Costin: Cel puţin 30.000 de oameni de la companiile de stat îşi vor pierde locurile de muncă

Preşedintele BNS Dumitru Costin a spus, vineri la finalul întâlnirii cu reprezentanţii FMI, că a primit promisiuni din partea delegaţiei că restructurarea companiilor cu capital de stat va fi principalul subiect pe agenda de lucru cu Guvernul, urmând să fie disponibilizate minim 30.000 de persoane.

100 afișări
Imaginea articolului Costin: Cel puţin 30.000 de oameni de la companiile de stat îşi vor pierde locurile de muncă

Costin: Cel puţin 30.000 de oameni de la companiile de stat îşi vor pierde locurile de muncă (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)

Costin a precizat că sindicatele nu au primit până în prezent un plan concret de restructurare a celor 18 companii cu capital de stat dar o estimare globală duce la cel puţin 30.000 de disponibilizări în mai multe domenii în perioada în care va urma.

"Ni s-a confirmat din partea unor reprezentanţi ai delegaţiei FMI că restructurarea companiilor cu capital de stat devine subiectul numărul 1 pe agenda de lucru cu Guvernul şi au promis că nu vor trata acest subiect strict macro uitându-se la cifre şi se vor uita şi la modul în care sunt manageriate aceste companii şi la modul în care pierd resurse, de cele mai multe ori pierderile fiind generate de furturi", a declarat Costin.

Potrivit lui Costin şi acum şi în perioada următoare 30.000 de persoane din companiile cu capital de stat îşi vor pierde locurile de muncă pentru că în bugetele acestor societăţi "nu-şi mai au locul şi salariile şi furăciunea".

Reprezentantul BNS a afirmat că în întâlnirea cu FMI a insistat pe o abordare complexă a acestor companii cu capital de stat nu doar pe indicatorii macro, fiind nevoie de o analiză în detaliu. "Din cauza unor contracte ticălos făcute companiile pierd sume uriaşe de bani şi ajung în situaţii incredibile cum sunt cele din sectorul energetic sau Compania Naţională Poşta Română şi toate oalele sparte le vor plăti lucrătorii trimiţi pe drumuri", a afirmat Costin.

Liderul BNS a mai spus că în discuţiile cu FMI au fost abordate şi subiecte precum noul Cod al muncii şi noul Cod de dialog social care pe 5 mai va fi în discuţie la Curtea Constituţională. Costin spune că noul Cod al muncii va intra în vigoare luni, însă urmează să fie modificate unele prevederi ale acestuia pentru că încalcă legislaţia europeană.

"Odată cu noul Cod al muncii, piaţa muncii din România va deveni una dintre cele mai stabile. Am depus iniţiative legislative care vor modifica prevederi din Codul muncii pentru că legea aceasta aşa cum şi-au dorit-o unii aşa va fi pe veci. Orice încălcare de directivă europeană va fi corectată, iar acest lucru nu va dura foarte mult, este posibil să se întâmple până la sfârşitul anului", a spus Costin.

Totodată, liderul BNS a adăugat că iniţiativa premierului Boc de a porni controale pentru eliminarea muncii la negru reprezintă doar "vorbe în vânt"± "Consecinţa va fi reprezentată de abuzuri, şpăgi şi presiuni pe unele companii pentru a scoate bani negri penru partide", a mai spus Costin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici