Coronavirus în România: Echipamente donate şi voluntari pentru testare. Aparate care pot prelucra câte 192 de probe pe zi

Spitalele din Cluj au la dispoziţie mai multe aparate pentru determinarea coronavirusului, care pot prelucra câte 192 de probe pe zi. Universităţile au delegat la spitale şi specialişti, iar UMF va organiza centre de diagnostic.

527 afișări
Imaginea articolului Coronavirus în România: Echipamente donate şi voluntari pentru testare. Aparate care pot prelucra câte 192 de probe pe zi

Ajutor din partea unei Universităţi pentru testare Coronavirus în România: Aparate care pot prelucra câte 192 de probe pe zi

Potrivit unui comunicat transmis joi de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, universitatea contribuie la eforturile spitalelor din oraş de a diagnostica rapid testele prelevate de la persoane suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2, cu aparatură performantă şi specialişti în diagnostic.

Astfel, un echipament de tip RT-PCR din dotarea laboratoarelor universităţii a fost transferat la Spitalul Judeţean de Urgenţă, iar doi specialişti cu experienţă în biologia moleculară au fost delegaţi la Spitalul de Boli Infecţioase.

Alte două aparate de tip RT-PCR sunt la dispoziţie pentru laboratoare de diagnostic SARS-CoV-2.

Un astfel de aparat poate prelucra 192 de probe pe zi, în două schimburi, cu condiţia să existe kiturile de reactivi.

De asemenea, şi Universitatea „Babeş-Bolyai” a transmis într-un comunicat că pune la dispoziţia Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca un echipament performant de analiză rapidă a probelor colectate de la persoanele suspecte de COVID-19, precum şi specialişti care să sprijine echipele de diagnosticare a infecţiei cu virsul SARS-CoV-2.

„Echipamentul de tip RT-PCR face parte din infrastructura strategică a UBB şi va fi utilizat în etapa de detecţie calitativă a materialului genetic derivat din virusul SARS-CoV-2 pe baza utilizării unui kit de reactivi dedicat. În acelaşi timp, doi specialişti biologi au acceptat, voluntar, să se implice ca personal de specialitate in diagnosticul molecular al COVID-19”, se menţionează în comunicatul UBB.

În schimb, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca a anunţat că va organiza centre de determinare specifice pentru diagnosticul infecţiei cu noul coronavirus SARS-COV-2.

„Au fost comandate kit-uri pentru diagnostic, în universitate existând medici şi cercetători care au expertiza necesară pentru aceste determinări”, au declarat reprezentanţii UMF.

La nivelul judeţului Cluj se analizează în jur de 120 de probe pe zi de determinare a coronavirusului, numărul acestora urmând să crească la peste 500 odată cu punerea în funcţiune a noilor aparate.

Foto: Profimedia

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
coronavirus,
spitale,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici