Consiliul UE aprobă noile sancţiuni împotriva Rusiei. Patriarhul Chiril nu va fi sancţionat. Un stat european s-a opus

2444 afișări
Imaginea articolului Consiliul UE aprobă noile sancţiuni împotriva Rusiei. Patriarhul Chiril nu va fi sancţionat. Un stat european s-a opus
Consiliul Uniunii Europene a aprobat joi, cu unele amendamente, al şaselea set de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv embargoul petrolier parţial, afirmă surse politice de la Bruxelles, iar numele Patriarhului Chiril a fost eliminat din proiectul iniţial cu persoanele sancţionate, în contextul opoziţiei ferme a Ungariei.
 
Noile sancţiuni şi derogările de care beneficiază anumite ţări au fost aprobate în unanimitate de ambasadorii statelor membre UE, afirmă oficiali de la Bruxelles citaţi de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Figaro.
 
Consiliul European a anunţat luni seară o nouă serie de sancţiuni împotriva Rusiei, inclusiv reducerea semnificativă a importurilor de petrol. "Vor fi reduse cu 90% importurile de petrol din Rusia în UE până la sfârşitul anului", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Bruxellesul a decis eliminarea Sberbank, cea mai mare bancă din Rusia, din sistemul de tranzacţii SWIFT şi interzicerea emisiei a încă trei posturi de stat din Rusia.
 

Patriarhul rus a fost exceptat

 
În contextul obiecţiilor formulate de Ungaria, numele Patriarhului Chiril, al Bisericii Ortodoxe Ruse, nu a fost inclus pe lista persoanelor sancţionate. Ungaria ameninţase că va bloca prin veto întregul set de sancţiuni dacă nu va obţine eliminarea numele Patriarhului Chiril din proiectul Comisiei Europene, afirmă surse citate de publicaţia Süddeutsche Zeitung.
 
Măsurile au fost aprobate formal joi de Consiliul Uniunii Europene.
 
Acordul este rezultatul unui compromis cu Ungaria, Slovacia şi Cehia, care s-au opus propunerii iniţiale a Comisiei Europene de a opri total, în mod etapizat, importurile de petrol din Rusia. Liderii UE nu au putut ajunge la un acord privind oprirea totală a importurilor de petrol din Rusia, astfel că au acceptat oprirea importurilor pe cale maritimă, iar livrările prin oleoducte vor continua. Polonia şi Germania au fost nevoite să ofere garanţii Ungariei, Slovaciei şi Cehiei că, în cazul în care Rusia va opri ca ripostă exporturile pe cale terestră, vor furniza petrol acestor ţări.
 
Decizia Uniunii Europene de a interzice parţial importurile de petrol din Rusia probabil va destabiliza pieţele globale ale energiei, a acuzat Administraţia de la Moscova, considerând această abordare drept "autodistructivă" pentru Blocul comunitar. "Decizia Uniunii Europene de a renunţa parţial la petrolul rusesc şi la produse petroliere, precum şi refuzul de a mai emite asigurări navelor comerciale ruse probabil vor genera noi majorări de preţuri, vor destabiliza pieţele energiei şi vor perturba reţelele de aprovizionare", a anunţat joi Ministerul de Externe de la Moscova, citat de agenţia Reuters. 
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici