Consiliul Minorităţilor Naţionale îi cere demisia lui Dorin Florea pentru afirmaţiile despre romi

Consiliul Minorităţilor Naţionale (CMN) îi cere lui Dorin Florea să îşi dea demisia din funcţia de primar al oraşului Târgu Mureş în urma afirmaţiilor care, spun ei, amintesc de perioada în care statul controla dreptul de a naşte copii. CNM îi solicită lui Florea şi să îşi ceară scuze în mod public.

297 afișări
Imaginea articolului Consiliul Minorităţilor Naţionale îi cere demisia lui Dorin Florea pentru afirmaţiile despre romi

Consiliul Minorităţilor Naţionale îi cere demisia lui Dorin Florea pentru afirmaţii rasiste

Potrivit unui comunicat al CMN transmis, joi, afirmaţiile lui Dorin Florea amintesc de România ceauşistă, în care statul controla dreptul de a naşte copii.

„La iniţiativa UDMR şi a Partidei Romilor Pro-Europa membrii Consiliului Minorităţilor Naţionale (CMN) au adoptat o declaraţie comună, prin care condamnă afirmaţiile rasiste ale lui Dorin Florea. Declaraţia comună constată că afirmaţiile primarului sunt discriminatorii, instigă la ură, respectiv contravin mai multor prevederi ale Constituţiei. Suntem ferm convinşi că nimeni nu poate controla viaţa intimă şi familială. Aceste afirmaţii ne amintesc de România ceauşistă, în care statul controla dreptul de a naşte copii. Cine afirmă aşa ceva, nu are ce căuta într-o funcţie publică! Am căzut de acord că Dorin Florea trebuie să-şi ceară scuze în mod public de la comunitatea romă şi, totodată, să demisioneze din funcţia pe care o ocupă”, se arată în comunicat.

Membrii Consiliului Minorităţilor Naţionale amintesc faptul că oraşul Târgu Mureş este un un oraş multietnic cu români, maghiari, romi, evrei şi alte minorităţi, care convieţuiesc paşnic de sute de ani.

„Prin afirmaţiile sale, primarul Dorin Florea, a incitatat populaţia din Târgu Mureş şi ţară, la ură şi discriminare împotriva minorităţii rome”, se mai arată în comunicat.

Consiliul Minorităţilor Naţionale este un organ consultativ al Guvernului României, fiind format din reprezentanţii organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, reprezentate în Parlamentul României.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat, miercuri, pe primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, cu suma de 10.000 de lei, şi a constatat că afirmaţiile lansate de acesta în spaţiul public sunt „extrem de rasiste”. Decizia CNCD a fost luată cu unanimitate de voturi, în urma afirmaţiilor lui Florea, pe Facebook, cum că populaţia trebuie conştientizată că responsabilitatea creşterii şi formării unui copil este uriaşă. El a propus, astfel, introducerea unor anchete sociale obligatorii pentru cuplurile care vor să aibă copii. Ulterior, Dorin Florea a venit cu explicaţii. El a afirmat pentru MEDIAFAX că propunerea vizând anchetele sociale în cazul femeilor din categorii defavorizate care nasc nu înseamnă rasism, ci responsabilitate, avertizând că România se confruntă cu o „bombă socială” care „va exploda”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici