CONTROALE mai stricte în aeroporturi: Echipamente speciale pentru controlul lichidelor din bagajul de mână

Toate aeroporturile din Uniunea Europeană vor avea de vineri, 31 ianuarie, echipamente speciale pentru controlul lichidelor din bagajul de mână, atât la plecare, cât şi la transfer, anunţă Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

1196 afișări
Imaginea articolului CONTROALE mai stricte în aeroporturi: Echipamente speciale pentru controlul lichidelor din bagajul de mână

CONTROALE mai stricte în aeroporturi: Echipamente speciale pentru controlul lichidelor din bagajul de mână (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Începând cu data de 31 ianuarie 2014, pe aeroporturile din Uniunea Europeană, atât la plecare, cât şi la transfer, lichidele, gelurile şi aerosoli aflate în bagajul de mână al pasagerilor, care se încadrează în următoarele categorii: lichide, aerosoli, geluri achiziţionate din magazinele de tip duty free din aeroporturi sau de la bordul aeronavelor, ambalate în pungi speciale, prevăzute cu elemente de probare a integrităţii, sigilate, numite STEB (Security Tamper Evident Bag); medicamentele şi produse necesare unor diete speciale, inclusiv alimentele pentru bebeluşi, vor putea fi transportate doar după ce au fost supuse controlului de securitate", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX, joi, de CNAB.

Altfel spus, pe lângă controlul obişnuit al bagajului de mână, pasagerii vor fi obligaţi să prezinte, la solicitarea personalului de securitate, recipientele cu lichid, pentru a fi supuse unui control suplimentar, efectuat cu echipamente speciale, au explicat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii CNAB.

"La efectuarea controlului, personalul de securitate poate solicita pasagerilor o dovadă a autenticităţii produselor sau deschiderea recipientelor în care se află lichidele şi poate refuza transportul acestora. Singurele lichide, aerosoli şi geluri care vor putea fi transportate, în continuare, fără restricţie, în bagajul de mână, sunt cele aflate în recipiente individuale de maximum 100 ml şi amplasate într-o pungă de plastic transparentă, resigilabilă, al cărei volum nu trebuie să depăşească un litru", a mai precizat CNAB.

Toate recipientele şi produsele ce conţin lichide vor trebui, astfel, scoase din bagajele de mână şi prezentate separat la controlul de securitate.

CNAB pune la dispoziţia structurilor responsabile de efectuarea controlului de securitate echipamente speciale pentru controlul lichidelor. Acestea vor fi amplasate pe filtre dedicate, pe care pasagerii le vor putea identifica cu ajutorul signalisticii sau a personalului aeroportuar.

Aceste metode de analiză a lichidelor, aerosolilor şi gelurilor cu echipamente speciale la controlul de securitate din aeroporturile comunitare au ca scop ridicarea treptată a restricţiilor privind transportul acestor produse în bagajul de mână, pentru creşterea gradului de confort al pasagerilor, proces care urmează să fie finalizat în 2016. Până atunci, celelalte lichide, geluri şi aerosolicare nu se încadrează în categoriile menţionate vor putea fi transportate doar în bagajul de cală.

Noile reguli referitoare la transportul lichidelor, aerosolilor şi gelurilor sunt prevăzute în Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 246/2013 al Comisiei din 19 martie 2013 de modificare a Regulamentului (UE) nr. 185/2010 în ceea ce priveşte controlul de securitate al lichidelor, aerosolilor şi gelurilor în aeroporturile din UE.

Pentru detalii suplimentare privind noile măsuri de securitate referitoare la lichidele, aerosolii şi gelurile transportate, pasagerii se pot adresa personalului de la ghişeele de check-in sau personalului de securitate din aeroport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici