Corlăţean despre al doilea român mort: Nu ni s-a spus că are o problemă gravă. Am fi gestionat altfel situaţia

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, duminică seară, că autorităţile române ar fi putut gestiona altfel situaţia în cazul celui de-al doilea cetăţean român mort în Algeria dacă ar fi fost informate că acesta avea o problemă de sănătate "serioasă", care îi punea viaţa în pericol.

1027 afișări
Imaginea articolului Corlăţean despre al doilea român mort: Nu ni s-a spus că are o problemă gravă. Am fi gestionat altfel situaţia

Titus Corlăţean (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Titus Corlăţean a afirmat că MAE a anunţat decesul celui de-al doilea român atunci când a avut această informaţie "confirmată şi certificată".

"Am confirmat astăzi, când am avut informaţia certificată de la autorităţile algeriene. Sâmbătă am aflat că a fost eliberat, printr-o operaţiune a armatei algeriene, într-un grup mai larg, de 20 de cetăţeni şi că ar fi internat în spital. Această informaţie a fost confirmată ulterior, inclusiv aseară (sâmbătă seară -n.r.) am aflat pe sursă occidentală că era în spital. Ce am regretat a fost că informaţia care ne-a fost furnizată nu a fost completă şi nu ni s-a spus că există o problemă de sănătate serioasă, care i-ar putea pune în pericol viaţa, pentru că dacă ştiam altfel gestionam, inclusiv comunicarea cu familia", a afirmat Corlăţean, referindu-se la cel de-al doilea român care şi-a pierdut viaţa în Algeria.

În ceea ce priveşte modul în care MAE a comunicat în situaţia crizei ostaticilor din Algeria, Corlăţean a spus că în astfel de situaţii există anumite proceduri, pe care ministerul le-a respectat: "Sunt nişte proceduri şi limite în astfel de situaţii de criză şi lucruri care nu trebuie spuse pentru a nu pune în pericol vieţile celor ţinuţi prizonieri şi noi le-am respectat".

Doi români şi-au pierdut viaţa în urma atacului terorist din Algeria, în timp ce alţi trei s-au salvat.

Sâmbătă, premierul Victor Ponta şi ministrul Titus Corlăţean au anunţat că un român a fost ucis în Algeria, în timp ce alţi patru au supravieţuit şi sunt în siguranţă. Premierul spunea că trei dintre cetăţenii români sunt în custodia autorităţilor române şi, în cel mai scurt timp, vor ajunge în ţară, iar al patrulea urmează să fie preluat de autorităţile române şi, ulterior, va urma aceeaşi procedură. Toaodată, Titus Corlăţean anunţase că operaţiunea din Algeria s-a încheiat.

Duminică după-amiază, reprezentanţii MAE au anunţat că un al doilea cetăţean român a decedat în urma conflictului terorist din Algeria.

Secretarul general al MAE, Robert Cazanciuc, a precizat că bărbatul fusese grav rănit şi a murit la spital.

Cazanciuc a mai spus că ministerul îşi exprimă profunda dezamăgire pentru faptul că autorităţile alegeriene nu informat corect, concret şi la timp despre situaţia celui de-al doilea român mort în urma atacului din Algeria.

Cei doi români care şi-au pierdut viaţa în Algeria sunt din judeţul Prahova, respectiv din Bărcăneşti şi Ploieşti.

Unul dintre supravieţuitori este Liviu Floria, în vârstă de 46 de ani, din Piteşti, care a ajuns în România sâmbătă seară.

El a organizat, duminică, o conferinţă de presă în care a relatat "teroarea permanentă" prin care a trecut timp de două zile, subliniind că supravieţuitorii "nu au fost salvaţi, ci s-au salvat". '

Bărbatul a povestit cum a reuşit să scape după ce împreună cu un alt român, George Iachim, din Constanţa, s-a baricadat într-un birou din complexul de la In Amenas, de unde într-un final au reuşit să fugă târându-se pe sub maşini şi sărind un gard. El a mai relatat cum a mers apoi prin deşert, timp de 15 ore, "cel puţin 35 de kilometri", alături de alţi şapte bărbaţi.

Armata algeriană a lansat, joi după-amiază, un asalt asupra instalaţiei de exploatarea gazelor unde fuseseră luaţi ostatici. Agenţia algeriană APS afirma, iniţial, că asaltul a permis eliberarea câtorva sute de persoane, inclusiv străini. Algerul anunţa "din nefericire, câţiva morţi şi răniţi".

La rândul lor, islamiştii, citaţi de agenţia mauritană ANI, au evocat aproape 50 de morţi, 34 de ostatici şi 15 răpitori. Algerul a justificat recurgerea la forţă explicând că islamiştii voiau "să părăsească Algeria luând cu ei ostatici străini".

Forţele speciale algeriene au lansat, sâmbătă, asaltul final asupra instalaţiei în care au fost deţinuţi cei şapte ostatici. "Armata algeriană a împuşcat 11 terorişti, iar grupul terorist a asasinat şapte ostatici străini", a anunţat televiziunea de stat.

Între 25 şi 27 de ostatici străini şi algerieni ar fi murit începând de miercuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici