Cornea: Am venit la Guvern cu mandat clar, legea "fără cap şi fără coadă" să nu treacă prin asumare

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a criticat dur, sâmbătă, actuala formă a legii unice, despre care a spus că este "fără cap şi fără coadă", afirmând că a venit la Guvern cu mandat clar ca actul normativ să nu fie adoptat prin asumarea răspunderii.

52 afișări
Imaginea articolului Cornea: Am venit la Guvern cu mandat clar, legea "fără cap şi fără coadă" să nu treacă prin asumare

Cornea: Am venit la Guvern cu mandat clar, legea "fără cap şi fără coadă" să nu treacă prin asumare (Imagine: Mediafax Foto/Bogdan Stamatin)

"Am venit la Guvern cu un mandat clar: ca legea salarizării să nu fie adoptată prin asumarea răspunderii, ci să se treacă la negocieri pe fond, astfel încât să existe o lege coerentă", a spus Cornea.

Preşedintele FSLI a afirmat că dacă premierul Emil Boc nu va renunţa la ideea asumării răspunderii pe legea salarizării şi nu va ţine cont de partenerii sociali, lupta sindicală va fi radicalizată.

"Nu poate fi aprobată o lege fără cap şi fără coadă", a mai spus Cornea.

În opinia sa, actuala formă a legii este una "care duce la dezbinare", şi nu una care să asigure "stabilitate şi coerenţă".

Cornea a criticat şi faptul că cea mai recentă formă a legii unice nu respectă principiile stabilite în urma negocierilor Cabinetului cu partenerii sociali.

"350.000 de oameni din învăţământ sunt înghesuiţi în această grilă de salarizare. Trebuie să ne aşezăm temeinic la masa negocierilor, pentru că ce am stabilit timp de trei luni ca principii pentru acest act normativ nu a fost respectat", a spus Cornea.

El a dat ca exemplu un învăţător care, "după o viaţă de muncă", ajunge să câştige 1,35 salarii minime.

O altă nemulţumire a liderului FSLI a fost aceea că ecartul între intrarea şi ieşirea din sistem "este foarte mic", calificând, din acest punct de vedere, grila prevăzută în legea salarizării unice drept "aplatizată".

Premierul Emil Boc se întâlneşte, sâmbătă, la Guvern, cu liderii sindicali, pentru o ultimă discuţie privind proiectul legii de salarizare unitară înainte ca Guvernul să decidă care dintre amendamentele primite vor fi incluse în document şi transmise Parlamentului, pentru asumarea răspunderii.

La întâlnire participă şi reprezentanţii ministerelor implicate în elaborarea legii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici