Contribuţia la Fondul de asigurări de sănătate ar putea fi majorată de la 10,7 la 14 %

Contribuţia la Fondul de asigurări de sănătate ar putea fi majorată de la 10,7 la 14%, care ar creşte cu 20% valoarea fondului, în acest sens Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii pregătind un proiect de act normativ, a declarat miercuri directorul CNAS, Adina Geană.

52 afișări
Imaginea articolului Contribuţia la Fondul de asigurări de sănătate ar putea fi majorată de la 10,7 la 14 %

Contribuţia la Fondul de asigurări de sănătate ar putea fi majorată de la 10,7 la 14 % (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a spus că lucrează, împreună cu Ministerul Sănătăţii, la un proiect pentru completarea Legii 95 din 2006, în care unul dintre puncte vizează modificarea contribuţiei la sănătate de la 10,7%, împreună angajat şi angajator, la 14%, cât a fost iniţial.

"Dacă s-ar accepta această creştere a contribuţiei, atunci valoarea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS) ar creşte cu 20%", a declarat Adina Geană, la seminarul "Până unde trebuie să investească statul în Sănătate şi de unde ar trebui să intervină investitorii privaţi?", organizat de Ziarul Financiar.

Adina Geană a mai spus că din cei 21 de milioane de locuitori, 11,6 milioane sunt scutiţi de la plata contribuţiei la FNUASS şi doar 4.100 plătesc. Dintre cei exceptaţi, mulţi sunt copii, categorie care consumă foarte multe servicii medicale.

"Banii în 2010 vor fi repartizaţi către toate sectoarele în limita fondurilor existente. Am preconizat o colectă de 1,4 miliarde de lei pe lună. În primele trei luni, ianuarie-martie, am colectat lunar câte 1,1 miliarde de lei, iar în aprilie 0,9 miliarde de lei. Avem practic voie să utilizăm bani, dar nu îi avem. Necesarul ar fi de 1,7 miliarde de lei pe lună", a explicat Adina Geană la semniarul organizat de Ziarul Financiar.

Ea a precizat că la FNUASS se colectează în prezent 60% din necesar. "Poate pare melodramatic, dar nu avem soluţii pentru extinderea colectării. Există categorii pentru care a început executarea silită", a adăugat directorul CNAS.

Mai mult, ea a precizat că instituţia pe care o reprezintă nu are datorii către furnizorii de servicii medicale.

"CNAS nu are datorii Am făcut contracte cu furnizorii în limita a 60% din bani , adică atât cât colectăm. Nu sunt acoperite toate cheltuielile pentru 2010. Acoperim cam opt luni, faţă de ceea ce ar fi necesar. Dar contractele din 2006-2008 sunt acoperite, doar 2009 nu este acoperit. CNAS plăteşte acum acele servicii pe care spitalele le furnizează. Nu sunt acoperite contractele din 2009 pentru că au existat credite de angajament care se plătesc din bugetul pe 2010", a mai spus Adina Geană.

Ea s-a referit şi la problema concediilor medicale, arătând că în 2009 au fost eliberate în total concedii medicale cumulate pentru 292 de ani, "cifră de Cartea Recordurilor". "Un pacient a avut chiar două trei concedii medicale în aceeaşi perioadă, de la medici diferiţi", a mai spus directorul CNAS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici