Costoiu, la bilanţ: Regret că nu am reuşit să fac Muzeul Ştiinţei

Fostul ministru delegat pentru Învăţământ Superior şi Cercetare Mihnea Costoiu a declarat, vineri, la predarea mandatului, că are un mare regret că nu a reuşit să facă Muzeul Ştiinţei, dar că, în ceea ce priveşte învăţământul şi cercetarea, progresele sunt majore.

68 afișări
Imaginea articolului Costoiu, la bilanţ: Regret că nu am reuşit să fac Muzeul Ştiinţei

Costoiu, la bilanţ: Regret că nu am reuşit să fac Muzeul Ştiinţei (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

"Am un mare regret că nu am reuşit să fac Muzeul Ştiinţei. Pentru că nu este un muzeu în adevăratul sens al cuvântului, ci un muzeu interactiv care se adresează, deopotrivă, copiilor, elevilor şi studenţilor. Dar, în ceea ce priveşte învăţământul şi cercetarea, putem spune că progresele sunt majore", a spus Mihnea Costoiu, vineri, la Ministerul Educaţiei, când şi-a predat mandatul.

El a enumerat apoi proiectele de interes intrenaţional la care România este partener, printre care cele de la Măgurele: Centrul Integrat de Tehnologii Avansate cu Laseri (CETAL), al doilea ca intensitate din lume şi primul din Europa, premergător iniţierii şi operării ELI-NP, finanţat integral de la bugetul de stat - 72,8 milioane lei, şi proiectul pan-european ELI-NP implicând aproape 40 de instituţii de cercetare din 13 ţări membre ale UE, prima infrastructură de cercetare distribuită din Europa de Est (în Republica Cehă, Ungaria şi România), ce cuprinde două capacităţi laser de câte 10 PW. Investiţia totală depăşeşte 850 milioane euro, din care cea pentru centrul de la Măgurele se ridică la peste 350 de milioane de euro şi este asigurată din fonduri europene.

Un alt proiect de interes internaţional în care România este parte este Centrul Internaţional de Studii Avansate Dunăre - Delta Dunării -Marea Neagră, componentă a Strategiei UE pentru regiunea Dunării, care cuprinde cinci piloni (transport, energie, mediu, componentă socială şi cercetare) şi care va fi una dintre cele mai importante infrastructuri de cercetare în domeniul ştiinţelor naturale, ale mediului şi ale Pământului. Centrul va grupa, în Delta Dunării, cei mai reprezentativi cercetători din domeniile manţionate.

România s-a alăturat partenerilor europeni şi în două programe ale Agenţiei Spaţiale Europene: Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi dezvoltarea rachetei Ariane 6.

Costoiu a mai spus că în anul universitar 2014 - 2015 au intrat în lichidare mai multe programe universitare faţă de anul precedent.

Totodată, a mai spus fostul ministru, bugetul Ministerului Educaţiei din 2014, de 22 miliarde de lei, a fost cel mai mare buget acordat până acum acestui domeniu şi a reprezentat cea mai mare creştere a unui buget al educaţiei dintre ţările UE din ultimii cinci ani. Pentru anul 2015, bugetul obţinut pentru Educaţie va avea o creştere de 7,9 la sută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici