„Corupţia Ucide” şi „#REZISTENTA” îl critică pe Iohannis: A făcut un gest inacceptabil

Comunitatea „Corupţia Ucide” şi grupul civic #REZISTENTA au criticat, miercuri, decizia preşedintelui Klaus Iohannis de o desemna premier pe Viorica Dăncilă, precizând că este „un gest inacceptabil de complicitate cu PSD”.

3284 afișări
Imaginea articolului „Corupţia Ucide” şi „#REZISTENTA” îl critică pe Iohannis: A făcut un gest inacceptabil

„Corupţia Ucide” şi „#REZISTENTA” îl critică pe Iohannis: A făcut un gest inacceptabil

„Preşedintele Iohannis a făcut, azi, un gest inacceptabil de complicitate cu PSD prin numirea ca premier a Vioricăi Dăncilă, marioneta lui Liviu Dragnea. Am salutat toate gesturile preşedintelui prin care comunica faptul că doreşte să lupte pentru un stat de drept, în care politica să nu devină un paravan pentru corupţie. Din păcate, astăzi constatăm că miza preşedintelui a fost cu totul alta: aritmetica unei politici pline de cinism. Am ştiut, însă, dintotdeauna, că singurii pe care putem conta cu adevărat suntem noi înşine. Politicienii ne pot fi aliaţi doar atâta vreme cât au aceleaşi mize ca şi noi, iar cea mai importantă dintre acestea este lupta împotriva corupţiei. Din păcate, astăzi, preşedintele a ales să dea o a treia şansă celor a căror unică preocupare a fost salvarea corupţiei. Noi rămânem aceiaşi. Lupta noastră rămâne aceeaşi. Miza noastră rămâne aceeaşi. Ne vedem sâmbătă, la Piaţa Universităţii!”, spune o postare de pe pagina de Facebook a comunităţii „Corupţia Ucide”.

Totodată, grupul civic #REZISTENTA s-a declarat dezamăgit de decizia şefului statului de a desemna tot un premier din majoritatea PSD-ALDE.

„Grupul civic #REZISTENTA a luat la cunoştinţă cu dezamăgire despre decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a desemna al treilea premier propus de PSD. Suntem conştienţi că a fost o decizie dificilă, cu multe variabile de luat în calcul, dar şi cu aşteptări uriaşe dintr-o anumită parte a societãţii civile, acea parte care îşi doreşte o Românie modernã, cu un stat de drept puternic şi cu un parcurs european, acea parte a României care l-a votat pe Klaus Iohannis. Considerăm că nu PSD merita o nouă şansă, ci România, domnule preşedinte”, a scris grupul civic, pe pagina sa de Facebook.

#REZISTENTA a adăugat că istoria va arăta dacă deciziile politicienilor au fost bune sau nu pentru România.

„Grupul civic #REZISTENTA a investit prea mult efort şi timp în ultimul an, ca să renunţe acum. Vom continua sã milităm cu şi mai multă îndârjire pentru transparenţă, corectitudine şi responsabilitate în politica românească. Vom lupta pentru idealurile noastre alături de acei politicieni şi acei cetăteni din societatea civilă care gândesc ca noi şi împărtăşesc aceleaşi idealuri. Miza noastră imediată nu s-a schimbat: luptăm pentru o justiţiei independentă şi puternică. Pentru noi, cetăţenii acestei ţări, nu pentru un politician sau un partid anume. Ne vedem pe 20 ianuarie, la ora 18, în Piaţa Universităţii”, a conchis grupul civic.

De asemenea, şi ONG-ul „Iniţiativa România” critică decizia şefului statului.

„De 1 an de zile protestăm pentru a proteja justiţia de subordonare politică, am contribuit la crearea de reţele civice, am iniţiat un dialog instituţional onest cu autorităţi publice, inclusiv Preşedinţia, am dezvoltat proiecte anticorupţie, am monitorizat instituţii pentru a consolida integritatea şi transparenţa acestora, ne-am dăruit speranţele, implicarea, nopţile şi banii pentru o Românie mai bună. Tot ceea ce am cerut înapoi a fost bună credinţă, solidaritate şi determinare în a lucra împreună pentru a menţine ţara pe direcţia democraţiei şi statului de drept. Modul în care Preşedintele României ne-a răspuns astăzi nouă, cetăţenilor României, este cel puţin o dezamăgire”, potrivit postării de pe pagina de Facebook a ONG-ului.

ONG-ul precizează că poate înţelege aritmetica majorităţilor din Parlament, dar nu şi de ce preşedintele Klaus Iohannis nu a făcut un minim efort de condiţionare a desemnării candidatului PSD la funcţia de prim-ministru de respectarea statului de drept şi a independenţei Justiţiei.

„De ce Preşedintele a decis desemnarea doamnei Dăncilă la funcţia de prim-ministru, deşi tot târgul ştie că asta echivalează cu numirea preşedintelui Camerei, condamnat penal şi inculpat, la şefia Guvernului? Era singurul pesedist rămas în viaţă? De ce Preşedintele ignoră de mai bine de 6 luni apelurile repetate de a sesiza Comisia de la Veneţia ale societăţii civile, Comisiei Europene, Consiliului Europei şi ambasadelor statelor UE?”, susţine „Iniţiativa România”.

La ora transmiterii ştirii, 15 persoane protestează în faţa Palatului Cotroceni.

Viorica Dăncilă este premierul desemnat, a anunţat miercuri şeful statului, după consultările cu partidele parlamentare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici