Costică Argint, extrădat de autorităţile italiene

Autorităţile italiene au informat, luni, Ministerul Justiţiei (MJ) că au dispus extrădarea în România a cetăţeanului român Costică Argint în vederea executării pedepsei de trei ani şi şase luni de închisoare.

233 afișări
Imaginea articolului Costică Argint, extrădat de autorităţile italiene

Costică Argint, extrădat de autorităţile italiene

Preluarea sub escortă de pe teritoriul Italiei şi aducerea în ţară a lui Costică Argint se va realiza de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, precizează, marţi, MJ.

Ministerul Justiţiei a transmis, în 19 martie 2008, cererea de extrădare a cetăţeanului român Costică Argint, însoţită de documentele justificative, Ministerului Justiţiei din Republica Italiană. Cererea de extrădare a fost înaintată după efectuarea controlului de regularitate şi a fost formulată în baza încheierii din data de 4 martie 2008 a Tribunalului Vrancea-Secţia penală.

În 10 decembrie 2009, Ministerul Justiţiei a efectuat o revenire către Ministerul Justiţiei italian prin care a solicitat informaţii cu privire la stadiul procedurii de extrădare. Ulterior, pe 22 decembrie 2009, Biroul Naţional Interpol a informat că la aceeaşi dată cetăţeanul român Costică Argint a fost arestat provizoriu în vederea extrădării din Republica Italiană.

"La data de 22 decembrie cetăţeanul român Costică Argint a fost arestat în Italia în vederea extrădării către România. Comunicarea oficială a fost primită de Biroul Naţional Interpol care a sesizat imediat Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti şi Tribunalul Vrancea pentru a demara procedurile specifice de extrădare. Cazul a fost intens datorită statutului de azilant pe care Costică Argint a pretins că l-ar fi obţinut în Italia, statut care a împiedicat efectuarea demersurilor necesare pentru arestarea şi extrădarea către România. Procedura extrădării este de durată reglementată de Legea 302/2004 şi se va finaliza cu introducerea acestuia într-un penitenciar din România", declarat, în 12 ianuarie, comisarul Daniel Popescu, şef Serviciu Urmăriţi din cadrul IPJ Vrancea,.

Fostul lider al romilor din Italia, Costică Argint, a fost arestat în 22 decembrie 2009, în baza unui mandat european de arestare în Italia pentru ultraj contra bunelor moravuri, autorităţile române solicitând extrădarea acestuia, iar autorităţile italiene au admis cererea.

Pe numele lui Costică Argint (53 de ani), originar din Focşani, a fost emis un mandat european de arestare, el fiind arestat de autorităţile italiene de la Tivoli, arată Poliţia Română.

Potrivit unor surse din Poliţie, în aprilie 1997, Argint a fost cercetat pentru ultraj contra bunelor moravuri, după ce ar fi intrat într-un bar din comuna vrânceană Găgeşti, ar fi distrus mai multe bunuri şi ar fi rănit grav două persoane. În acelaşi an, în timpul procesului, bărbatul ar fi fugit din ţară în Italia.

Cinci ani mai târziu, în 2002, la solicitarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, pe numele lui Costică Argint a fost emis mandat de urmărire internaţională. După alţi cinci ani, în iunie 2007, la solicitarea Tribunalului Vrancea, a fost emis mandat internaţional de arestare, bărbatul fiind condamnat la un an şi şase luni de închisoare pentru fapta sa.

"În anul 2006, bărbatul a reuşit să obţină statutul de azilant politic în Italia, astfel că autorităţile nu mai pot pune în aplicare mandatul. Poliţia Română nu are nicio vină în acest caz, pentru că nu poate să acţioneze pe teritoriul altui stat", au precizat sursele citate.

Lider al Asociaţiei romilor refugiaţi politici din Italia, Costică Argint a devenit cunoscut după ce a apărut alături de fostul ministru de Externe, Adrian Cioroianu, şi de fostul premier Călin Popescu Tăriceanu, în cursul unei vizite a acestora la Roma. Vizita a avut loc după ce românul Romulus Mailat a fost acuzat, în 2007, de uciderea unei italience.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici