COPLATA la externare se aplică de mâine. Ce taxe vor plăti pacienţii în spitalele bucureştene

Coplata la externare - care va intra în vigoare luni, potrivit noului contract cadru - va fi de 10 lei în câteva spitale bucureştene, în timp ce alte unităţi sanitare încă analizează situaţia, considerând că nu le pot lua bani bolnavilor cu venituri foarte mici.

COPLATA la externare se aplică de mâine. Ce taxe vor plăti pacienţii în spitalele bucureştene (Imagine: Shutterstock)

COPLATA la externare este prevăzută în Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în perioada 2013-2014, valoarea acesteia urmând să fie stabilită de către fiecare spital în parte, dar nu la mai puţin de cinci lei şi nu mai mult de 10.

Altfel spus, pacienţii vor plăti la externare, indiferent de durata spitalizării, între cinci şi 10 lei.

În Bucureşti, unele spitale au stabilit coplata la 10 lei, printre acestea fiind Spitalul Floreasca, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgenţă şi Spitalul "Sf. Maria".

Managerul Spitalului Cinic Floreasca, prof. Radu Macovei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că această sumă, fie şi minimă, adică de cinci lei, nu va putea fi încasată de la oamenii cu venituri reduse. "Vom percepe 10 lei drept coplată, însă bolnavilor cu venituri reduse nu le vom putea cere nici măcar cinci lei", a spus Macovei.

Sunt însă spitale unde, duminică, nu era stabilită valoarea coplăţii, motivul fiind legat tot pacienţii fără venituri sau cu venituri foarte mici. În această situaţie se află, de pildă, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale "Dr. Victor Babeş".

Unii directori de spital nu cred despre coplată, chiar la valoarea ei maximă de zece lei, că ar putea aduce beneficii spitalelor. "Vor fi bani foarte puţini, cât să ajungă pentru cumpărarea chitanţierelor din care să rupem chitanţă pacienţilor care dau coplata", a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul unei unităţi sanitare.

În 21 martie, vicepreşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC), Iulian Petre, a declarat că introducerea coplăţii la externare va genera frustrare printre pacienţi, pentru că nu este însoţită de creşterea calităţii serviciilor medicale. "Va fi o taxă care va genera frustare printre pacienţi, mai ales că nu este dublată de o creştere a valorii serviciilor medicale", i-a spus Iulian Petre ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, la conferinţa MEDIAFAX Talks about Health Reform, cu tema "Reforma în sănătate 2013-2014".

Cu acelaşi prilej, Nicolăescu, a spus că speră ca "această coplată modestă", care va fi plătită din 1 aprilie, să fie înţeleasă în scopul descurajării internărilor fictive, care consumă bani fără niciun fel de raţiune medicală, ci mercantilă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 21 comentarii
Taguri:
COPLATĂ ,
SPITALE ,
COMENTARII
  • 10 lei?Pentru ce? 31 mar 2013

    Imbunatatirea asistentei medicale?Sigur si precis ,este o suma mica,dar banii astia in ce buzunar merg?

  • ManaDoua.ro 31 mar 2013

    ManaDoua.ro - anunturi gratuite cumparare/vanzare

  • Alf 31 mar 2013

    Da, săracii, nu le vor mai rămâne bani să dea la vrăjitoare şi la popi, că medicina e gratis, doar am învăţat asta de la comunişti!

  • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
RASTURNARE TOTALA de situatie in cazul mortii patronului Hexi Pharma. Care ar putea fi ADEVARATA CAUZA a decesului. ANUNTUL procurorilor