Congresul învăţătorilor: Dacă nu cresc salariile dascălilor, învăţământul riscă să devină mediocru

Participanţii la Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor susţin demersul ministrului Educaţiei de majorare a salariilor cadrelor didactice, avertizând că în caz contrar învăţământul ar deveni mediocru, deoarece în sistem ar intra dascăli ”care când au fost elevi, au fost de notele 5 şi 6”.

712 afișări
Imaginea articolului Congresul învăţătorilor: Dacă nu cresc salariile dascălilor, învăţământul riscă să devină mediocru

Congresul învăţătorilor: Dacă nu cresc salariile dascălilor, învăţământul riscă să devină mediocru (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Viorel Dolha, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Cluj-Napoca, că speră ca ministrul Educaţiei să fie insistent şi să convingă Guvernul să majoreze salariile dascălilor, iar învăţământul să fie o prioritate naţională, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Participanţii la Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România au abordat subiectul salariilor cadrelor didactice şi susţin demersul ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, de majorare a acestora. Este un lucru onorabil, cu care ne este dator. Sperăm că va fi insistent şi va reuşi să convingă Guvernul să realizeze ceea ce şi legea obligă, ca învăţământul să fie o prioritate naţională. Este vorba despre copiii României. În cazul în care salariile dascălilor nu se majorează, există riscul ca în sistemul de învăţământ să intre cadre didactice care, atunci când au fost elevi, au fost de notele 5 şi 6, au fost mediocri. Iar învăţământul românesc ar putea deveni unul mediocru. Acesta ar fi pericolul”, a spus Dolha.

Potrivit acestuia, la catedre au început, deja, să intre profesori şi învăţători care nu au luat un premiu când au fost elevi, ”ceea ce este ruşinos”.

Salariul de educator, învăţător sau profesor este neatractiv şi mulţi care au fost elevi mediocri în viaţa de elev, intră în sistem, iar cei care au muncit şi au învăţat, cei cu rezistenţă la efort intelectual, care au stat în biblioteci, cei cu genă bună şi harnici, au ales altă profesie decât de cadru didactic. Tinerii cei buni, când sunt studenţi, deja nu mai iau în considerare varianta de a deveni cadru didactic, ci o iau în calcul cei care nu ar avea loc în alte părţi. Sperăm ca părinţii să nu îşi dorească astfel de profesori la clasă pentru copiii lor şi să fie solidari cu noi”, a mai spus Viorel Dolha.

El a arătat că ar fi jenant din partea Guvernului ca unei categorii profesionale, cum sunt medicii, să i se ridice nivelul de trai în urma majorării salarizării, iar cadrelor didactice nu.

”Ar fi un semn de neseriozitate”, a subliniat preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.

Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România se desfăşoară în perioada 19 - 22 august, la Cluj-Napoca, la manifestare fiind prezenţi peste 600 de învăţători din ţară şi 220 din comunităţile româneşti din Ucraina, Moldova şi Serbia.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, că luni se va întâlni cu sindicatele şi cu premierul Victor Ponta pentru a discuta despre salarizarea din sistem, sindicatele precizând că vor cere o nouă creştere de 10 - 15 la sută, pentru ca majorarea să fie de 25 la sută până la sfârşitul anului.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a precizat că, la întâlnirea de luni, ar putea să participe şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi cel al Finanţelor, Eugen Teodorovici.

El a menţionat că Ministerul Educaţiei nu are alte propuneri privind creşterea veniturilor angajaţilor din sistem în afară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii.

Sindicaliştii au spus că întâlnirea de luni nu ar fi trebuit să aibă loc, dar au solicitat-o pentru că Guvernul a făcut "o serie de erori".

"Această întâlnire nu ar fi trebuit să aibă loc dacă lucrurile se derulau normal şi aveau loc creşteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greşeală pe care a făcut-o Guvernul a fost că a majorat indemnizaţiile demnitarilor, a urmat apoi creşterea pentru cei din Guvern, acum pentru sănătate. Ne aşteptam ca Legea salarizării să se aplice în acelaşi timp pentru toată lumea, dar lucrurile au luat-o razna", a spus, joi, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu.

Premierul Victor Ponta a anunţat, marţi, majorarea cu 25 la sută a salariilor pentru tot personalul sanitar, de la 1 octombrie.

El a precizat că, pentru şedinţa de Guvern din 26 august, va fi pregătită o ordonanţă de urgenţă privind majorarea salariilor angajaţilor din sistemul sanitar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici