Copilul născut la peste 24 săptămâni poate fi declarat imediat dacă respiră şi îi bate inima

Copilul care se naşte la peste 24 de săptămâni poate fi declarat imediat dacă respiră şi îi bate inima, iar medicul care supraveghează o gravidă cu risc şi care lucrează într-o clinică fără dotări speciale este obligat să o trimită pe aceasta la un spital de nivel superior, potrivit specialiştilor.

2659 afișări
Imaginea articolului Copilul născut la peste 24 săptămâni poate fi declarat imediat dacă respiră şi îi bate inima

Copilul născut la peste 24 săptămâni poate fi declarat imediat dacă respiră şi îi bate inima (Imagine: Captură video)

Silvia Stoicescu, şeful Clinicii de neonatologie de la Maternitatea Polizu din Bucureşti, a declarat vineri că orice copil care se naşte la peste 24 de săptămâni poate fi declarat imediat ca nou-născut, dacă respiră şi îi bate inima.

Potrivit medicului, nu există un criteriu de greutate în declararea nou-născutului.

Stoicescu a precizat că orice medic, care are în îngrijire o gravidă cu risc şi care lucrează într-o clinică fără dotări speciale, are obligaţia să o trimită pe aceasta la un spital de nivel III. În cazul în care gravida nu a fost trimisă la un astfel de spital şi naşte un copil cu probleme, trebuie luate măsuri pentru transportul la un spital de nivel superior, a adăugat Silvia Stoicescu.

"În cazul anticipării naşterii unui copil cu risc, este de preferat transportul gravidei la centrul de nivel III (transport in utero). Doar în cazul în care acest lucru nu va fi posibil, se va apela la naşterea într-un centru de nivel inferior şi la transportul ulterior al nou-născutului", potrivit Protocolului de transport neonatal.

Scopul urmărit, prin elaborarea unei conduite de transport, este acela de a scădea morbiditatea şi mortalitatea neonatală, cât şi asigurarea adresabilităţii tuturor nou-născuţilor, care ar avea nevoie de acest lucru, în cel mai scurt timp, la centrele de nivel III, se mai arată în document.

Doi gemeni născuţi prematur, la şase luni, la maternitatea din Câmpulung Muscel au fost transferaţi, în noaptea de joi spre vineri, la Maternitatea Polizu din Bucureşti, după ce tatăl copiilor i-a reclamat subsecretarului de stat Raed Arafat că micuţii, născuţi în urmă cu zece zile, nu au beneficiat de îngrijire corespunzătoare, nefiind ţinuţi în incubator şi nu ar fi fost înregistraţi, la naştere, în documentele spitalului.

După ce tatăl copiilor, care este preot, a reclamat situaţia lui Raed Arafat, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş au început o anchetă la maternitatea Spitalului Municipal din Câmpulung Muscel.

În acest caz s-a autosesizat, vineri, şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat că a fost sesizat, joi, că bebeluşii nu sunt îngrijiţi corespunzător şi că a cerut o anchetă amănunţită în acest caz, rezultatele fiind aşteptate luni.

În prezent gemenii sunt internaţi în Secţia de terapie intensivă a Maternităţii Polizu din Capitală şi beneficiază de îngrijiri medicale de specialitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici