost destul de controversate subiectele, dar mie mi s-au părut provocatoare”, a declarat eleva.

TITLURILE ZILEI

Întrebată dacă după ce a văzut formularea subiectului în care i se cerea să facă un denunţ, s-a gândit la DNA şi la contextul actual, eleva a spus că nu a făcut acest lucru.

„Sincer nu. M-am concentrat strict pe cerinţe (...), astea sunt subiectele, trebuie să le rezolv. Nu am făcut nicio legătură cu se întâmplă actual” a spus Ionela.

Cu privire la controversele iscate pe marginea acestui subiect, eleva consideră că este o reacţie “puţin exagerată”.

“Este o reacţie puţin exagerată. Eu am crezut că subiectul al doilea este mai degrabă un subiect practic pentru redactarea unui text mod literar. A fost un raport, nu a fost un denunţ. Da, trebuia să-l prezentăm pe Ilie Moromete ca un element duşmănos, dar mi s-a părut o transpunere interesantă”, a explicat Ionela Neagoe.

Eleva care a obţinut un punctaj aproape maxim la Olimpiadă a mai povestit şi ce a scris în acel denunţ.

“Am încercat să folosesc clişee lingvistice: raport întocmit de Luca Străjeru, în data de …, să spun că se adrează conducerii de partid şi efectiv am refrazat din fragment informaţiile necesare pentru a specifica exact evenimentele care au avut loc. Că am fost la Moromete acasă, că a avut o atitudine ostilă faţă de autorităţi prin faptul că i-a ingnorat şi că, în concluzie, îl considerăm un element subversiv pentru regimul opresiv”.

Ministerul Educaţiei a anunţat că, începând cu anul şcolar 2017-2018, subiectele pentru etapele judeţene ale olimpiadelor vor fi elaborate de specialiştii instituţiei. Deciziaa venit după ce în trei judeţe unul dintre subiectele la Olimpiada de Limba Română a fost redactarea unui "denunţ".

Subiectul redactării unui denunţ a fost postat pe pagina sa de socializare de către unul dintre profesorii evalutori de la faza judeţeană a Olimpiadei de Limba şi Literatura Română, desfăşurată sâmbătă în Prahova. „Imaginează-ţi că te numeşti Luca Străjescu şi eşti personajul care colectează cotele ţăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul „Moromeţii” de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunţi calitatea de element duşmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota. Nimic altceva decât un subiect de Olimpiadă de română (jud. Prahova), etapa judeţeană, cls. XII, anul 2017”, a scris Dan Gulea, profesor la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti.
Potrivit cadrului didactic, denunţul valora 30 de puncte, iar întreaga lucrare 120 de puncte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici