Cristian Lazăr, numit de Klaus Iohannis la Parchetul General la un an după ce i-a închis dosarul

Klaus Iohannis a semnat, pe 15 decembrie 2015, decretul de numire în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului General în cazul lui Cristian Aurel Lazăr. Pe 14 septembrie 2014, procurorul clasase o speţă care-l viza pe şeful statului.

5736 afișări
Imaginea articolului Cristian Lazăr, numit de Klaus Iohannis la Parchetul General la un an după ce i-a închis dosarul

Cristian Lazăr, numit de Klaus Iohannis la Parchetul General la un an după ce i-a închis dosarul

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, în data de 15 decembrie 2015, mai multe decrete, printre care şi cel de numire al lui Cristian Aurel Lazăr în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), pentru un mandat de 3 ani.

"15 Decembrie 2015
Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat marţi, 15 decembrie a.c., următoarele decrete:

• Decret numirea în funcţia de procuror şef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Aurel Cristian Lazăr, pe o perioadă de 3 ani", se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Numirea vine în condiţiile în care, în septembrie 2014, respectiv cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale, Cristian Aurel Lazăr clasase o speţă care-l viza pe Klaus Iohannis.

„Prin intermediul unei plângeri penale, adresate, iniţial, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, structura Centrală, unde a fost înregistrată sub numărul 5630/19.06.2013, petentul (...), domiciliat în (...) a solicitat tragerea la răspundere penală a primarului municipiului Sibiu, Klaus Werner Iohannis, pentru comiterea infracţiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu contra intereselor publice şi abuz în serviciu contra intereselor persoanelor”, se arată în rezoluţia de clasare semnată de procurorul Cristian Lazăr, în data de 18 septembrie 2014, potrivit luju.ro.

Un exemplar al soluţiei de clasare a fost transmis, potrivit legii, şi lui Klaus Iohannis, se mai arată în aceeaşi rezoluţie de clasare.

În decembrie 2015, din calitatea de preşedinte al României, acesta a semnat decretul de numire în funcţie la Parchetul General pentru procurorul Cristian Lazăr.

Rezoluţia de clasare apare la dosarul de numire a lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror-şef al Parchetului General, de la Ministerul Justiţiei, potrivit lui Tudorel Toader.

"În dosarul de numire a domnului Augustin Lazăr în funcţia de procuror-şef al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de la Ministerul Justiţie, s-a identificat o Ordonanţă de clasare pentru un dosar deschis în anul 2013 pe numele primarului Municipiului Sibiu de la acea dată, domnul Klaus Werner Iohannis. La baza dosarului stau două plângeri, una formulată de un petent persoană fizică către Direcţia Naţională Anticorupţie, care a fost trimisă ulterior spre competentă soluţionare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 18.07.2013 şi alta formulată de către o instituţie publică la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, transmisă spre competentă soluţionare Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia la data de 28.08.2013. La acea dată, conform informaţiilor din curriculum vitae depus la dosarul de candidatură, domnul Augustin Lazăr îndeplinea funcţia de Procuror General al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia", arată Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

Tudorel Toader a declanşat săptămâna trecută procedura de revocare de la conducerea Parchetului General, printre cele 20 de motivele invocate de ministru fiind şi o rezoluţie de clasare ce-l viza pe Klaus Iohannis, aflată în dosarul de candidatură al lui Augustin Lazăr. Ulterior, ministrul Justiţiei a anunţat că va prezenta public documente din acest dosar de candidatură.

Miercuri, Tudorel Toader a solicitat CSM să aprecieze dacă sunt întrunite condiţiile pentru a publica aceste acte din dosarul de candidatură. Potrivit unor surse din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cererea ministrului de a aprecia dacă pot fi publicate documentele din dosarul lui Lazăr nu are temei deoarece documentele din dosarul profesional al magistratului sunt confidenţiale, însă cele dintr-un dosar de candidatură pot fi publicate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici