Constanţa: Toxiinfecţie cu Salmonella la 6 pacienţi internaţi după ce au mâncat preparate din Auchan

Şase din cele 12 persoane internate la Constanţa după ce au mâncat preparate de la sectorul de gastronomie al Auchan au avut toxiinfecţie alimentară cu Salmonella, hipermarketul fiind amendat de DSP întrucât în secţie s-au găsit germeni şi bacterii, inclusiv în probe luate de la angajaţi.

824 afișări
Imaginea articolului Constanţa: Toxiinfecţie cu Salmonella la 6 pacienţi internaţi după ce au mâncat preparate din Auchan

Constanţa: Toxiinfecţie cu Salmonella la 6 pacienţi internaţi după ce au mâncat preparate din Auchan (Imagine: Razvan Chirita / Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, în perioada 23-26 decembrie, la secţiile Spitalului Clinic de Boli Infecţioase s-au prezentat 16 pacienţi ca urmare a consumului de alimente de la hipermarketul Auchan - sectorul de gastronomie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

În urma investigaţiei epidemiologice, reprezentanţii DSP au stabilit că aceste persoane au consumat preparate de la Auchan în 22, 23 şi 24 decembrie, printre mâncărurile respective aflându-se musaca de cartofi cu carne de porc sau pasăre, carne de pui la grătar (pulpe/aripioare/piept) cu cartofi prăjiţi, pizza, fasole cu cârnaţi.

"La 4-16 ore de la consum au apărut primele simptome de boală, greţuri, vărsături bilio-alimentare, scaune diareice, febră, frisoane, cefalee, lipotimie. Bolnavii au încercat, iniţial, tratament la domiciliu, în conformitate cu recomandările primite de la personalul Serviciului de Ambulanţă, medici din serviciile medicale private. Din cei 16 pacienţi prezentaţi la serviciul de internări al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase au fost 12 internaţi, 4 au refuzat internarea. În urma tratamentului cu soluţii perfuzabile, simptomatice - antispastice, antiemetice, antialgice, antibiotice, evoluţia a fost favorabilă", se arată în comunicatul DSP.

Marţi a mai fost internat, în regim de spitalizare de zi, un copil în vârstă de cinci ani care a mâncat musaca de cartofi cu carne, cumpărată de la Auchan şi consumată acasă în 24 decembrie.

Miercuri, o singură persoană mai este internată în spital.

Şase dintre bolnavi au fost externaţi cu diagnosticul de toxiinfecţie alimentară cu Salmonella grup D, sindrom de deshidratare, iar la ceilalţi şase bolnavi nu s-a identificat germenul.

În 23 decembrie, ca urmare a prezentării primelor două cazuri la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, o echipă de inspectori de la Serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP s-a deplasat la hipermarketul Auchan pentru evaluarea condiţiilor igienico-sanitare. În 26 decembrie, când la spital au fost internaţi încă cinci bolnavi, echipa de control a DSP s-a deplasat din nou la unitate pentru recoltarea de probe, şi anume exudate naso-faringiene şi coprobacteriologice de la personalul blocului alimentar şi probe de salubrităţi din secţia de gastronomie.

Rezultatele au arătat că pe tocătorul de carne erau bacterii coliforme, iar pe masa de inox, pe uşa de interior a frigiderului, pe cuţitul de inox erau germeni aerobi mezofi peste limitele admise. De asemenea, exudatele naso-faringiene au aratăt că există doi purtători faringieni de Streptococ beta-hemolitic şi un purtător nazal de Staphylococcus aureus coagulazo-pozitiv, în timp ce analizele coprobacteriologice au fost negative.

"Persoanele din blocul alimentar (doi purtători faringieni de Streptococ beta-hemolitic gr. C şi un purtător nazal de Staphylococcus aureus coagulazo-pozitiv) vor fi îndrumate pentru tratament conform antibiogramei. Pe perioada tratamentului, personalului purtător de germeni i se va interzice accesul în blocul alimentar", se precizează în comunicat.

Pentru deficienţele constatate, DSP Constanţa a aplicat o amendă în valoare de 3.000 de lei.

În 26 decembrie, şi inspectorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa au făcut un control la sectorul de gastronomie al hipermarketului Auchan din incinta Maritimo Shopping Center.

În urma controlului, a fost găsită la comercializare cantitatea de 15,3 kilograme de preparate culinare - orez sârbesc, piure de cartofi, paste cu pui, piept de pui la rotisor, cotlet la grătar - care nu respectau condiţiile de depozitare. De asemenea, inspectorii CJPC au găsit peste 98 de kilograme de piftie de curcan, piftie de porc, ruladă de spanac cu brânză, carne fiartă de porc, carne la garniţă şi cremă de zahăr cu termenul de valabilitate depăşit.

"În spaţiul de depozitare se afla o cantitate de 26,54 de kilograme materie primă (merluciu, file somon, medalion somon, păstrav) cu etichete reprezentând data congelării 23 decembrie 2015, la care decongelarea s-a făcut în condiţii improprii (imersate în apă) ce a dus la deprecierea acestora, produsele având miros necorespunzător", se arăta într-un comunicat al CJPC Constanţa.

Întreaga cantitate de preparate culinare şi materie primă - 140 de kilograme - a fost oprită de la comercializare.

Astfel, magazinul Auchan a fost amendat cu 30.000 de lei şi s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor.

Tot în 26 decembrie, inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Constanţa au făcut un control la sectorul de gastronomie de la Auchan, descoperind 327 de kilograme de carne şi produse alimentare cu termenul de valabilitate depăşit. Ei au dat o amendă de 2.000 de lei şi au decis suspendarea temporară a activităţii, până la remedierea deficienţelor. Astfel, sectorul de gastronomie al Auchan este închis şi miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici