Criterii de departajare la un liceu din Timişoara: Părinţii sau bunicii să fi fost absolvenţii şcolii

Un liceul de prestigiu din Timişoara a instituit patru criterii de departajare a copiilor care se înscriu în clasa pregătitoare, printre acestea numărându-se şi obligativitatea ca părinţii sau bunicii viitorilor elevi să fi studiat sau să fi fost cadre didactice la această şcoală.

2013 afișări
Imaginea articolului Criterii de departajare la un liceu din Timişoara: Părinţii sau bunicii să fi fost absolvenţii şcolii

Criterii de departajare la un liceu din Timişoara: Părinţii sau bunicii să fi fost absolvenţii şcolii (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Liceu cu clasele 1-12 Pedagogic este singurul din judeţul Timiş care a impus patru criterii de departajare a copiilor care se înscriu în clasa pregătitoare legate de istoricul părinţilor sau bunicilor cu această unitate de învăţământ, micuţii trebuind să îndeplinească cel puţin una dintre aceste cerinţe pentru a avea prioritate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare, familia acestora trebuie să facă dovada că unul dintre părinţi sau bunici să fie sau să fi fost cadre didactice, că unul dintre părinţi sau bunici lucrează la Liceul Pedagogic, că viitorul elev are fraţi care sunt înscrişi în Liceul Pedagogic, că bunicii sau părinţii au absolvit cel puţin ciclul gimnazial al Liceului Pedagogic.

Potrivit inspectorului şcolar general al judeţului Timiş, Aura Danielescu, deşi aceste criterii pot fi considerate discriminatorii de către unii părinţi, ISJ Timiş a lăsat liceul să impună propriile reguli din cauza cererii mare de înscrieri în clasa pregătitoare la această unitate de învăţământ.

"La Liceul Pedagogic, în acest an, Consiliul de Administraţie a propus, pentru intrarea copiilor în învăţământul primar, în clasele pregătitoare, un număr de patru criterii specifice, care vor putea ierarhiza copiii în funcţie de cumularea unui număr de puncte. După aplicarea acestor criterii specifice, pe locurile rămase libere, dacă este cazul, se va aplica acel criteriu de selecţie prin tragere la sorţi. Sunt criterii care din punctul de vedere al unora pot fi privite ca şi criterii discriminatorii, însă colegii de la Liceul Pedagogic s-au consultat înainte de propunerea acestor criterii cu părinţii şi cadrele didactice, au vizualizat criterii specifice propuse de alte unităţi de învăţământ din ţară cu profil pedagogic care le-au aplicat şi în anul anterior. Este primul an în care Liceul Pedagogic propune criterii specifice pentru selecţia copiilor în clasa pregătitoare şi acest lucru se datorează unui aflux foarte mare al elevilor spre a intra în clasa pregătitoare în această unitate de învăţământ, care în ultimii ani a acumulat un număr mare de clase, ceea ce nu a mai permis desfăşurarea în condiţii optime a procesului educativ”, a declarat Danielescu.

Anul trecut, Liceul Pedagogic din Timişoara a avut şase clase pregătitoare de câte 25 de elevi. Anul acesta liceul are doar 50 de locuri în două clase pregătitoare. Din 29 februarie, când s-a dat startul înscrierilor, şi până în prezent, în clasele pregătitoare ale Liceului Pedagogic s-au înscris 51 de copii.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici