Concurs de cunoştinţe juridice în şcolile din Bucureşti, cei mai buni elevi premiaţi

Un concurs de cunoştinţe juridice a fost organizat în şcolile din Capitală, iar cei mai buni elevi au participat, miercuri, la finală, din juriu făcând parte Laura Codruţa Kovesi, Raluca Prună, Livia Stanciu şi ministrul Educaţiei Adrian Curaj.

62 afișări
Imaginea articolului Concurs de cunoştinţe juridice în şcolile din Bucureşti, cei mai buni elevi premiaţi

Concurs de cunoştinţe juridice în şcolile din Bucureşti, cei mai buni elevi premiaţi

Elevii Colegiilor Naţionale „Gh. Şincai” şi „Sf. Sava” au fost premiaţi de Ziua Copilului pentru cunoştinţele acumulate în cadrul cursurilor juridice predate în şcoli de sute de procurori, avocaţi şi judecători în cadrul unui proiect iniţiat de judecătorul Cristi Danileţ, prin care au fost distribuite în şcoli 5.000 de manuale de educaţie juridică.

Danileţ a povestit pentru MEDIAFAX că în ultima lună a organizat un concurs între liceele din Bucureşti, unde elevii s-au întrecut în cunoştinţe juridice acumulate la cursurile de juridice predate de experţii voluntari din sistemul juridic, iar elevii liceelor „Gh. Şincai” şi „ Sf. Sava” au ajuns în finala care a fost organizată, miercuri, la Universitatea „Titu Maiorescu”.

„Practic, încercăm să atragem atenţia autorităţilor, dar şi societăţii în general, despre nevoia de cunoştinţe juridice primare, elementare, transmise în şcoala generală şi la liceu. Cartea este gratuită şi am distribuit 5.000 de exemplare copiilor şi cam toţi atâţi elevi au avut întâlniri cu judecători, cu procurori şi foarte mulţi vor acum să dea la Drept. Însă, pe noi ne interesează ca ei să nu ajungă în faţa judectorilor sau a procurorilor, să nu aibă procese penale sau civile. Avem 500 de judecători, avocaţi şi procurori implicaţi în acest proiect, dar şi studenţi de la drept”, a spus Danileţ pentru MEDIAFAX.

Mai departe, el a spus că Ministrul Educaţiei ar putea aproba modificarea curriculei şcolare pentru a introduce materia Educaţie Juridică la liceu şi la gimnaziu.

„În România, copiii răspund de la 14 ani şi pe noi ne interesează ca ei să ştie despre ce au voie şi ce nu au voie să facă înainte de a împlini 14 ani. De aceea cred că undeva în clasa a VI-a şi a VII-a ar trebui să se studieze această materie”, a mai spus Danileţ.

Prezent la eveniment, ministru Educaţiei, Adrian Curaj, a felicitat iniţiativa şi a spus că şi-ar dori să distribuie manualul de educaţie juridică şi în diaspora.

„Aş vrea ca 100 de cărţi de Educaţie Juridică să fie distribuite prin grija şi contribuţia mea. Aş vrea, de asemenea, să trimit 50 de cărţi în comunităţile româneşti din străinătate, prin intermediul institutului Limbii Române”, a spus Curaj.

Şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a vorbit despre importanţa educaţiei juridice spunând că o astfel de educaţie promovează valori precum responsabilitatea, echitatea, onoarea, civismul.

„Acestea nu sunt chestiuni pe care le putem prescrie prin lege, acestea sunt valori care se învaţă mai întâi acasă, apoi în şcoală, valori fără de care nu este posibilă o societate curată”, a spus Prună.

Judecătorul Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie le-a spus elevilor prezenţi în sală, că este foarte important să aibă dobândite minime cunoştinţe despre principalele drepturi şi obligaţii şi despre modul cum adolescenţii au posibilitatea de a-şi apăra acele drepturi.

"Aveţi posibilitatea, prin acest program juridic, să învăţaţi despre cum să reacţionaţi atunci când cineva vă încalcă drepturile, despre modul de funcţionare şi organizare a statului român”, a mai spus aceasta.

Nu în ultimul rând, a luat cuvântul şi procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi care i-a invitat pe toţi elevii din sală să vină să lucreze la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

„Din perspectiva mea, cel mai important lucru este să le arătăm tinerilor că magistraţii nu sunt oameni de care să te temi, nu ne întâlnim cu procurori şi judecători atunci când încălcăm legea, ci şi atunci când vrem să ne fie respectate drepturile. Când eşti bun şi corect, ştii ce ai de făcut şi nu încalci legea, nu ai de ce să te temi”, a spus Kovesi în cadrul evenimentului.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici