Cristina Tarcea: Dacă nu a fost o semnătură a unei persoane din partea ICCJ pe protocol, ar putea fi nul

Preşedintele instanţei supreme, Cristina Tarcea, declară că, în cazul în care se va constata că nu a existat o semnătură a unei persoane care să reprezinte Înalta Curte pe protocolul încheiat între SRI, instanţa supremă şi Parchetul General, se pune problema nulităţii lui.

2645 afișări
Imaginea articolului Cristina Tarcea: Dacă nu a fost o semnătură a unei persoane din partea ICCJ pe protocol, ar putea fi nul

Tarcea: Dacă nu a fost o semnătură a unei persoane din partea ICCJ pe protocol, ar putea fi nul

Tarcea a spus că nu cunoaşte raţiunea pentru care au fost încheiate protocoalele secrete, însă odată cu desecretizarea lor toată lumea poate invoca în cursul procedurilor judiciare incidenţa acestora asupra actului de justiţie.

Cristina Tarcea a fost întrebată, vineri, la Alba Iulia, ce face ÎCCJ pentru a lămuri problema protocoalelor secrete, preşedintele instanţei supreme răspunzând că acest aspect s-a discutat în Adunarea Generală.

”Aceste protocoale au fost desecretizate. Eu nu cunosc care a fost iniţial raţiunea pentru care au fost încheiate. Nu cunosc de altfel nici preşedinţii în funcţie de la acea vreme ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, dar ele în prezent fiind desecretizate toată lumea le poate vedea şi poate invoca în cursul procedurilor judiciare incidenţa, sau nu, a acestor protocoale asupra actului de justiţie. Lucru care se şi întâmplă. Efectele protocoalelor au fost invocate în proceduri disciplinare, în proceduri penale, am înţeles că există şi sesizări în ceea ce priveşte chiar nulitatea acestor protocoale. Noi am discutat acest aspect în adunarea generală care a avut loc săptămâna trecută la Înalta Curte şi am apreciat că atâta timp cât sunt deja proceduri judiciare iniţiate şi care pun în discuţie tot felul de chestiuni legate de acest protocol, funcţionează obligaţia de reţinere şi nu ne putem pronunţa asupra unor aspecte asupra cărora va trebui cu certitudine să ne pronunţăm atunci când soluţionăm dosarele legate de aceste protocoale”, a spus Cristina Tarcea.

De asemenea, preşedintele instanţei supreme a adăugat că, în cazul în care se va constata că nu a existat o semnătură a unei persoane care să reprezinte Înalta Curte pe acel protocol, se pune problema nulităţii lui.

”Problemele sunt mult mai complicate deoarece cunoaşteţi şi dvs. că există o sesizare prin care să se clarifice problema semnăturii acestui protocol, dacă ştiu eu, se va constata că susţinerile sunt reale şi că nu a existat o semnătură de către o persoană care să reprezinte Înalta Curte pe acel protocol, se pune problema nulităţii. Nulitatea are efecte retroactive. Discuţiile sunt multe şi până nu se vor clarifica toate aceste lucruri nu putem adopta o poziţie”, a mai spus Tarcea.

Cristina Tarcea a participat, vineri, la lucrările conferinţei internaţionale „Independenţa şi imparţialitatea justiţiei în jurisprudenţa „Curţii Europene a Drepturilor Omului” organizată de Curtea de Apel Alba Iulia şi Baroul Alba în colaborare cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Uniunea Avocaţilor Europeni, şi Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba Iulia, iar în pauze a răspuns întrebărilor jurnaliştilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici