Contre între Augustin Lazăr şi Tudorel Toader la ŞEDINŢA CSM privind revocarea lui Kovesi. Ministrul, către procurorul general: Aţi dat o declaraţie absolut neinspirată că DNA rămâne fără obiectul muncii

În cadrul Secţiei de procurori a CSM, convocată marţi după procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, au existat contre între ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general, Augustin Lazăr, cel din urmă dorind să ştie care a fost raţionamentul prin care a ignorat regulamentul CSM. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, s-a adresat, marţi, în şedinţa Secţiei pentru Procurori a CSM, Laurei Codruţa Kovesi şi lui Augustin Lazăr. Pe procurorul general l-a criticat pentru o declaraţie publică, iar şefei DNA i-a spus transmis că partenerii externi sunt dezinformaţi.

5316 afișări
Imaginea articolului Contre între Augustin Lazăr şi Tudorel Toader la ŞEDINŢA CSM privind revocarea lui Kovesi. Ministrul, către procurorul general: Aţi dat o declaraţie absolut neinspirată că DNA rămâne fără obiectul muncii

Toader, către Lazăr, înainte de avizul de la CSM asupra revocării Codruţei Kovesi: Aţi dat o declaraţie absolut neinspirată că DNA rămâne fără obiectul muncii

„Poate ministrul Justiţiei, respectiv Executivul, să formuleze o cerere de revocare, ignorând procedura prevăzută în regulamentul CSM, tocmai pentru a evita arbitrariul şi dorinţele politice, imixtiunile care s-ar putea ivi?”, a solicitat procurorul general să ştie.

În replică, Tudorel Toader a explicat că ministrul acţionează în baza legii, care este mai importantă decât un regulament.

„Ministrul Justiţiei exercită autoritatea asupra procurorilor privind activitatea de urmărire penală. Legea stabileşte că ministrul Justiţiei poate să ceară revocarea procurorului-şef în cazul exercitării necorespunzătoare atribuţiilor manageriale privind organizarea neeficientă, comportament şi comunicare, asumarea responsabilităţilor. Prin urmare, avem cadru constituţional care îţi conferă autoritatea, avem cadru legal care conferă competenţa. Ministrul este ţinut să respectăm actele în ierarhia lor. Dacă CSM spune mâine ceva ce contravine legii în vigoare, ministrul are competenţa în baza legii şi nu e ţinut de.. ce aţi zis? Regulament”, a spus ministrul Justiţiei.

TITLURILE ZILEI

Totodată, tot Augustin Lazăr a continuat ideea, subliniind că în acest regulament există un articol important ce stabileşte procedura: „Tocmai pentru că s-au ivit situaţii şi discuţii, CSM a introdus în regulament articolul 21, indice 1, care stabileşte o procedura amănunţită, să nu dea loc discuţiilor exerioare privind dorinţe ale cuiva, sensibilităţilor, aversiunilor faţă de cineva. La ce ne-ar folosi voinţa CSM care a introdus foarte clar? Stabileşte pas cu pas”.

„Nu bănuiesc că nu ştiţi, e imposibil – faptul că între lege şi un regulament are prioritate legea. Nu bănuiesc că nu acceptaţi – indiferent de partiprix-uri – faptul că competenţa dată ministrului prin lege nu poate fi anulată printr-un regulament indiferent al cui e”, a răspuns Tudorel Toader.

Tot în cadrul dialogului dintre cei doi, Lazăr a lansat întrebarea dacă ministrul poate să realizeze un raport, fără să aştepte organele abilitate.

Dacă poate Executivul să nu aştepte finalizarea procedurilor în curs şi care pot fi ignorate – unele dintre ele introduse chiar de ministru pentru a se verficia – aspecte disciplinare, manageriale si care sunt în curs, însă înainte ca ele să finalizate, ministrul să spună: nu vreţi voi să mergeţi în ritmul în care s-ar dori, fac o evaluare mai rapidă şi apreciez eu. Aş vrea să înţeleg şi eu juridic această chestiune. Magistraţii trebuie să se abţină de a interveni în orice procedură...”, a susţinut Augustin Lazăr.

„Sunt convins că ştiţi răspunsul, dar eu vă repet ce ştiţi. Întrebarea vine din acelaşi regulament care nu poate să limiteze competenţele ministrului Justiţiei. Dacă vreţi, vă dau un argument practic: toată lumea a vorbit în presă de celebrul procuror Negulescu, care face şi desface. Dar ar fi trebuit să se ia poziţie, să se verifice: e adevărat, nu e adevărat? Şi nu să-l laud şi să-i apăr reputaţia, iar la CSM, analiza faptelor lui a durat destul de mult. Procedurile sunt diferite şi dvs. dacă îmi veţi aduce argumente că între regulamentul CSM şi lege prevalează regulamentul... foarte bine”, a răspuns Toader.

Declaraţiile au fost lansate în cadrul Secţiei de procurori a CSM, convocată pentru a emite un aviz consultativ după procedura de revocare a procurorului-şef al DNA.

Ministrul a mai precizat că rolul procurorului este să aplice legea, nu să atace o altă autoritate a staului, menţionând că nu fac bine statului de drept contestările la legile aflate în vigoare.

"Eram la Bruxelles, domana procuror şef, şi un important lider parlamentar mi-a pus o întrebare a cărei origine cred că o ştim cu toţii, inclusiv dvs<<. De ce aţi abrogat mărturia mincinoasă? De ce aţi adoptat o OUG prin care aţi restrâns posibilitatea arestării în cazul faptelor de corupţie? >> Nici una, nici alta nu este adevărată. (..) Să nu se supere domnul Lazăr, dar a dat o declaraţie absolut neinspirată când a spus că dacă DNA-ul nu mai anchetează corupţia magistraţilor, DNA-ul rămâne fără obiectul muncii. Ori, nu cred că a vrut să spună că fenomenul de corupţie din rândul magistraţilor trebuie să îl combată DNA-ul pentru că sunt puţin astfel de fapte şi este de înţeles că în corpul magistraţilor se exercită puterea judecătorească, dar o executaţi dumneavoastră, 7.000 de specialişti", a spus Tudorel Toader la şedinţa procurorilor CSM.

Ministrul Justiţiei a reluat prezentarea raportului cu 20 de puncte în baza căruia cere revocarea procurorului-şef DNA.

La şedinţă participă atât Laura Codruţa Kovesi, cât şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Avizul ce urmează a fi dat de Secţia pentru Procurori a CSM în cazul procedurii de revocare iniţiate de ministrul Justiţiei este consultativ.

Procurorii Florin Deac, Cristian Ban, Codruţ Olaru, Tatiana Toader, Nicolae Solomon şi Augustin Lazăr sunt cei care vor lua decizia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici