Conducerea UMF Iaşi a publicat o nouă listă cu studenţi străini, după reevaluarea celor 951 de dosare

Conducerea UMF Iaşi a reevaluat cele 951 de dosare depuse de studenţi străini şi a publicat o nouă listă cu cei care se pot înscrie în anul universitar, precizând că în cazul studenţilor care nu se regăsesc pe noua listă, dar s-au înmatriculat deja vor fi deschise procese în contencios.

742 afișări
Imaginea articolului Conducerea UMF Iaşi a publicat o nouă listă cu studenţi străini, după reevaluarea celor 951 de dosare

Conducerea UMF Iaşi a publicat o nouă listă cu studenţi străini, după reevaluarea celor 951 de dosare

Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Grigore T. Popa" din Iaşi a finalizat, luni, reevaluarea celor 951 de dosare depuse de studenţi străini pe locurile cu plata în valută şi a publicat pe site-ul instituţiei de învăţământ superior noua listă cu studenţii care pot să se înscrie până pe 2 decembrie.

Pe noua listă se regăsesc şi câţiva dintre cei 94 de studenţi în cazul cărora punctajul de admitere a fost mărit ”din pix“, potrivit declaraţiilor făcute de Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF Iaşi.

”S-a încheiat reevaluarea dosarelor, s-a realizat noua clasificare, s-au făcut noile liste, au fost validate în Senatul Universităţii, în seara aceasta apar pe site. S-a declarat limita minimă a punctajelor a celor admişi în funcţie de cifra de şcolarizare. Nu am făcut încă o comparaţie cu privire la cele 94 de dosare să vedem care au rămas şi după reevaluare pe liste, după ce o vom realiza o să o predăm şi organelor în drept”, a afirmat Dragoş Pieptu, fostul rector al UMF Iaşi, în şedinţa Senatului instituţiei de învăţământ superior.

De asemenea, în şedinţă s-a stabilit ca noul ordonator de credite, care va conduce universitatea până la următoarele alegeri, să fie chirurgul Ştefan Georgescu, acesta candidând la ultimele alegeri, din 2012, împotriva lui Vasile Astărăstoae.

”Este o propunere care va fi trimisă ministerului (n.r. - Ministerul Educaţiei) şi care va decide. Va trebuie să ne concentrăm în perioada următoare să organizăm alegerile pentru organele de conducere. Organizarea lor trebuie anticipată şi făcută în condiţii cât mai transparente cu putinţă ca să dispară tot felul de bănuieli şi semne de întrebare, care n-au făcut bine niciodată nimănui sau universităţii”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Ştefan Georgescu.

Pe de altă parte, conducerea UMF Iaşi a anunţat că va declanşa procese civile în contencios în cazul studenţilor care se regăseau pe lista celor 94, care au fost admişi după măriri nejustificate, dacă aceştia s-au înscris deja în noul an universitar.

Reprezentanţii universităţii ieşene vor ataca în contencios legalitatea înscrierilor.

”Universitatea va declanşa procesele civile în contencios pentru anularea acestui act adminsitrativ pentru că ei sunt intraţi prin vicierea procesului de admitere. Vor fi studenţi şi vor putea urma cursurile, justiţia va hotărî dacă această înmatriculare este corectă sau nu. Ei vor fi informaţi şi fiecare va decide dacă decid să fie sau nu studenţi”, a declarat Gabriel Dimofte, preşedintele Senatului UMF Iaşi.

El a precizat că sancţiunile în cazul celor care au modificat dosarele de admitere vor fi stabilite de Comisia de disciplină a universităţii, care anchetează acum cazul.

”Am fost prinşi nepregătiţi în faţa unei persoane, a unei structuri, a unei reţele, nu ştim ce sunt, dar cu siguranţă nu este o persoană, care a făcut o fraudă de propoziţie. Anul acesta a fost concurenţă foarte mare şi probabil că fiind mai dificilă intrarea au început să funcţioneze şi alte mecanisme de a putea accede la această denumire de student la UMF Iaşi”, a adăugat Gabriel Dimofte, care a precizat că sanţiunile pot ajunge până la desfacerea contractului de muncă.

Aflat, joi, la Iaşi, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că, pe linie administrativă, atât ancheta internă a UMF "Grigore T. Popa" din Iaşi, cât şi cea a Corpului de Control al ministrului indică faptul că în spatele modificării punctajelor studenţilor străini s-ar afla personalul administrativ.

"Erori? Până ieri (n.r. - miercuri), când am primit raportul preliminar al Corpului de Control, da, se justifica termenul de «erori». În momentul de faţă, din păcate, schimbarea calificativului pentru 94 de studenţi nu mai poate fi denumită «eroare», ci este de-a dreptul o fraudă. Aceste fraude, cel puţin preliminar, s-au situat la nivel administrativ prin schimbarea punctajelor de către persoane din aparatul administrativ", declara, joi, Sorin Cîmpeanu.

Tot joi, procurorii DNA au făcut percheziţii la UMF Iaşi, de unde au ridicat mai multe documente.

Miercuri seară, rectorul UMF ”Grigore T. Popa“, Dragoş Pieptu, a anunţat că demisionează de la conducerea instituţiei de învăţământ superior, ca urmare a situaţiei create de retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani care iniţial fuseseră admişi la universitate.

”Mi-am depus deja demisia, noul rector va fi decis de către Senatul de luni al universităţii. Toate dosarele (n.r. - depuse la locurile cu taxă în valută la limba română, engleză şi franceză) vor fi reevaluate până luni, 26 octombrie. Este vorba de 951 de dosare”, declara Dragoş Pieptu.

Secretarul şef al UMF Iaşi, Gabriela Cuciureanu, căreia i-a fost suspendat contractul de muncă, a respins, într-o declaraţie acordată corespondentului MEDIAFAX, acuzaţiile de fraudă care au fost aduse "personalului administrativ" în urma acţiunii Corpului de Control al ministrului Educaţiei. Cuciureanu spunea că a fost "înlăturată", că i s-a "interzis accesul în universitate" şi că se încearcă să fie scoasă "ţap ispăşitor".

Cazul de la UMF Iaşi a intrat în atenţia presei şi a opiniei publice după ce, potrivit site-ului de ştiri Le360.ma, ambasadoarea României în Maroc, Simona Mariana Ioan, a fost convocată la Ministerul marocan de Externe, pentru a da explicaţii privind retragerea unei liste oficiale cu 45 de studenţi marocani, înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi.

Cei 45 de studenţi marocani figurau iniţial ca înscrişi în primul an la Facultatea de Medicină din Iaşi, dar numele lor au fost ulterior şterse, fără nicio explicaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici