Consilier al directorului ANAR, găsit de procurorii DNA într-un apartament al lui Ion Ciocan

Procurorii DNA au percheziţionat, joi, două apartamente din Bucureşti ale omului de afaceri Ion Ciocan, unul fiind ocupat, fără contract, de Mircea Urzică, un consilier al şefului Administraţiei "Apele Române", cel care se ocupă de verificarea lucrărilor prestate de firme, afirmă surse judiciare.

285 afișări
Imaginea articolului Consilier al directorului ANAR, găsit de procurorii DNA într-un apartament al lui Ion Ciocan

Consilier al directorului ANAR, găsit de procurorii DNA într-un apartament al lui Ion Ciocan (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că, simultan cu audierea soţiei ministrului Mediului, Melinda Borbely, şi a cuscrei acestuia, procurorii DNA Oradea au făcut, joi, percheziţii în două apartamente din Bucureşti aparţinând omului de afaceri Ion Ciocan.

Într-unul dintre cele două apartamente, procurorii l-au găsit pe Mircea Urzică, consilierul directorului general al "Apelor Române", iar acesta nu a putut prezenta niciun act de închiriere sau comodat încheiat cu omul de afaceri, afirmă sursele citate.

Conform aceloraşi surse, audierile în acest caz vor fi reluate săptămâna viitoare, iar procurorii intenţionează să verifice şi dacă Urzică nu şi-a decontat fraudulos eventualele cheltuieli cu închirierea apartamentului, în condiţiile în care acesta nu avea acte legale pentru reşedinţa sa.

Soţia minstrului Laszlo Borbely şi cuscra acestuia au fost audiate, joi, timp de mai multe ore de procurorii anticorupţie orădeni, la sediul DNA din Oradea, în legătură cu lucrările pe care firma omului de afaceri Ion Ciocan le-ar fi executat în apartamentul cuscrei ministrului.

La ieşire, cele două au refuzat să facă orice fel de declaraţii.

Mircea Stratulat, avocatul omului de afaceri Ion Ciocan, a declarat, joi, la ieşirea din sediul DNA Oradea, că soţia şi cuscra ministrului Borbely au fost audiate în calitate de martori.

Avocatul a participat la audierile care au avut loc, joi, la sediul DNA Oradea, însă a refuzat să facă vreo declaraţie referitoare la informaţiile pe care cele două femei le-au furnizat procurorilor.

Soţia ministrului, Melinda Borbely, este redactor-şef adjunct la Radio Târgu Mureş şi secretar general pentru minorităţi la Societatea Română de Radio (SRR).

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, joi, că ştie despre dosarul DNA în care a fost invocat numele său tot atât cât ştie şi presa şi că ministerul pe care îl conduce nu face niciun fel de discriminări faţă de cei cu care sunt încheiate contracte.

"Ştiu despre acest tot atât cât ştiţi şi dumneavostră. Nu am niciun fel de implicare în acest caz", a declarat Borbely înainte de a intra la şedinţa Consiliului Permanent al UDMR, care se desfăşoară la Cluj-Napoca.

El a mai precizat că atunci când a preluat ministerul se înregistrau aproximativ 30 de miliarde de lei datorii către constructori, care au fost plătite.

"De atunci plăţile sunt la zi şi nu fac colegii mei, din câte ştiu, niciun fel de discriminare", a mai spus ministrul.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a venit, miercuri, la Palatul Victoria, direct de la aeroport, după o vizită în Polonia, el având o discuţie cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, şi vicepremierul Marko Bela.

Premierul Emil Boc, aflat în sediul Guvernului la momentul sosirii lui Borbely, a părăsit clădirea în timp ce liderii UDMR încă discutau între ei, uitându-se spre jurnalişti, dar fără să se oprească pentru declaraţii.

Borbely nu a participat la şedinţa de miercuri dimineaţa a Guvernului, el aflându-se la acel moment în Polonia, la Sopot, la Consiliul Informal de Mediu.

Laszlo Borbely a declarat agenţiei MEDIAFAX, după întâlnirea cu Kelemen Hunor şi Marko Bela, că nu are nicio implicare în cazul despre care a aflat din presă şi că "ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat".

"Nu am niciun fel de implicare în această poveste, ceea ce apare în comunicatul DNA este nefondat. Justiţia este liberă să îşi facă datoria", a spus Borbely, pentru MEDIAFAX.

El a precizat că a aflat despre aceste acuzaţii din presă, în timp ce se afla în Polonia, pentru Consiliul Informal de Mediu, şi că era normal să ajungă în ţară înainte de a susţine declaraţii de presă.

"Nu sunt genul de om care să mă ascund de presă. Am fost plecat din ţară şi acolo am aflat ce s-a întâmplat", a precizat ministrul.

Procurorii DNA au efectuat, miercuri dimineaţă, o percheziţie într-un imobil care ar aparţine cuscrei ministrului Laszlo Borbely, în dosarul în care se fac cercetări privind un presupus trafic de influenţă privind atribuirea unor contracte de lucrări ale Administraţiei Naţionale "Apele Române" către o firmă din Negreşti Oaş.

Ministrul Mediului Laszlo Borbely ar fi beneficiat de lucrări de 20.000 de euro pentru amenajarea acestui apartament, în schimbul influenţei sale în atribuirea contractelor.

Această firmă, pe care ministrul Mediului ar fi favorizat-o, conform DNA, Lescaci Com SRL, a primit în ultimii patru ani 37 de lucrări publice, 34 dintre ele de la "Apele Române", în valoare de peste 310 de milioane de lei, 18 în timpul mandatului demnitarului.

Procurorii anticorupţie orădeni au început deja urmărirea penală în acest dosar împotriva unicului asociat al firmei beneficiare a lucrărilor, SC Lescaci Com SRL din Negreşti Oaş, pe nume Ioan Ciocan, dar şi împotriva unui consilier al lui Borbely, Szepessy Szabolcs, care ar fi intermediat între omul de afaceri şi ministru, potrivit datelor comunicate MEDIAFAX de către DNA. Ioan Ciocan este învinuit pentru cumpărare de influenţă, iar Szepessy Szabolcs pentru complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Premierul Emil Boc a declarat, marţi seara, că nu a primit nicio înştiinţare de la Direcţia Naţională Anticorupţie privind vreo acuzaţie oficială împotriva ministrului Mediului, Laszlo Borbely, acesta fiind în continuare membru cu drepturi depline al Guvernului.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că ministrul Mediului are în continuarea susţinerea politică a Uniunii şi s-a declarat convins că în câteva zile acuzaţiile la adresa acestuia se vor dovedi false.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici