CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Ciurchea: Peste 800 de bolnavi cu leucemie incluşi în programul de testare genetică

Peste 800 de bolnavi cu leucemie au fost incluşi într-un program de testare genetică, acestă investigaţie putând fi făcută în şapte centre, sub coordonarea Institutului Clinic Fundeni, a declarat, miercuri, preşedintele CNAS Vasile Ciuchea, la o conferinţă Mediafax Health.

187 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Ciurchea: Peste 800 de bolnavi cu leucemie incluşi în programul de testare genetică

CONFERINŢĂ MEDIAFAX - Ciurchea: Peste 800 de bolnavi cu leucemie incluşi în programul de testare genetică (Imagine: Mihai Dăscălescu/Mediafax Foto)

"Am introdus un program pentru leucemie de investigaţie, de testare genetică şi el funcţionează. Sunt teste genetice care nu costă deloc puţin şi, cel puţin după spusele specialiştilor, la momentul actual sunt în jur de 800 şi ceva de bolnavi care au fost luaţi în calcul pentru aceste investigaţii. Există finanţare şi pe măsură ce se fac testele genetice le decontăm şi apoi în funcţie de teste urmează o cale sau alta", a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, la conferinţa cu tema "Accesul pacienţilor cu cancer la tratamente noi şi inovatoare, la informaţie şi prevenţie", organizată de MEDIAFAX.

El a mai precizat că, la nivel naţional, sunt şapte centre unde se pot face testările, centru coordonator fiind Institutul Clinic Fundeni.

"Testele se pot face de ieri. Eu trebuie să primesc la sfârşitul lunii că s-au făcut atâtea teste pentru un număr de persoane pentru decontare. Finanţarea nu este ieftină", a mai spus Ciurchea.

Preşedintele CNAS a mai spus că diagnosticul de cancer trebuie pus de o comisie şi nu "de la uşă".

"Doar la noi se întâmplă să ţi se pună diagnosticul de la uşă în rest, în afară, există o comisie de doctori, formată din foarte mulţi specialişti, până când ajunge bolnavul să fie operat, să i se facă chimioterapie. Lucrul în echipă aduce totul bun. Nelucrând în echipă lucrurile scapă de sub control în sensul că diagnosticul se pune fie încet, fie fără a avea o certitudine şi apoi, de aici încolo, tratamentul începe în toate părţile", a mai spus Ciurchea.

Legat de lista de aşteptare pentru tratament, preşedintele CNAS a spus că mereu vor apărea dosare noi, dar în prezent nu sunt liste de aşteptare.

"Am reuşit anul acesta să finanţăm programele de sănătate în general şi în special programul de oncologie fără niciun fel de problemă. Să nu vă aşteptaţi să nu existe dosare la comisia de oncologie a casei. Vor exista întotdeauna pentru că, în mod continuu, în fiecare zi apar dosare noi. Se pune diagnosticul şi se trimite dosarul. Sunt dosare care nu îndeplinesc criteriile şi atunci şi nu sunt aprobate în comisia de luna această, se completează şi sunt aprobate în comisia de luna viitoare. Cel puţin la acest moment deoarece care sunt în regulă şi îndeplinesc condiţiile sunt aprobate. Nu mai există liste de aşteptare de nu ştiu câte luni", a spus Ciurchea.

El a amintit că, în 2014, pentru prima dată au fost aprobate 17 molecule pentru boli care nu aveau tratament, fără să fi fost prevăzut şi un buget special.

"Pentru cele 17 molecule orfane aprobate în vară bugetul nu a fost pregătit, nu a fost luat în calcul şi cu toate acestea am făcut faţă printr-o gestionare mai cu grijă. Pentru acele 17 molecule au fost aprobate aproximativ 700 şi ceva de dosare, iar ca sumă, spre 27 de milioane lei, ceea ce nu este puţin. Au apărut dosare noi pentru leucemie şi aşa mai departe", a mai spus Ciurchea.

El a subliniat că este nevoie de încheierea de protocoale în ceea ce priveşte tratarea cancerului.

"Comisiile de specialitate, societăţile medicale de profil să vină lângă noi şi să creăm pachete şi protocoale împreună. Fără acestea vom funcţiona anapoda. Fiecare medicament de pe listă trebuie să aibă protocol altfel nu va putea fi prescris. Trebuie stabilit unde şi cum se operează cancerul, unde şi când se tratează cancerul. La noi oricine poate opera cancer, oricine poate trata cancer. Nu este adevărat. Nu operează oricine cancer, cancerul are nişte reguli. Dacă nu respecţi acele reguli în timpul intervenţiei apar complicaţii, ajungi la un moment când nu mai ai nicio variantă. Toate aceste lucruri costă. Stabilim echipe, stabilim spitale care pot să opereze cancer, care au resursa umană, resursa tehnică, au absolut tot ce le trebuie şi este în regulă. Dacă în orice spital în care există un chirurg şi vine un anestezist din trei în trei zile şi spuneţi că se poate opera cancer, eu cred că nu", a declarat preşedintele CNAS.

La rândul său, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu, a spus că se are în vedere ca, în cursul anului viitor, să fie elaborat un program formal de testare genetică, astfel încât să se poată merge spre o diagnosticare cât mai precoce a bolilor

"Testările genetice ar cam trebui să intre în modul curent de tratare a bolilor. De aceea ne dorim să avem în cursul anului viitor un program formal de testare genetică", a spus Savu.

La conferinţa cu tema "Accesul pacienţilor cu cancer la tratamente noi şi inovatoare, la informaţie şi prevenţie", organizată de MEDIAFAX, au fost discutate teme precum situaţia bolnavilor de cancer în România, tratamente noi, medicina personalizată, radioterapia şi chirurgia. Evenimentul a fost sprijinit de Angelini.

În cadrul evenimentului a fost deschis şi Centrul de Senologie de la Spitalul "Sfânta Maria" şi a fost lansată campania socială "Sănătatea ta înainte de orice. Controlează-ţi sânii la cea mai mică suspiciune".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici