Constanţa: Profesorul universitar prins în timp ce primea mită a fost arestat preventiv

Profesorul universitar Gheorghe Ţarălungă, de la Universitatea "Ovidius“ Constanţa, prins în timp ce primea 200 de euro mită de la un student grec pentru a-l promova la un examen, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, el fiind suspendat din toate activităţile didactice şi administrative.

490 afișări
Imaginea articolului Constanţa: Profesorul universitar prins în timp ce primea mită a fost arestat preventiv

Constanţa: Profesorul universitar prins în timp ce primea mită a fost arestat preventiv (Imagine: Shutterstock)

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurorii DNA Constanţa, studentul grec Evangelos Faloutsos i-a oferit lui Gheorghe Ţarălungă, profesor universitar doctor la Facultatea de Farmacie din cadrul Universităţii Ovidius Constanţa - disciplina Farmacologie, Farmacoterapie, Farmacie Clinică, suma de 200 de euro în scopul de a-l promova la examenul pe care îl susţinea la disciplina Farmacie Clinică din anul V de studii, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Flagrantul a fost realizat, miercuri, chiar în biroul profesorului de la sediul Facultăţii de Farmacie.

În aceeaşi zi, procurorii DNA au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a profesorului Gheorghe Ţarălungă, care este şi colonel în rezervă, pentru luare de mită.

El a fost prezentat, joi, la Tribunalul Constanţa, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, măsură admisă de către instanţă.

În aceeaşi cauză, procurorii au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o perioadă de 30 de zile, şi faţă de Evangelos Faloutsos, pentru dare de mită.

Pe timpul controlului judiciar, Faloutsos trebuie, printre alte obligaţii, să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a organelor judiciare, şi să nu comunice cu inculpatul Gheorghe Ţarălungă, direct sau indirect, pe nicio cale. Lui i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

De asemenea, rectorul Universităţii "Ovidius”, prof.univ.dr. Sorin Rugină, a dispus suspendarea profesorului Gheorghe Ţarălungă din toate activităţile didactice şi administrative, până la finalizarea cercetărilor.

"Adevăraţii universitari ai instituţiei se delimitează net de astfel de practici, pe care le condamnă cu hotărâre şi încearcă să le combată prin toate mijloacele avute la dispoziţie. Din nefericire, exemplele personale pozitive şi atitudinea «proactivă» a celor conştienţi de necesitatea respectării legalităţii, menţinerii unui standard ridicat profesional, dar mai ales moral, nu au fost suficiente pentru a preveni apariţia acestor evenimente”, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

În documentul citat se aminteşte şi despre incidentul similar din vara anului 2013, când rectorul şi prorectorul de atunci ai universităţii, Tiberius Dănuţ Epure, respectiv Gabriela Stanciu, au fost arestaţi de aceiaşi procurori DNA, tot pentru luare de mită, în prezent fiind trimişi în judecată.

"Universitatea Ovidius din Constanţa regretă apariţia unui nou incident menit să umbrească imaginea sa ca instituţie ce se doreşte a face parte din elita învăţământului superior. Grav afectată încă din urmă cu doi ani, funcţionalitatea universităţii avea tendinţa de normalizare, dar starea de normalitate rămâne în continuare un deziderat. Este un eveniment care creează îngrijorare în mediul academic şi ne arată încă o dată că drumul către însănătoşirea vieţii noastre universitare este lung şi dificil", se mai arată în comunicat.

Conducerea instituţiei a ţinut să-i asigure pe studenţii Facultăţii de Farmacie că sesiunea de examene se va finaliza în condiţii normale, conform programării prealabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici