Consilier CJ Alba şi rude ale primarului din Roşia Montană, audiaţi pentru exploatări ilegale de aur - FOTO

Peste 40 de persoane, între care un consilier judeţean PMP din Alba, doi nepoţi ai primarului liberal din Roşia Montană şi un lider al romilor din Apuseni, sunt audiate, marţi seară, în urma percheziţiilor privind exploatarea ilegală de aur din galerii miniere şi halde din zona Roşia Montană.

1059 afișări
Imaginea articolului Consilier CJ Alba şi rude ale primarului din Roşia Montană, audiaţi pentru exploatări ilegale de aur - FOTO

Consilier CJ Alba şi rude ale primarului din Roşia Montană, audiaţi pentru exploatări ilegale de aur (Imagine: AFP/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Alba, Luminiţa Prodan, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX că un număr de 45 de persoane au fost ridicate şi duse pentru audieri la Alba Iulia în urma unor percheziţii făcute, marţi dimineaţă, în mai multe localităţi din Munţii Apuseni la persoane suspectate de executarea de activităţi miniere fără drept.

Prodan a spus că alte trei persoane nu au fost găsite de poliţişti şi sunt date în urmărire, iar, la ora transmiterii acestei ştiri, suspecţii ridicaţi cu mandate de aducere sunt audiaţi la sediul IPJ Alba.

Luminiţa Prodan a explicat că, în urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat de la domiciliile suspecţilor ustensile folosite în extragerea aurului, detectoare de metale, dar şi cantitatea de peste 1,5 kilograme de aur.

"În urma percheziţiilor, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 8.000 de euro, 16.000 de lei, înscrisuri, documente din care rezultă comercializarea ilegală a 4.969 grame de aur, alte documente de evidenţă şi contabile, unelte şi instalaţii folosite pentru extragerea aurului, 480 de kilograme de nisip aurifer şi aur. De asemenea, au fost ridicate şi o armă neletală, deţinută în mod ilegal, aproape două kilograme de geluri explozive sau dinamită, din categoria explozivilor civili, capse detonatoare electrice, detectoare de metale şi diverse scule folosite în activitatea infracţională”, a mai spus Luminiţa Prodan.

Potrivit sursei citate, suspecţii căutau aurul în fostele galerii miniere sau în haldele de steril şi după ce îl extrăgeau îl vindeau prin magazine de bijuterii sau case de amanet.

Surse judiciare au declarat corespondentului MEDIAFAX că printre suspecţii ridicaţi pentru audieri în acest dosar se află şi consilierul judeţean Marin Cenuşe (PMP), un om de afaceri din Câmpeni, doi dintre nepoţii primarului din Roşia Montană, Eugen Furdui (PNL), dar şi unul dintre liderii romilor din Munţii Apuseni.

Poliţiştii au făcut, marţi dimineaţă, 64 de percheziţii în Alba, Cluj, Bihor şi Mureş, la persoane bănuite de evaziune fiscală, executarea de activităţi miniere fără permis sau licenţă, furt şi spălare de bani şi care ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare din Munţii Apuseni, prejudiciul în acest caz depăşind 600.000 de lei.

Astfel, în judeţul Alba au avut loc 59 de percheziţii, în Mureş - trei şi câte una în Bihor şi Cluj.

Conform sursei citate, anchetatorii au stabilit că, în perioada 2013 - 2015, 48 de persoane ar fi exploatat, fără autorizaţie, zăcământ aurifer din galerii miniere sau halde aflate în conservare din Munţii Apuseni.

În fapt, din cercetări a reieşit că suspecţii ar fi sustras, prelucrat şi comercializat produse aurifere, introducându-le fără forme legale în circuitul economic sau plasându-le la case de amanet sub forma unor garanţii, fără returnarea sumelor de bani împrumutate.

Prejudiciul cauzat în acest caz este estimat la peste 600.000 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici