Controale la două centre comerciale şi la intrările în Capitală, fiind verificate tiruri. Mărfuri de aproape 400.000 lei au fost confiscate

Poliţiştii fac controale la două centre comerciale din Capitală, opresc tirurile cu mărfuri care intră în Capitală şi percheziţionează locuinţele a patru persoane suspectate de evaziune fiscală de peste 250.000 de euro în domeniul achiziţiilor intracomunitare de legume, fructe şi produse din carne.

176 afișări
Imaginea articolului Controale la două centre comerciale şi la intrările în Capitală, fiind verificate tiruri. Mărfuri de aproape 400.000 lei au fost confiscate

Controale la două centre comerciale şi la intrările în Capitală, fiind verificate tiruri. Mărfuri de aproape 400.000 lei au fost confiscate (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

UPDATE Mărfuri de aproape 400.000 lei, confiscate după controale în centre comerciale şi tiruri în Capitală

Mărfuri de aproape 400.000 de lei au fost confiscate şi 12 dosare penale au fost întocmite, în urma unor controale efectuate vineri pe raza Capitalei, în domeniul achiziţiilor intracomunitare de legume, fructe şi produse din carne, informează Poliţia Română.

Poliţişti ai Direcţiei Rutiere împreună cu poliţişti de investigare a fraudelor, de ordine publică şi de rutieră din cadrul Poliţiei Capitalei, au efectuat vineri controale în două centre comerciale din Capitală, pe A1, A2 şi alte trei drumuri, pentru prevenirea evaziunii fiscale în domeniul achiziţiilor intracomunitare şi al transportului de mărfuri.

În urma verificărilor, au fost întocmite 12 dosare penale pe numele reprezentanţilor societăţilor comerciale controlate, au fost indisponibilizate sau confiscate mărfuri în valoare de aproape 400.000, au fost ridicate, în urma a patru percheziţii, înscrisuri oficiale şi ştampile ale unor societăţi fantomă şi patru suspecţi de evaziune fiscală au fost conduşi pe audieri.

În cadrul acţiunii la cele două centre comerciale din Capitală, poliţiştii au verificat tirurile din care se descarcă mărfurile şi au urmărit existenţa unei legături comerciale directe între firmele înscrise pe documente şi beneficiarii finali, în scopul depistării unor eventuale modalităţi de sustragere de la plata TVA-ului intracomunitar.

Astfel, poliţiştii au verificat legalitatea funcţionării acestor societăţi comerciale, obiectul de activitate, fluxul transporturilor de marfă şi al plăţilor efectuate către furnizorii externi.

Dintr-un complex comercial au fost confiscate 3.300 de kilograme de fructe, comercializate fără documente de provenienţă, fiind aplicate şi şapte sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7.500 de lei. De asemenea, au fost întocmite şapte dosare penale, fiind indisponibilizate 12.000 kilograme de fructe, în valoare de 60.000 de lei, cercetările fiind continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală.

În cel de-al doilea complex comercial controlat, au fost indisponibilizate 20.000 de kilograme de piept pui, în valoare de 70.000 de euro, marfă produsă în România, dar care figura în documentele de provenienţă ca fiind introdusă în ţară din Ungaria. Cercetările în acest caz sunt efectuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 9 alin. 1, lit. b din Legea nr.241/2005.

Totodată, în filtrele instituite în cinci zone de acces în Bucureşti ( km. 36 - A1, km. 20 - A2, şoseaua Bucureşti - Târgovişte, judeţul Ilfov, şoseaua Bucureşti - Giurgiu şi Afumaţi, şoseaua Bucureşti - Urziceni), poliţiştii au verificat tirurile cu care se transportă produse achiziţionate intracomunitar, pentru a stabili dacă documentele de transport sunt conforme cu realitatea (datele referitoare la preţul, tipul şi cantitatea mărfii transportate). De asemenea, s-a verificat respectarea legislaţiei în domeniul transportului de mărfuri.

Au fost verificate 15 tiruri, fiind ridicate, în vederea confiscării, 30 de tone de piersici, cireşe şi caise, iar un tir care transporta produse din carne de pui a fost indisponibilizat.

Cercetările sunt continuate faţă de reprezentanţii societăţilor implicate, în 12 dosare penale, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 9 alin 1 lit. b din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

În urma acţiunii de vineri, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, mărfuri în valoare de 380.000 de lei şi confiscate mărfuri în valoare de 16.040 de lei.

De asemenea, au fost desfăşurate patru percheziţii la domiciliul a patru suspecţi de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata T.V.A. intracomunitar, prejudiciul în acest caz depăşind 250.000 de euro.

De la adresele percheziţionate, au fost ridicate înscrisuri oficiale şi ştampile ale unor societăţi fantomă, folosite la introducerea în ţară, în mod fraudulos, a unor cantităţi importante de mărfuri provenite din Uniunea Europeană, şi au fost conduse la audieri patru persoane.

Pentru efectuarea tuturor verificărilor în timp real, la nivelul Capitalei au acţionat şi şase echipe mobile de poliţişti, care au preluat informaţiile transmise de colegii aflaţi în filtre şi în centrele comerciale, cu privire la datele de identificare ale societăţilor comerciale, deplasându-se de urgenţă la sediile sociale ale acestora.

De asemenea, poliţiştii au făcut percheziţii la domiciliile a patru suspecţi de săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin sustragerea de la plata TVA intracomunitar, prejudiciul în acest caz depăşind 250.000 de euro.

O acţiune similară a avut loc şi la 28 iunie, când au fost oprite în trafic 168 de autotrenuri care transportau mărfuri provenite din achiziţii intracomunitare din Bulgaria, Grecia, Germania, Olanda, Italia şi Spania, a precizat sursa citată.

Mijloacele de transport suspecte au fost preluate de echipele mobile pentru efectuarea de verificări la punctele de descărcare din două centre comerciale. În urma verificărilor la societăţile comerciale cu puncte de lucru în cele două complexe comerciale, au fost indisponibilizate, în vederea confiscării, mărfuri alimentare în valoare de 1.445.700 de lei, transportate cu 18 autotrenuri, respectiv 170 de tone de produse congelate din carne, 104 de tone de pepeni şi 43 de tone de lămâi. De asemenea, au fost confiscate mărfuri în valoare de 7.200 de lei.

În urma acţiunii din iunie au fost constatate nouă infracţiuni de evaziune fiscală şi aplicată o amendă în valoare de 1.000 de lei, dispunându-se totodată confiscarea a 8.000 de kilograme de pepeni, a mai arătat Poliţia Română.

Totodată, pe autostrada A2, în timpul unui filtru, au fost identificate două autotrenuri care transportau 66 de tone de ciment, în valoare de 59.400 de lei, pentru care au fost prezentate documente de provenienţă falsificate. În acest caz a fost dispusă confiscarea mărfurilor, cercetările fiind continuate de poliţiştii Serviciul de Investigare a Fraudelor din Poliţia Ilfov, pentru evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În urma acţiunii din iunie au fost întocmite 10 dosare penale, pentru evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici