CONFERINŢA MEDIAFAX - Savu: Evaluarea moleculelor noi şi a celor existente pentru noile medicamente compensate începe marţi

Evaluarea moleculelor noi şi a celor existente va începe marţi şi până la sfârşitul lunii august ar putea fi prezentată o listă potenţială privind noile medicamente compensate, a declarat luni preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Savu.

187 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Savu: Evaluarea moleculelor noi şi a celor existente pentru noile medicamente compensate începe marţi

Marius Savu (Imagine: Marius Dumbraveanu/ Mediafax Foto)

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale a precizat că în prezent criteriile de evaluare a moleculelor au fost publicate şi tarifele sunt funcţionale.

"De mâine (marţi, n.r.), putem începe evaluarea moleculelor noi, dar şi a celor existente. Pe cele existente le evaluăm, că poate nu îşi mai justifică existenţa. Tehnic, cred că în luna august vom avea deja primele răspunsuri, pe care o să vi le prezentăm. Sperăm să se întâmple cât mai repede", a spus Marius Savu, la conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, organizată de MEDIAFAX, în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).

Savu a precizat că terapia actuală a hepatitei a declanşat o discuţie care nu a mai fost până în prezent.

"Vorbim de nevoi clare ale oamenilor care suferă de o afecţiune severă, de tratamente care nu existau şi, pe de altă parte, de un cost extraordinar, care nu a existat în ultimii 20-30 de ani, lucru recunoscut şi de Uniunea Europeană. E prima oară când s-a făcut un grup de lucru, astfel încât industria farmaceutică să se uite mai atent la profiturile pe care le face. Nu e nimeni care nu şi-ar dori ca oamenii să aibă acces la cel mai bun tratament. Sper ca rezultatele acestor discuţii să se vadă, astfel încât să existe fonduri pentru cercetare, dar şi posibilitatea ca un sistem social de asigurare să îşi permită să plătească", a explicat Marius Savu.

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului a adăugat că noile terapii costă 70.000-80.000 de euro per pacient, ceea ce înseamnă foarte mult.

"Paradigma s-a schimbat. Dacă acum 10-15 ani, costurile lunare erau 500-1.000 de euro, acum depăşesc 10.000 de euro şi ar fi bine ca şi mass-media să discearnă între ce este eficient şi util. Dorinţa tututor este ca ceea ce e mai bun să fie disponibil, dar la un preţ rezonabil. (...) Există fonduri de peste nouă miliarde de euro date de Uniunea Europeană industriei farmaceutice pentru cercetare. Este normal să vrea profit, dar cred că trebuie să existe o limitare şi în profit", a mai spus Marius Savu.

El a adăugat că în luna august se va face o evaluare a tuturor moleculelor existente, pentru a se vedea dacă se justifică să rămână în compensare, dar şi a moleculelor noi, pentru a se vedea dacă se justifică să intre în compensare.

"Vom avea dezbateri şi vrem ca la sfârşitul lunii august să prezentăm o listă potenţială, pentru ca toţi partenerii interesaţi să poată să ne spună dacă şi unde am greşit. Când toată lumea ajunge la consens, lucrurile se vor formaliza. Se iau în calcul şi elemente de cost-eficienţă. Se spune că o moleculă nouă nu poate să aibă un impact bugetar negativ. Eu cred că se poate. În Germania, un medicament care costă 80.000 de euro, în Egipt, după negociere, a ajuns să coste sub 10.000 de euro", a mai spus Savu.

La conferinţa de presă dedicată Zilei Internaţionale de Luptă împotriva Hepatitei, marcată în toată lumea în 28 iulie, au fost abordate teme de interes precum strategia privind prevenţia şi diagnosticarea precoce a hepatitei, accesul pacienţilor cu hepatită la tehnici terapeutice şi tratamente de ultimă generaţie, programul de transplant hepatic în România, rolul medicului de familie pentru pacienţii cu boli hepatice şi pentru societate, medicamentele destinate hepatitei care se vor regăsi pe lista de compensate şi gratuite.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici