Cozonacul bunicii, reinventat. Reţete de cozonac preferate de oameni pentru masa de Paşte

  • 50% din români apreciază cozonacul ca fiind preparatul preferat de Paşte
  • Buget Paşte: 30% din români alocă sub 300 de lei, iar 36% peste 500 de lei
  • Cozonacul cu caramel sărat şi cel în însiropat se află în topul preferinţelor
8498 afișări
Imaginea articolului Cozonacul bunicii, reinventat. Reţete de cozonac preferate de oameni pentru masa de Paşte

Cozonacul bunicii, reinventat

De unde vine cozonacul?

După săpături arheologice s-a descoperit că până şi egiptenii aveau cuptoare în care preparau pâine dulce. Apoi, grecii din Antichitate se răsfăţau cu preparatul, adaugând miere sau nuci. Mai aproape de zilele noastre, cozonacii sunt legaţi de tradiţiile româneşti şi bulgăreşti. Astăzi, se fac tot felul de combinaţii în care se întâlnesc îngrediente din bucătăriile europene.

Reţete de cozonac, reinventate 

Bogdan Voinescu s-a folosit de reţetele femeilor din familia sa, le-a reinventat şi, de mai bine de un an, are un business cu cozonaci moderni în Capitală.

„Cozonacul cu caramel sărat este specialitatea noastră. Este o reţetă de la bunica şi mama. L-am reinventat. Am făcut caramel sărat în loc de dulce, după o reţetă din Franţa”, povesteşte el.

„De dimineaţă am făcut cam 70. Cel mai îndrăgit cozonac este cel cu caramel sărat şi, în egală măsură, cel cu caramel sărat, nucă şi ciocolată. Pregătirea aluatului durează cam 5 ore, iar pregătirea cozonacilor cu coacerea durează vreo patru ore”, adaugă antreprenorul.

Pentru Catrinel, cozonacul nu înseamnă doar tradiţie, ci şi răsfăţ.

„Am comandat 10 cozonaci. Am luat şi pentru colegi. Cozonacul cu caramel este preferatul în familia mea, dar am luat şi cu nucă şi cacao pentru părinţii mei. Cinci milioane (500 RON) e bugetul pentru cozonaci, şase cu tot cu pască”, spune Catrinel, una din cliente.

La Iaşi, la clasicii cozonaci cu nucă şi stafide sau nucă şi rahat, în ultimii doi ani şi-a făcut loc în topul aprecierilor şi cozonacul însiropat. 

„Acesta este un cozonac care va fi însiropat cu vinars. Îl pregătim de dimineaţă încă de la orele 07.00. Acum îl împletim şi îl punem la frigider şi va sta până mâine dimineaţă la dospit la rece şi mâine dimineaţă îl vom coace şi îl vom însiropa. Siropul va trebui să fie rece.”

Top preferinţe pentru preparate tradiţionale:

  • ouă roşii - 79%
  • cozonac - 50%

Potrivit studiul iSense Solutions, 43% dintre românii din mediul urban vor pregăti cozonacii acasă, 24% îi vor cumpăra, iar 17% vor avea cozonaci pregătiţi de altcineva din familie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici