Video Crescătorii de oi din Prahova, cu animalele la protest, lângă DN1. Oamenii cer soluţii la atacurile dese ale urşilor: Nu suntem pentru omorârea lor, dar să se găsească nişte soluţii

Crescătorii de oi protestează, vineri, la Comarnic, în judeţul Prahova, speriaţi de atacurile tot mai dese ale urşilor, oamenii aducând peste 500 de animale pe care le-au pus în şase ţarcuri, amplasate lângă DN 1, transmite corespondentul Mediafax.

636 afișări

Potrivit Asociaţiei Crescătorilor de Animale Comarnic, protestul a fost organizat pentru că oamenii sunt speriaţi de atacurile repetate şi de pagubele pe care le-au făcut animalele sălbatice, urşi şi porci mistreţi, în gospodăriile din Comarnic.

Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Comarnic, Tavi Boşman, a declarat, corespondentului MMediafax, că ursul vine seară de seară şi atacă gospodăriile oamenilor, până acum omorând 50 de oi. De asemenea, a fost înregistrat şi un caz în care ursul a încercat să intre într-o casă, iar într-un alt caz un cioban a fost atacat.

„Sunt atacuri repetate ale animalelor sălbatice. Până acum era normal, venea ursul o dată, era normal. Acum, seară de seară, ursul vine şi atacă gospodăriile oamenilor. Noi încercăm să tragem un semnal de alarmă, să explicăm autorităţilor ce se întâmplă aici, să se ia nişte măsuri. Nu suntem pentru omorârea urşilor, încercăm să se găsească nişte soluţii. Să-i ia, să-i relocheze. Există un caz unde a încercat să intre în casă. Avem şi un cioban atacat de urs. E periculos! Acum problema nu e dacă o să omoare pe cineva, ci când o să se întâmple”, a declarat Boşman.

Protestul a fost unul paşnic, oamenii aducând peste 500 de oi pe care le-au pus în şase ţarcuri, de-a lungul Drumului Naţional 1. Dacă nu vor fi găsite soluţii, crescătorii spun că vor aduce 10.000 de oi.

„Acum manifestăm paşnic, dacă nu se iau măsuri, data viitoare aducem 10.000 de oi şi blocăm DN 1”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Animale Comarnic.

Un cioban care a venit la protest cu oile spune că în fiecare seară goneşte ursul.

„Vine mereu. (...) În toamna asta am pierdut patru oi. Mă iau după el cu câinii când vine. Sunt mari, e unul la vreo 700 de kilograme”, spune ciobanul.

Alt cioban a povestit că nu mai are timp de odihnă şi stă la pândă să îşi apere animalele.

„Suntem atacaţi aproape seară de seară, intră în gospodării. Nimeni nu ia nicio măsură să ne ajute şi pe noi. Seară de seară vine, când ne-a prins pe picior greşit, ne-a ras. La mine, într-o seară, patru oi mi-a nenorocit, la alţii a luat porci”, a declarat bărbatul.

La rândul său, primarul din Comarnic, Sorin Popa, a declarat că au fost înregistrate 19 cereri de despăgubiri, după atacurile urşilor.

„Sunt cetăţeni care nu au venit la Primărie să facă reclamaţii pentru pagubele produse de urs. Ne confruntăm cu probleme, cetăţenii şi-au pierdut răbdarea pentru că în fiecare seară ursul atacă, mor animalele, oi, porci. Sunt cetăţeni care şi-au pus speranţă în porcul acela, care l-a crescut un an, că de Crăciun vor avea ce pune pe masa. Am făcut demersuri către toate insituţiile abilitate. Această acţiune are rolul dea trage un semnal de alarmă, poate găsim soluţii pentru a rezolva această situaţie”, a declarat Popa.

Potrivit acestuia, numărul urşilor din zonă nu se cunoaşte exact, însă numai pe o vale au fost numărate nouă astfel de animale.

Protestul, la care participă 50 de fermieri din Comarnic şi din localităţile învecinate, se desfăşoară, vineri, între orele 10.00 şi 19.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici