Concurs la o instituţie de stat din România anulat de instanţă. Interviu de angajare cu întrebări despre cine ţine banii în casă

  • Curtea de Apel Dolj a respins recursul depus de conducerea Societăţii Române de Radiodifuziune.
  • Astfel, s-a menţinut decizia Tribunalului Dolj care dispunea “anularea concursului organizat în perioada 05.08.2019 - 13.08.2019”.
  • Decizia instanţei este definitivă.
1094 afișări
Imaginea articolului Concurs la o instituţie de stat din România anulat de instanţă. Interviu de angajare cu întrebări despre cine ţine banii în casă

Concurs la o instituţie de stat anulat de instanţă. Interviu de angajare cu întrebări despre cine ţine banii în casă

Luiza Gheorghiţă Paraschivu a acţionat în judecată postul public de radio, reclamând abuzuri ale conducerii Radio România Oltenia.

Managerul Radio România Oltenia, Alexandru Mogoşeanu, a organizat, în urmă cu doi ani, un concurs de angajare pentru mai multe posturi de reporter.

Potrivit contestaţiei depuse de către candidata Luiza Gheorghiţa Paraschivu, jurnalist cu peste 15 ani de experienţă în presă, directorul Alexandru Mogoşeanu, în calitate de preşedinte al comisiei de concurs, ar fi avut un comportament zeflemitor, în contradicţie flagrantă cu normele deontologice privind organizarea unui concurs într-o instituţie publică.

În constestaţie, jurnalista a dat detalii despre întrebările primite pe timpul desfăşurării concursului:

-       ”Unde lucrează soţul?”, “Cine ţine banii în casă?”, “Soţul tău are vreodată dreptate?” - întrebări ce apreciez că încalcă prevederile art. 23 alin (6) din OPDG 193/22.02.2019 privind starea materială şi pe care le consider lipsite de relevanţă în contextul interviului de angajare;

-       Mi s-a cerut să numesc “câte un defect al fiecărui membru din comisia de concurs” şi să spun o poezie - consider că aceste cerinţe nu au nicio legătură cu criteriile prevăzute la art.23 alin.(2) din OPDG 193/22.02.2019

-        Mi s-a cerut să enunţ motivele personale care m-au determinat să schimb un loc de muncă anterior. Am explicat că aceste aspecte ţin de viaţa personală, aşa că am refuzat să răspund. Atitudinea mea a stârnit nervozitatea preşedintelui comisiei de concurs care a ridicat tonul la mine- atitudine pe care o consider total nepotrivită pentru un reprezentant al unei instituţii publice şi nejustificată în cadrul unui concurs de angajare

-       Unul dintre membrii comisiei mi-a cerut să realizez un interviu cu managerul Radio Oltenia Craiova, preşedintele comisiei de concurs. În acest context, la întrebarea ” Ce sfaturi le-aţi da tinerilor jurnalişti care vor face parte din echipa Radio Oltenia Craiova?” răspunsul primit a fost : “Nu e treaba ta, nu e cazul tău !”. Prin acest răspuns şi ţinând cont de faptul că nu eram ultima candidată ce trebuia evaluată la proba Interviu, consider că preşedintele comisiei, în mod direct, a influenţat membrii comisiei şi s-a antepronunţat privind rezultatul concursului.

           Menţionez că acest concurs s-a desfăşurat în lipsa unui reprezentant sindical. Pe toată durata examinării mele în cadrul probei Interviu, managerul instituţiei- preşedintele comisiei de concurs, a avut o atitudine zeflemitoare, total nepotrivită şi care încalcă normele deontologice – aproape tot timpul a ridicat tonul la mine, m-a catalogat ca fiind „ o tocilară” , „ fricoasă”, „lipsită de imaginaţie”. Toată această atitudine o consider de natură a mă hărţui, umili şi a-mi aduce atingere imaginii publice într-un spaţiu public. De asemenea, evaluarea mea în cadrul probei Interviu s-a realizat „ într-un nor negru” de fum de ţigară. Preşedintele comisiei de concurs şi alţi doi membri au fumat pe toată durata desfăşurării probei.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - Filiala Radio România solicită conducerii SRR demiterea din funcţie a directorului studioului local al SRR, Radio Oltenia- Craiova, Alexandru Mogoşeanu, şi sancţionarea acestuia pentru prejudiciile produse angajaţilor şi imaginii instituţiei.

De asemenea, MediaSind- Radio România solicită public Curţii de Conturi să cerceteze cu cazul, pentru ca persoanele vătămate să poată să fie despăgubite.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici