Copiii din centrele de plasament din Caraş-Severin merg într-o familie de împrumut, de Paşti

Zece copii din trei centre de plasament din judeţul Caraş-Severin, cu vârste între 9 şi 15 ani, vor experimenta viaţa de familie, de Paşti, după ce mai multe cupluri au fost de acord să-i ia de sărbători acasă, încurajaţi de reprezentanţii de la Protecţia Copilului din judeţ.

592 afișări
Imaginea articolului Copiii din centrele de plasament din Caraş-Severin merg într-o familie de împrumut, de Paşti

Copiii din centrele de plasament din Caraş-Severin merg într-o familie de împrumut, de Paşti

Cuplurile care au dorit să ia acasă de Paşti un copil din centrele de plasament au fost încurajate de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Caraş-Severin să depună o cerere la sediul instituţiei, în urmă cu câteva săptămâni.

Astfel, au venit aproape 20 de solicitări, însă o parte dintre cupluri s-au răzgândit după ce au aflat că nu pot să devină o “familie de împrumut” pentru copii cu vârste mici.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Caraş-Severin, Mădălina Cotoc, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că aceşti copii se află deja în grija unui asistent maternal profesionist, astfel că îşi petrec sărbătorile pascale într-o familie.

“Avem zece copii, din trei centre de plasament, cu vârste între 9 şi 15 ani, care vor experimenta viaţa de familie, de sărbătorile pascale. Cei mai mici dintre ei sunt în grija unor asistenţi maternali. Au fost mai multe cereri depuse, însă unele cupluri au dorit copii cu vârste mici. De obicei, familiile care-i iau acasă pe copii păstrează legătura cu ei. Înainte de a pleca în vizită, noi le explicăm copiilor că trebuie să se întoarcă în centrul de plasament, că e ceva provizoriu”, a explicat Mădălina Cotoc.

Potrivit reprezentanţilor DGASPC Caraş-Severin, copiii din centrele de plasament pot fi luaţi acasă de Crăciun, de Paşti, în weekend-uri, dar şi în vacanţe, iar cei care doresc să facă acest gest trebuie să depună o cerere la sediul instituţiei, însoţită de copia după actul de identitate al solicitantului. După depunerea cererii, solicitanţii vor primi vizita asistenţilor sociali care vor efectua o anchetă socială.

”Înainte ca un copil aflat în plasament să primească învoire pentru a merge la o familie, noi trebuie să fim siguri că acel copil va beneficia de confortul fizic şi psihic de care are nevoie. E foarte important ca cererea să se depună din timp, pentru ca asistenţii sociali să poată efectua anchetele. Încurajăm astfel de iniţiative din partea membrilor comunităţii şi pe timpul vacanţelor, când copiii nu merg la şcoală. Ei se bucură de fiecare dată când au ocazia să experimenteze viaţa de familie”, a precizat directorul DGASPC Caraş-Severin, Ana Vasile.

În prezent, DGASPC Caraş-Severin are în grijă 167 de copii. Dintre aceştia, 60% menţin legătura cu părinţii sau familiile extinse, însă doar 30% sunt luaţi acasă de sărbători.

Pe de altă parte, Direcţia pentru Protecţia Copilului Timiş a renunţat, în urmă cu câţiva ani, să mai învoiască micuţii din centrele de plasament pentru a merge la o familie de sărbători sau în vacanţe.

“Este trist pentru copii să vină înapoi în centrele de plasament, e un fel de abuz emoţional”, a spus purtătorul de cuvânt al DGASPC Timiş, Smaranda Marcu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici