Conducerea Universităţii din Bucureşti cere demiterea ministrului Educaţiei, Valentin Popa

Reprezentanţii conducerii Universităţii din Bucureşti solicită demiterea ministrului Educaţiei, Valentin Popa, precizând că măsurile luate de demnitar au afectat grav sistemul de învăţământ superior din România. Decizia vine la o zi după ce şi UBB Cluj a cerut demisia lui Popa.

873 afișări
Imaginea articolului Conducerea Universităţii din Bucureşti cere demiterea ministrului Educaţiei, Valentin Popa

Conducerea Universităţii din Bucureşti cere demiterea ministrului Educaţiei, Valentin Popa

"Având în vedere măsurile controversate luate de ministrul Valentin Popa, care au afectat grav sistemul de învăţământ superior din România, reprezentanţii conducerii Universităţii din Bucureşti solicită demiterea ministrului Educaţiei, Valentin Popa", reiese dintr-un comunicat de presă remis MEDIAFAX de Universitatea din Bucureşti.

Decizia instituţiei vine după ce Universitatea din Bucureşti a solicitat Ministerului Educaţiei anularea repartizării cifrei de şcolarizare pentru anul universitar 2018-2019.

"În ceea ce priveşte alocarea cifrei de şcolarizare pentru anul universitar 2018 – 2019, precizăm că Universitatea din Bucureşti a înaintat plângere prealabilă la adresa Ministerului Educaţiei Naţionale, prin care solicită revocarea / anularea deciziei acestuia „pentru motive de nelegalitate”, precum şi „emiterea unui nou act administrativ privind alocarea pentru Universitatea din Bucureşti a unui număr de locuri / granturi finanţate de la bugetul de stat pentru cele trei cicluri universitare de licenţă, masterat şi doctorat, care să fie cel puţin egal cu numărul de locuri alocat pentru anul universitar 2017 – 2018", se mai arată în comunicatul instituţiei.

Universitatea din Bucureşti a iniţiat, astfel, acţiunea în instanţă în ceea ce priveşte actul emis de ministrul Valentin Popa.

Potrivit sursei citate, comunitatea universitară a UB se află în grevă japoneză din data de 18 aprilie. Mai mult, instituţia de învăţământ superior a lansat recent un apel public prin care propune o serie de soluţii destinate îmbunătăţirii sistemului de învăţământ universitar şi consolidării ariei europene a educaţiei.

Luni, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca a solicitat, printr-o scrisoare deschisă, demisia sau demiterea ministrului Educaţiei.

Conducerea UBB susţine că a încercat să îl determine pe ministrul Educaţiei să înţeleagă erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 către universităţile tradiţionale din marile centre academice ale ţării.

”Am încercat, în ultimele săptămâni, să-l determinăm pe domnul ministru al Educaţiei Naţionale – prin răspunsuri oficiale directe şi publice, scrisori deschise, inclusiv printr-o grevă japoneză – să înţeleagă erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019 către universităţile tradiţionale din marile centre academice ale ţării. (...) Am primit, în schimb, pseudoexplicaţii bazate pe motivaţii vetuste şi pe date eronate sau expirate, prezentate însă cu un curaj şi o siguranţă incredibile, făcându-ne astfel să ne îngrijorăm serios cu privire la responsabilitatea celor care le-au oferit. (...) În consecinţă, suntem datori societăţii româneşti să solicităm public demisia sau demiterea acestui domn ministru al Educaţiei Naţionale”, se arată în scrisoare.

Conducerea UBB precizează că va continua să aibă poziţii publice prin care să apere, ”atât cât se poate în acest context politic nefast pentru mediul academic românesc, normalitatea academică şi, astfel, şansa de dezvoltare a ţării”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici