CONFERINŢA MEDIAFAX - Marius Savu:Lista medicamentelor care trec în altă categorie de compensare sau ies definitiv,în câteva zile

Lista medicamentelor care trec în altă categorie de compensare sau care ies definitiv din acest sistem va fi gata peste câteva zile, comisiile de specialitate primind propuneri în acest sens, a anunţat marţi, la conferinţa MEDIAFAX, preşedintele ANMDM, Marius Savu.

164 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Marius Savu:Lista medicamentelor care trec în altă categorie de compensare sau ies definitiv,în câteva zile

Marius Savu (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

"Au existat două reevaluări ale listei de compensate şi, în curând, va exista şi una de delistare pentru medicamentele care nu îşi mai au rolul pe care îl aveau acum 20-30 de ani. În următoarele zile, vom avea o varintă cu moleculele propuse pentru delistare sau trecute pe un alt grad de compensare. Deja comisiile de specialitate au primit listele de medicamente, până la urmă ei vor fi cei care vor face aceste propuneri", a spus Marius Savu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a precizat că, de fapt, din decembrie se va încerca acoperirea unui număr cât mai mare de arii terapeutice, în limitele bugetare.

"Vream să avem acoperim tot ceea ce se poate terapeutic, în limite bugetare. Sigur, sunt şi situaţii speciale, pentru acele medicamente care nu mai sunt aduse în ţară de producători. După şase luni de pauză în care nu au fost făcute actualizări ale listei de compensate, acum să ne uităm la arii terapeutice. Va trebui regândit şi modul în care sunt făcute protocoalele. Poate, ca o noutate, ar fi legarea de predictibilitatea prognosticului genetic. Nu mai discutăm când va fi o noua listă, ci dacă şi când va fi compensat un nou medicament, pentru o nouă categorie de pacienţi. Vorbim de delistare, pentru că sunt medicamente care nu îşi mai au rolul, sunt de acum 20-30 de ani în terapie. În câteva zile, o primă listă privind medicamentele pentru delistare sau mutare pe alte protocoale va fi cunoscută. Vor fi trecute în propunerea generalizată", a mai spus Marius Savu.

Potrivit lui Savu, este nevoie, de fapt, de o nouă abordare privind compensarea.

"Noi am încercat să schimbăm modul de gândire privind felul în care are loc accesul pacienţilor la medicamente. Dacă acum 10, 15, 20 de ani discutam de medicamente noi, care tratau boala şi nu neapărat bolnavul, şi costau 10 lei,100 de lei, poate 500 de lei, dar nu mai mult, acum încep să apară tot mai multe medicamente care tratează pacientul, şi nu boala, dar aceste medicamente vin cu un cost uneori exorbitant. Începem să vorbim de tratamente care costă 5.000-10.000 de euro pe lună. Avem propuneri de medicamente care costă jumătate de milion de euro pe tratamentul anual. Poate nu este momentul, dar ar trebui să existe o reflecţie pe acest subiect, pentru că uşor-uşor aceste costuri devin o povară pentru toate sistemele de sănătate şi undeva trebuie găsit un echilibru. De aceea am anunţat introducerea sistemului cost-volum, pentru a redresa puţin această problemă. Practic, încercăm să scădem cât mai mult cosurile şi să asigurăm tratament într-adevăr pentru cei care au nevoie. Şi am vrea ca medicamentul să se lege şi de prognosticul genetic", a explicat Savu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului a adăugat că specialiştii trebuie să se uite foarte atent pe arii terapeutice.

"Ce au făcut în Italia, de exemplu, la diabet. Medicii au constatat că poţi da cele mai scumpe medicamente, dar dacă stilul de viaţă şi alimentaţia nu sunt urmărite, dacă nu există un sfat al unui specialist în nutriţie, medicamentul în sine nu îşi va face efectul şi trebuie să gândeşti pe ce cheltuieşti banii, pe un medicament foarte scump sau pe educaţie. Vom încerca să avem acoperit tot ce am putea acoperi din punct de vedere terapeutic, în limitele bugetare pe care le avem", a mai spus Savu.

La conferinţa Mediafax Talks About Health Reform, organizată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care are ca parteneri Metropolitan Life şi Terapia Ranbaxy, au fost abordate teme precum stadiul actualizării noii liste de medicamente, cardul de sănătate, legea malpraxisului, dosarul electronic, reabilitarea unităţilor sanitare cu probleme şi necesitatea asigurărilor de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici