Contribuţia la sănătate rămâne neschimbată. Care sunt persoanele exceptate de la plata acesteia

Contribuţia la asigurările sociale de sănătate va avea aceeaşi valoare ca şi în prezent, dar lista grupurilor exceptate de la plata acesteia va fi reconfigurată odată cu intrarea în vigoare a noii legi a sănătăţii, a declarat joi, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.

735 afișări
Imaginea articolului Contribuţia la sănătate rămâne neschimbată. Care sunt persoanele exceptate de la plata acesteia

Contribuţia la sănătate rămâne neschimbată. Care sunt persoanele exceptate de la plata acesteia (Imagine: Shutterstock)

"Contribuţia la sănătate rămâne neschimbată - 10 la sută angajat şi angajator, la fel şi pentru pensionari. Totuşi, lista privind categoriile exceptate va fi reconfigurată, dar încă sunt discuţii privind acest aspect", a mai spus Duţă.

De asemenea, persoanele care au deja asigurare voluntară de sănătate dar la un alt asigurator decât cel care va fi selectat prin noua lege îşi pot păstra poliţa.

"Probabil că noua lege va genera numeroase cotroverse, critici pe care noi le considerăm nejustificate", a mai spus Duţă.

Noua lege a sănătăţii va definitiva pachetul de servicii de bază, adică ce primeşte asiguratul de banii pe care îi dă lunar pentru asigurarea de sănătate.

Un aspect important prevăzut în noua lege vizează managementul integrat al bolilor cronice. Este vorba de bolile cronice simple cum ar fi bronşita cronică, astmul bronşic, insuficienţa cardiacă, glaucom sau speciale: diabet, cancer, boli psihice: demenţa Alzheimer sau psihozele

Potrivit lui Duţă pentru aceste suferinţe va fi un model nou integrat de servicii care asigură nu numai tratamentul medicamentos dar şi celelalte servicii de diagnostic, tratament şi monitorizare prin crearea unor grupuri de practică, ceea ce înseamnă o reală conlucrare între medicii de familie, medicii specialişti, asistente medicale dedicate şi alte categorii de personal implicat în îngrijire. Noul model de servicii va avea ca obiectiv realizarea unor scheme de tratament dar mai ales calitative, respectarea schemelor de îngrijire şi reducerea numărului de complicaţii şi ameliorarea evoluţiei bolii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici