Costiniu, Căşuneanu şi Locic puşi în libertate

Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost eliberaţi din arest, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) le-a admis, luni seară, cererile de cercetare în libertate în dosarul în care sunt acuzaţi de corupţie, alături de senatorul Cătălin Voicu.

76 afișări
Imaginea articolului Costiniu, Căşuneanu şi Locic puşi în libertate

Costiniu, Căşuneanu şi Locic puşi în libertate (Imagine: Montaj foto)

Măsura arestării preventive a fost înlocuită, de către Completul de nouă magistraţi de la instanţa supremă, în cazul tuturor celor trei cu interdicţia de a părăsi ţara.

Instanţa a casat decizia iniţială dată, în noaptea de vineri spre sâmbătă, de completul de fond şi, rejudecând cauza, a decis respingerea propunerii DNA de arestare preventivă a lui Costiniu, Căşuneanu şi Locic, dispunând în schimb ca cei vizaţi să nu părăsească ţara pe o perioadă de 30 de zile.

Decizia a fost luată cu majoritate de voturi, după o şedinţă de judecată care a durat mai bine de patru ore, instanţa deliberând timp de aproximativ patru ore până la pronunţarea sentinţei.

Totodată, Completul de nouă judecători a dispus ca cei trei să nu poarte, pe perioada interdicţiei, niciun fel de armă, să nu schimbe domiciliul fără încuviinţarea instanţei, să nu ia legătura între ei sau cu alţi martori din dosar şi să prezinte la poliţie, la parchet şi la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi.

Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au părăsit, luni noapte, arestul Direcţiei de Cercetări Penale, după aproape două ore de la pronunţarea deciziei Completului de nouă judecători al instanţei supreme de cercetare a lor în stare de libertate. Primul care a ieşit de la arestul Direcţiei Cercetări Penale după decizia instanţei supreme a fost omul de afaceri Marius Locic.

El a contrazis afirmaţiile procurorilor potrivit cărora ar fi plătit 119.000 de lei pentru a merge în audienţă la şeful Poliţiei Capitalei, susţinând că suma plătită lui Voicu reprezenta contravaloarea unor servicii juridice pe care senatorul, care este şi avocat, ar fi trebuit să i le presteze, dar nu a mai apucat. "Eu nu sunt tâmpit să dau 30.000 de euro pentru o audienţă la Poliţie", a spus Locic.

Ulterior, întrebat de jurnalişti ce servicii aşteaptă de la Cătălin Voicu în schimbul banilor pe care i-a plătit, Locic a lăudat calităţile de avocat ale lui Voicu şi a afirmat că până la momentul la care a fost ridicat de procurorii DNA Voicu i-a oferit o consultanţă juridică foarte valoroasă.

Locic a ţinut să declare presei că oamenii de afaceri români sunt şantajaţi de alţi afacerişti cetăţeni străini. El a refuzat să facă alte declaraţii, arătând că are încredere într-o soluţie favorabilă şi atunci când va fi judecat fondul cauzei.

El s-a declarat încântat de decizia judecătorilor, spunând că este un cadou minunat primit de fetiţa lui care luni a împlinit patru ani.

Următorul care a părăsit arestul Direcţiei de Cercetări Penale a fost omul de afaceri Costel Căşuneanu, care s-a declarat mulţumit de decizia instanţei. "Mulţumesc lui Dumnezeu, s-a făcut dreptate", a spus Căşuneanu.

El a refuzat să răspundă la întrebările jurnaliştilor în legătură cu informaţia că i-ar fi solicitat sprijinul lui Voicu pentru ca un văr de-al său, poliţist, să promoveze în funcţie.

Informaţia că omul de afaceri Costel Căşuneanu i-ar fi cerut lui Voicu şi alte favoruri, precum sprijinul pentru promovarea unui văr de-al său, poliţist, sau intervenţia pe lângă poliţiştii care anchetau nişte furturi din casa şi sediul firmei sale, a apărut în motivarea deciziei iniţiale pronunţate de instanţa supremă în noaptea de vineri spre sâmbătă.

"Procurorul a mai susţinut că, deşi în declaraţia dată în faţa Înaltei Curţi inculpatul Căşuneanu Costel a afirmat că remitea sume de bani sub titlu de împrumut către inculpatul Voicu, întrucât se temea de acesta şi de influenţele pe care le avea în medii importante la nivelul statului, totuşi inculpatul Căşuneanu apela frecvent la serviciile inculpatului Voicu Cătălin. Chiar prin solicitarea inculpatului Căşuneanu către inculpatul Voicu de a-l numi pe vărul său, care era şef de pază şi ordine publică al unei poliţii judeţene, în funcţia de şef la Servicii secrete a arătat dorinţa inculpatului Căşuneanu de a cumpăra bună-voinţa inculpatului Voicu", a afirmat procurorul DNA care a susţinut cererea de arestare, potrivit motivării deciziei iniţiale pronunţate de instanţa supremă în noaptea de vineri spre sâmbătă, document obţinut de MEDIAFAX.

Ultimul care a părăsit arestul Direcţiei de Cercetări Penale a fost Florin Costiniu, care a refuzat să răspundă întrebărilor presei, declarându-se mulţumit de decizia "firească" luată de judecători.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici