Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a murit

Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a murit sâmbătă dimineaţă, a anunţat Irina-Margareta Nistor, pe reţelele de socializare.

2049 afișări
Imaginea articolului Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a murit

Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a murit

"Criticul si Istoricul de film Tudor Caranfil a plecat sa fie nemuritor, alaturi de Orson Welles si de toti ceilalti mari creatori de cinema, pe care i-am descoperit datorita lui , in Varstele peliculei, scrise si televizate!", a scris Irina-Margareta Nistor, pe Facebook.

Tudor Caranfil s-a născut în 1931, la Galaţi, şi a fost un critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile şi istoric de film. A urmat Colegiul V.Alecsandri din Galaţi, a terminat Facultatea de Filosofie în 1957, pentru ca ulterior să facă ziaristică la Informaţia Bucureştiului. Din anii '60 s-a dedicat criticii cinematografice.

A fost invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin şi a fost membru in juriul FIPRESCI şi a participat la multe alte festivaluri cinematografice internaţionale la Karlovy Vary, Los Angeles, Locarno, Cottbus, Rotterdam, San Francisco şi la principalele festivaluri româneşti de film.

A obţinut Premiul pentru critică cinematografică al Asociaţiei Cineaştilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut”.

Tudor Caranfil este tatăl regizorului de film Nae Caranfil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici