Cotovelea: Se lucrează la demiterea lui Ion Smeeianu de la şefia Poştei Române

Ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, a declarat marţi că intenţionează să-l demită pe directorul general al Poştei Române, Ion Smeeianu, instituţia pe care o conduce lucrând în prezent la modalitatea în care se va face eliberarea acestuia din funcţie.

680 afișări
Imaginea articolului Cotovelea: Se lucrează la demiterea lui Ion Smeeianu de la şefia Poştei Române

Cotovelea: Se lucrează la demiterea lui Ion Smeeianu de la şefia Poştei Române, există posibilitatea (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Nu ni se pare corect ca Poşta să suporte aceste clauze ... Exista, pentru că acum nu mai există, o clauză în cazul contractului unui director executiv care, indiferent ce făcea, în momentul în care contractul individual de muncă se încheia, chiar dacă fura, pleca acasă cu 20 de indemnizaţii, situaţie pe care noi o considerăm inacceptabilă ... Aceste contracte au fost semnate de actualul director general al Poştei Române, Ion Smeeianu. Se lucrează la asta (demiterea lui Smeeianu- n.r.) Da, bineînţeles, există posibilitatea ca Smeeianu să fie inlăturat de la conducerea companiei", a declarat marţi ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.

Ministerul pentru Societatea informaţională (MSI) a anunţat, luni, că întreaga echipă de management a Poştei Române a renunţat benevol, la solicitarea ministrului pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, la orice clauze din contractul individual de muncă referitoare la plata unor salarii compensatorii în cazul încetării activităţii.

La finele săptămânii trecute, MSI a solicitat Corpului de Control al premierului să verifice baza legală prin care fostul director juridic al Poştei Române Rosita Mădălina Alexe va primi 30 de salarii compensatorii, reprezentând aproximativ 60.000 de euro.

MSI deţine 75% din acţiunile Poştei Române.

"Ministerul s-a autosesizat întrucât au existat suspiciuni legate de modul în care se pot acorda salarii compensatorii la nivel de management în cadrul Poştei Române, odată cu încheierea în data de 15 mai 2014 a relaţiilor contractuale dintre CNPR şi Rosita Mădălina Alexe, director executiv juridic la Poşta Română. Prevederile contractelor individuale de muncă sunt confidenţiale şi reprezintă acordul de voinţă al părţilor, conform prevederilor legale, însă vă pot spune că este vorba de o sumă cu a cărei acordare nu suntem de acord. Am cerut comunicarea acestei poziţii Consiliului de Administraţie al companiei", a declarat vineri pentru MEDIAFAX ministrul Răzvan Cotovelea.

Potrivit datelor transmise de Poşta Română, Rosita Mădălina Alexe a fost cooptată în echipa de management a Poştei Române din anul 2012.

"Rosita Mădălina Alexe conducea direcţia executivă juridic, control şi resurse umane din anul 2013. Relaţiile contractuale între CNPR şi Rosita Mădălina Alexe au încetat, prin acordul părţilor, începând cu data de 15 mai 2014. Prevederile contractelor individuale de munca sunt confidenţiale şi reprezintă acordul de voinţă al părţilor", a declarat vineri pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Poştei Române, Dan Dumitrescu.

Datele din declaraţia de avere arată că Alexe a câştigat în 2013, în calitate de şef al Departamentului Juridic al operatorului poştal, suma de 106.662 lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de circa 8.900 lei.

Surse din cadrul Poştei Române au declarat vineri pentru MEDIAFAX că directorul general al companiei, Ion Smeeianu, a semnat, miercuri, o decizie de încetare a contractului individual de muncă cu Rosita Mădălina Alexe, fostul director juridic al operatorului poştal urmând să încaseze, conform clauzelor din contract, o sumă reprezentând 30 de salarii compensatorii.

Astfel, Alexe ar urma să încaseze aproximativ 267.000 lei (60.000 de euro).

"Din informaţiile pe care le deţin, fosta directoare juridică a încasat banii reprezentând salariile compensatorii, dar am solicitat prezentarea dovezii plăţii în următoarea şedinţă a acţionarilor (...) Ne pregătim să atacăm în instanţă decizia prin care s-a dispus încasarea salariilor compensatorii de către fosta directoare ... Opinia juriştilor este că doamna director care a plecat trebuia demisă, şi nu trebuia încheiat contractul individual de muncă cu acordul părţilor. Acest contract avea această clauză, de care nimeni nu ştia. Aceste contracte s-au încheiat între directorul general şi fiecare director executiv. Smeeianu ştia, pentru că a semnat. Din acest motiv suntem foarte tensionaţi cu toţii, pentru modul în care Smeeianu a condus această companie în ultimii doi ani", a afirmat marţi Cotovelea.

Smeeianu a preluat conducerea Poştei Române în mai 2012.

Cu afaceri de 1,26 miliarde de lei în 2012, Poşta este cel mai mare operator local de profil. Compania are o reţea teritorială de 5.687 de unităţi şi 27.305 de angajaţi.

Compania avea la sfârşitul anului 2012 datorii totale de 568,2 milioane de lei, în creştere cu 2,9% faţă de 2011, potrivit datelor din bilanţul Poştei.

În perioada 2008-2012, compania a consemnat piederi în fiecare an, care, cumulate, au atins 530 milioane de lei, cu toate că a bugetat profit în fiecare an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici