Conferinţă ZF - Director Antibiotice Iaşi: Producţia de medicamente din România are potenţial să ajungă la un miliard de euro

România nu are strategie pentru industria farmaceutică, nici tradiţie în domeniu, sectorul dezvoltându-se odată cu tranzacţiile de la Terapia şi Sicomed, spune Ioan Nani, directorul Antibiotice Iaşi, potrivit căruia această situaţie se poate schimba, producţia locală având un potenţial de 1 miliard de euro.

257 afișări
Imaginea articolului Conferinţă ZF - Director Antibiotice Iaşi: Producţia de medicamente din România are potenţial să ajungă la un miliard de euro

Conferinţă ZF - Director Antibiotice Iaşi: Producţia de medicamente din România are potenţial să ajungă la un miliard de euro (Imagine: Shutterstock)

"Nu aş vrea să greşesc, dar şi acum dacă mergem la Institutul Naţional de Statistică vom găsi acolo ceva despre industria chimică şi petrochimică, unde suntem asimilaţi şi noi, ca producători de farmaceutice. România nu a avut specialitate în industria de medicamente, ci în industria constructoare de maşini, agricultură. Eforturile susţinute ale unor comunităţi de oameni în cazul nostru sau ai unor acţionari care au venit la Terapia, la Sicomed, au determinat până la urmă existenţa unei producţii de medicamente în România. Nu există o tradiţie, să sperăm că în perspectivă va exista, pentru că s-a dovedit că industria farmaceutică aduce contribuţii importante la bugetul de stat şi susţine o bună parte din sistemul de sănătate din România", a declarat Ioan Nani, la ZF Pharma Summit '14.

El a arătat că, în prezent, producţia în România se situează la 600-650 milioane euro, iar capacitatea reală de producţie a primilor 4-5 producători români este cu cel puţin 40% mai mare.

"Eu consider că actualele platforme din România pot ridica producţia undeva la 1 miliard de euro, dar trebuie să ţinem cont de un aspect important: un produs românesc se vinde în medie cu 1,75 lei, faţă de un produs vândut în general în piaţa din România de 3,5 lei per unitate. Producţia din România poate ajunge la 50% din consum, dar trebuie să vedem cum este împărţită pe clase terapeutice", a mai spus Nani.

Printre principalii producători de medicamente din România se numără Terapia Ranbaxy, Zentiva (fostul Sicomed), Antibiotice Iaşi, Labormed Alvogen şi Biofarm. O fabrică importantă de pe piaţa locală era şi Europharm Braşov, dar această unitate urmează să fie închisă anul viitor, în urma deciziei grupului britanic GSK, proprietarul unităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici