Conducerea MNŢR, susţinută de Reţeaua Naţională a Muzeelor în cazul scandalului homofob

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) şi-a afirmat, printr-un comunicat, sprijinul faţă de managementul Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR) pentru deschiderea de care a dat dovadă în momentul acceptării cererii de organizare a proiecţiei filmului "Copiii sunt bine-mersi".

231 afișări
Imaginea articolului Conducerea MNŢR, susţinută de Reţeaua Naţională a Muzeelor în cazul scandalului homofob

Conducerea MNŢR, susţinută de Reţeaua Naţională a Muzeelor în cazul scandalului homofob (Imagine: Mihai Dascalescu/ Mediafax Foto)

Referitor la succesiunea de "evenimente nefericite" care au avut loc la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, cu ocazia proiecţiei filmului "Copiii sunt bine-mersi/ The Kids Are All Right", în cadrul manifestării "Luna istoriei LGBT", organizate de asociaţia Accept, "după o anchetă minuţioasă", Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) îşi afirmă susţinerea faţă de managementul instituţiei, în calitatea sa de membru cu drepturi depline, pentru deschiderea de care a dat dovadă în momentul acceptării cererii de organizare a unui astfel de eveniment în cadrul muzeului, "ştiut fiind puternicul factor de risc pe care acesta îl implica".

"Deşi suntem conştienţi că o bună parte a societăţii noastre, prin tipul de educaţie şi valori morale împărtăşite, nu tolerează acele categorii de oameni de o altă orientare sexuală decât cea promovată de preceptele creştine, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România recomandă muzeelor să nu opereze cu altceva decât cu ideea de modernism şi de maximă deschidere, traduse în cazul nostru prin facilitarea necondiţionată a accesului tuturor categoriilor de oameni în spaţiul dorit participativ al unui muzeu. Cu siguranţă şi în comunitatea muzeală există păreri diferite legate de tema orientării sexuale a unei persoane, dar nu avem voie să le transpunem în modul cum facem muzeologie şi cum ne dedicăm publicului. Aşa cum medicii au un cod etic personal, aşa şi muzeografii au propriul cod etic care trebuie respectat şi aplicat cu sfinţenie", se precizează în comunicatul RNMR.

De asemenea, reprezentanţii Reţelei Naţionale a Muzeelor din România cer protestatarilor din seara de 20 februarie, de la MNŢR, "să ofere replici culturale şi nu isterice, să ne uimească şi să ne bucure cu proiecte artistice şi culturale de grup sau personale, pentru a da orice fel de "lecţie" sau argument în sprijinul valorilor în care cred şi pe care le promovează. Muzeele le vor oferi spaţiu de exprimare în egală măsură. Dorim, de asemenea, ca muzeografii noştri să nu speculeze subiecte sensibile, care au atomizat societatea românească, pentru interese personale sau pentru rezolvarea unor probleme de autoritate în interiorul ierarhiilor din muzee".

Potrivit comunicatului, muzeele sunt obligate să promoveze valori culturale şi sociale sănătoase, decente, din care să facă parte inclusiv toleranţa, abordată şi interpretată din orice perspectivă.

"Reţeaua Muzeelor va interveni pe viitor nu sindicalist, ci prin apel la lege şi la autorităţile statului şi nu va mai permite deturnarea muzeelor de la adevăratele teme şi probleme cu care se confruntă şi pe care trebuie să le rezolve. Considerăm acest capitol închis, transmiţând totodată către orice alt grup organizat, de felul celui care a intervenit nepermis în timpul unei acţiuni într-un spaţiu muzeal, mesajul că muzeele vor oferi spaţiu de exprimare culturală şi artistică oricăror categorii de oameni, iar acest lucru nu se negociază", se mai arată în comunicatul RNMR.

Proiecţia filmului "The Kids Are All Right" ("Copiii sunt bine-mersi"), eveniment ce trebuia să aibă loc pe 20 februarie, la sediul MNŢR, în cadrul festivalului "Luna Istoriei LGBT" (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender - n.r.), a fost întreruptă de un grup de protestatari.

Reprezentanţii mai multor organizaţii non-guvernamentale din România au susţinut, luni, o conferinţă de presă în care şi-au expus punctul de vedere cu privire la incidentul sediul Muzeului Naţional al Ţăranului Român. Potrivit celor prezenţi la conferinţa de presă, reprezentanţi ai Asociaţiei "Pro -Vita", Alianţei pentru Demnitate Naţională şi Asociaţiei "Basarabii", Muzeul Naţional al Ţăranului Român s-a asociat "cu propaganda homosexuală".

"Am considerat şi considerăm că memoria şi identitatea ţăranului român, prezente în MNŢR - datorită autenticităţii prezentării, muzeul a fost premiat ca Muzeul European al Anului -, nu au nimic în comun cu homosexualitatea", a spus Iulian Capsali, regizor, publicist şi preşedinte al Alianţei pentru Demnitate Naţională. Acesta mai consideră că prin permiterea proiecţiei filmului "Copiii sunt bine-mersi" a fost încălcat dreptul la demnitate naţională şi la identitate a ţăranului român.

"Promovarea de către muzeu a unor evenimente ce ţin de mişcarea LGBT conduce la încălcarea flagrantă a statutului (Statutul de Organizare şi Funcţionare a Muzeului Naţional al Ţăranului Român - n.r.), cu grave consecinţe pentru imaginea instituţiei, repet, incompatibilă funciar cu astfel de evenimente. O instituţie publică ce depozitează ethosul ţăranului român nu poate să fie folosită discreţionar în propaganda homosexuală şi nici nu i se poate da o altă direcţie, improprie, care ţine de corectitudinea politică", a mai spus Capsali.

Pe de altă parte, într-un comunicat de presă remis, vineri, 22 februarie, agenţiei MEDIAFAX, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis că este "foarte dezamăgită" de protestul de la MNŢR care a împiedicat proiecţia unui film furnizat de Ambasadă pentru sărbătorirea Lunii Istoriei LGTB şi a menţionat că "protestul părea să fi fost organizat sau cel puţin tolerat de către un angajat al muzeului, Mihai Gheorghiu".

"ONG-ul Accept şi Muzeul Ţăranului Român au avut un acord pentru proiecţia acestui film câştigător a numeroase premii internaţionale în cadrul cinematografului muzeului. Suntem îngrijoraţi mai ales de faptul că protestul părea să fi fost organizat sau cel puţin tolerat de către un angajat al muzeului, directorul adjunct Mihai Gheorghiu, întrucât acesta i-a însoţit pe protestatari şi nu le-a descurajat acţiunile", se arăta în comunicatul Ambasadei SUA. Ambasada a susţinut că protestatarii au creat "o atmosferă foarte intimidantă pentru persoanele care veniseră să vadă filmul iar discursul lor intolerant a creat o atmosferă care ar fi putut duce la confruntări violente".

Referitor la "acordul" dintre ONG-ul Accept şi Muzeul Ţăranului Român, într-un răspuns trimis de către directorul general al Muzeului Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, preşedintelui Alianţei pentru Demnitate Naţională, Iulian Capsali, se precizează că "nu există niciun contract de parteneriat încheiat între Muzeul Naţional al Ţăranului Român şi organizatorii evenimentului amintit". În acelaşi document, Virgil Ştefan Niţulescu a precizat că "Muzeul Naţional al Ţăranului Român nu poate transfera opţiunile politice, religioase şi sexuale ale salariaţilor săi asupra proiectelor culturale ale instituţiei".

De asemenea, protestul de la Muzeul Ţăranului Român, a fost condamnat public, într-o conferinţă de presă, de ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei şi reprezentanţi ai Asociaţiei Accept, care au făcut referire la "lipsa de reacţie a autorităţilor".

"Au confundat liberatatea de a-şi exprima dezacordul cu privire la organizarea unui eveniment cu instigarea la discriminare şi la ură pe criterii sexuale", a spus Daniela Prisacariu coordonatoarea festivalului "Luna Istoriei LGBT" (lesbiene, gay, bisexuali şi transgender - n.r.). Aceasta a considerat că reprezentantul MNŢR, directorul adjunct al instituţiei, Mihai Gheorghiu, "nu a intervenit în conformitate cu obligaţiile sale profesionale şi nu a dispus luarea măsurilor pentru continuarea evenimentului".

Manifestările de la Muzeul Ţăranului Român au ajuns şi în atenţia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) care, printr-un comunicat, a anunţat "condamnarea publică" a manifestărilor homofobe care au avut loc la Muzeul Ţăranului Român.

Totodată, Primăria sectorului 2 Bucureşti, unde au fost amplasate mai multe afişe prin care oamenii erau îndemnaţi să meargă la MNŢR şi să boicoteze evenimentul, a identificat firmele care deţin panourile respective - Euromedia Group şi Fler Media, potrivit unui răspuns la o solicitare MEDIAFAX. Reprezentanţii primăriei au subliniat că nu au primit sesizări în legătură cu afişele, însă primarul Neculai Onţanu a dispus desfiinţarea imediată a acestora şi amendarea celor două firme cu câte 5.000 de lei.

Contactat de MEDIAFAX, joi, 21 februarie, directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil-Ştefan Niţulescu, a precizat că nu a fost prezent la incident, dar că, înaintea începerii proiecţiei, a fost sunat de unul dintre colegii săi care i-a spus că, din cauza unor manifestări huliganice, nu poate difuza filmul. "Am sunat imediat la Poliţie, am cerut asistenţa Poliţiei pentru a se instaura ordinea, am aflat la o oră după aceea că solicitarea nu a avut niciun efect, în sensul că a venit un echipaj de Poliţie, dar nu s-a instaurat ordinea şi proiecţia nu a mai avut loc", a declarat Niţulescu, precizând că datoria paznicilor de la muzeu este să cheme Poliţia în cazul producerii unui astfel de eveniment.

Niţulescu a adăugat că nu se cunoaşte identitatea celor aproximativ 50 de persoane care au participat la manifestaţie, dar că, cel mai probabil, sunt susţinători ai unor organizaţii religioase.

Virgil Niţulescu a mai spus că filmul care trebuia să fie difuzat în cadrul Lunii istoriei LGBT, eveniment ce se desfăşoară simultan în opt ţări din Europa, a fost difuzat anterior la postul naţional de televiziune. "Nu văd nicio problemă la acest film", a adăugat Niţulescu.

Totodată, într-un comunicat remis MEDIAFAX, vineri, 22 februarie, Virgil Niţulescu şi-a exprimat regretul cu privire la incidentul petrecut miercuri, 20 februarie, şi a condamnat lipsa de reacţie a autorităţilor chemate să aplaneze conflictul.

"Am aflat cu surprindere şi amărăciune că, în seara zilei de 20 februarie 2013, un grup de persoane a împiedicat, printr-un comportament inadecvat, desfăşurarea proiecţiei cinematografice în Studioul Horia Bernea. Din păcate, forţele de ordine, solicitate imediat să intervină, au avut o atitudine pasivă, nereuşind să asigure condiţiile necesare desfăşurării evenimentului. Ne exprimăm pe această cale dezacordul faţă de o manifestare de acest tip, cu atât mai mult cu cât persoanele care au împiedicat proiecţia au făcut acest lucru pentru a-şi dovedi convingerile homofobe", a spus Niţulescu.

El a precizat totodată că Muzeul Naţional al Ţăranului Român este "o instituţie publică de cultură care aparţine tuturor cetăţenilor României". "(....) suntem extrem de dezamăgiţi de faptul că, pentru prima oară în existenţa instituţiei noastre, o manifestare ce dovedeşte atitudini discriminatorii şi nedemocratice, a putut avea loc. Considerăm că acesta este un semnal grav pentru societatea românească, în general. Prezentând scuzele noastre publicului care a fost împiedicat să participe la proiecţia cinematografică amintită, ne exprimăm speranţa că nu vor mai exista situaţii de acest fel", a mai spus Virgil Niţulescu.

Filmul care a declanşat incidentul de miercuri, 20 februarie, de la Muzeul Ţăranului, "Copiii sunt bine-mersi" (2010), a fost de patru ori nominalizat la Oscar şi spune povestea unei familii formate din două lesbiene, interpretate de Annette Bening şi Julianne Moore, şi a copiilor acestora. Proiecţia făcea parte din programul "Lunii Istoriei LGBT", manifestare organizată anual de Asociaţia Accept pentru promovarea toleranţei şi respectării drepturilor minorităţilor sexuale.

Proiecţia programată pe 20 februarie, la ora 18.00, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, de la Muzeul Ţăranului Român, nu a mai putut fi urmărită, după ce aproximativ 50 de persoane s-au ridicat de pe scaune şi au început să huiduie şi să cânte "Deşteaptă-te, române!" şi cântece bisericeşti, în sala de proiecţie, potrivit reprezentantei Asociaţiei Accept Irina Niţă şi înregistrărilor de la manifestare, postate online.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici