- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.11.2019, 13:42)
- Roxana Din
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Consilierul de stat Laszlo Borbely: „Suntem pe locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări în privinţa risipei alimentare”
România se află pe locul 9 în topul celor mai „nechibzuite” ţări din punct de vedere al risipei alimentare. 1,3 milioane de tone de alimente sunt aruncate anual în ţara noastră, în condiţiile în care, 820 de milioane de oameni în lume nu au ce pune zilnic pe masă, spune Laszlo Borbely.
326 afișări
Laszlo Borbely: Suntem pe locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări în privinţa risipei alimentare
„Suntem pe locul 9 în topul celor mai risipitoare ţări din punct de vedere al risipei alimentare. 1,3 milioane de tone de alimente sunt aruncate şi v-am spus: 820 de milioane de oameni nu au zilnic suficientă mâncare”, informează coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat Laszlo Borbely.
Borbely a precizat faptul că, zilnic, în România se aruncă 6.000 tone de alimente care, însumate generează cifra de 2,2 milioane de tone pe an. Dintre acestea, cele mai multe deşeuri alimentare provin din gospodării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
SUA pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Ucraina
-
Serghei Şoigu anunţă un număr impresionant de morţi în tabăra duşmanilor ucraineni
-
Grindeanu: Pas important pentru construcţia unei noi autostrăzi: Alternativa Techirghiol
-
Un proces privind oprirea exportului de arme către Israel ajunge la Înalta Curte din Londra
„Aruncăm 6.000 de tone de alimente zilnic, în România, 2,2 milioane de tone pe an. (…) 53% (din deşeurile alimentare, n.r) sunt din gospodării. Înseamnă că e vorba de noi, de cetăţeni, e vorba de cum ne gospodărim, (...) se degradează mâncarea. O estimare greşită a cantităţii când mergem şi cumpărăm alimente, cumpărături în exces: 11,9% se aruncă din mâncarea cumpărată, în Europa media este dublă, deci stăm puţin mai bine, dar încă avem foarte multe de făcut”, informează Laszlo Borbely.
Cifra este cu atât mai îngrijorătoare cu cât, în ţara noastră, un copil din doi de până în 6 ani se află în risc de sărăcie. Totodată, în creştere este şi procentul populaţiei care suferă de obezitate.
„În România, 46% din copiii cu vârsta de până la 6 ani se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, ceea ce e mult mai mare decât media europeană. 15% din populaţie este obeză, nu stăm foarte rău nici aici, dar faţă de 2014 a crescut acest procent, deci suntem mai obezi în 2019 decât din 2014, iar o treime este supraponderală. (...) Sunt foarte multe cauze ale risipei alimentare, trebuie să fim mult mai atenţi şi într-adevăr, e loc de mai bine, trebuie să educăm populaţia, mai ales generaţia tânără”, spune Laszlo Borbely.
În ciuda acestor cifre negative, Laszlo Borbely a precizat faptul că, totuşi, raportat la nivelul celorlalte state membre ale U.E, România nu stă „chiar aşa rău”, media risipei alimentare la nivel european fiind mult mai mare.
„Suntem programaţi pentru 120, 130, 140 de ani, dar mai facem câte ceva în fiecare zi să avem o viaţă mai scurtă uneori. Aici sunt toţi actorii prezenţi care ar putea să influenţeze societatea din România cum să trăm mai sănătos, cum să avem o alimentaţie mai sănătoasă şi să aruncăm mai puţine alimente. (...) Alimente se aruncă, nu numai la noi şi nu stăm chiar aşa rău în ceea ce priveşte U., dar aruncăm prea multe alimente”, precizează coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Risipa alimentară generează la rândul său alte tipuri de resurse, cu impact direct asupra mediului.
„Această risipă alimentară este practic un factor generator de risipă, în general, a tuturor resurselor pe care noi le utilizăm când producem hrană, începând de la teren, energie, materie primă, apă toate cu un impact direct şi devastator asupra mediului. (...) Este important să îmbunătăţim permanent coerenţa între politici, să dezvoltăm un cadru de reglementare foarte clar, atât din punct de vedere financiar, dar şi comportamental, astfel încât, toate aceste politici să le putem transforma în realitate”, spune Oros.
Vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură, Industrie alimentară şi Dezvoltare Rurală din Senatul României, Tanczos Barna, a precizat la rândul său, că atât la nivel naţional, cât şi global, fenomenul risipei alimentare este influenţat direct de trei elemente esenţiale.
„M-am gândit la trei elemente extrem de importante care influenţează în mod hotărâtor risipa alimentară, nu numai în România, probabil peste tot în lumea aceasta. Primul element este familia, al doilea este comerţul, modul în care e organizat comerţul în fiecare ţară şi al treilea este legislaţia, cadrul legal care oferă un cadru sistematic pentru modul în care funcţionează anumite lucruri în fiecare ţară. (...) Elementul cel mai important care influenţează modul în care ne referim noi la mâncare, la pâine: familia. Tradiţia, cultura - lucrurile pe care le învăţăm acasă”, spune Barna.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Aplicația care știe dacă navighezi pe site-uri porno. Părinții și copiii își pot urmări istoricul reciproc
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cei mai mari economişti maghiari: „Uitaţi de Austria. Trebuie să ajungem din urmă România! Avantajul semnificativ al Ungariei faţă de România la dezvoltare calitativă nu mai există“
Citește pe www.zf.ro: Elon Musk dă pe toată lumea afară: După ce a concediat 14.000 de angajaţi, celebrul miliardar a decis să renunţe la o divizie întreagă abia formată
Citește și: Medicul Rodica Tănăsescu: Carenţa de fier, o deficienţă destul de răspândită care poate produce o mulţime de efecte negative. VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Lungmertrajul „Trei kilometri până la capătul lumii”, în regia lui Emanuel Pârvu, a fost selectat la Cannes. Irina Margareta Nistor: „Filmul o să fie primit cu foarte multă curiozitate”
Elon Musk dă pe toată lumea afară: După ce a concediat 14.000 de angajaţi, celebrul miliardar a decis să renunţe la o divizie întreagă abia formată
De ce să te duci să lucrezi la H&M la Londra, pe 1.800 de lire sterline, când aceiaşi bani îi obţii la Bucureşti, într-o trattorie, şi ai costurile vieţii mult mai reduse, începând cu chiria?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BOMBĂ! Mititelu jr, internat la „Spitalul 9!” Ce au constatat medicii după ce a fost transferat imediat la Obregia
CANCAN.RO
Diagnosticul de cancer al prințesei Kate Middleton: Meghan și Harry pun sare pe rana regală?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe