CRIZĂ de medici de urgenţă în spitale. Printre principalele probleme, gărzile epuizante şi intervenţiile din ce în ce mai multe/ La concursuri nu vine niciun candidat

Gărzi epuizante, cu medici puţini şi intervenţii din ce în ce mai multe, care cresc timpul de aşteptare. Sute de posturi de medici de urgenţă sunt libere în spitalele din ţară şi, deşi se organizează concurs an de an, nu există candidaţi, pentru că mulţi aleg să plece în străinătate.

1693 afișări
Imaginea articolului CRIZĂ de medici de urgenţă în spitale. Printre principalele probleme, gărzile epuizante şi intervenţiile din ce în ce mai multe/ La concursuri nu vine niciun candidat

Criză de medici de urgenţă în spitale. La concursuri nu vine niciun candidat

Ploieşti

La Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti sunt vacante 16 posturi de medici. Cei care asigură, totuşi, garda se plâng de epuizare, iar pacienţii spun că aşteaptă şi câteva ore până să fie consulaţi.

La UPU Ploieşti ar trebui să fie 26 de medici, dar sunt doar 11, dintre care trei au contract de colaborare.

“Lipsa de medici de medicină de urgenţă este de ani de zile. Suntem încadraţi opt medici de medicină de urgenţă, avem un deficit de alţi 16 medici de medicină de urgenţă. Am mai completat schema de personal cu alţi trei medici de medicină de familie, cu competenţă în urgenţe medico-chirugicale. Sunt trei linii de gardă care se acoperă foarte greu în aceste condiţii, având în vedere că pentru fiecare linie de gardă este necesar un număr minim de cinci medici”, a declarat medicul şef al UPU Ploieşti, Odette Pană.

Potrivit acesteia, medicii sunt obosiţi, stau mai mult la serviciu, iar volumul mare de muncă îi determină pe posibili candidaţi la posturile vacante să aleagă alte specializări.

“Suntem obosiţi, continuu, de ani de zile, pentru că trebuie să acoperim gărzile. Avem în medie 300 de prezentări pe zi, în această situaţie suntem de ani de zile. Singura soluţie ar fi încadradrea cu alţi medici de urgenţă. Ne străduim ca lipsa medicilor să nu afecteze actul medical, dar presiunea pentru fiecare dintre noi este foarte mare. Volumul de muncă este foarte mare”, a mai spus Odette Pană.

La rândul său, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Marius Niculescu spune din cauza lipsei medicilor s-a ajuns ca în UPU pacienţii să aştepte ore în şir până să fie consultaţi.

“Cea mai vitregită este linia de urgenţe minore, în UPU, unde adresabilitatea, ca şi număr este cea mai mare. De aici şi timpii de aşteptare pentru pacienţi, cel puţin de partea de investigare. Prin lipsa acestor medici nu se poate organiza serviciul în ture şi permanenţa este asigurată prin clasicile linii de gardă care sunt epuizante. Un timp aşa de mare, de lucru fără pauze, este extenuant. Este greu, această specializare durează destul de mult, examenele sunt riguroase, şi suntem pe acest specific în concurenţă cu Serviciul Judeţean de Ambulanţă şi cu SMURD ul care şi ei au deficit”, a spus managerul.

Sibiu

La UPU Sibiu, din 25 de posturi sunt ocupate 16, iar medicii încearcă să nu lase gărzile neacoperite. În ultimii 10 ani se organizează concurs pentur ocuparea unui post vacant, dar nu vine nimeni.

„Organizăm de vreo 10 ani concurs şi nu vine nimeni. Nu sunt medici de medicină de urgenţă. Toţi pleacă în străinătate unde nivelul de de salarizare pleacă de la 5.000 de euro pentru un medic de medicină de urgenţă. Toate promoţiile termină şi pleacă, foarte puţini rămân. Specializarea o fac la noi şi, din păcate, foarte puţini rămân în ţară. Eu sunt aici de vreo 20 de ani, dar vă spun că noi la Sibiu stăm bine. În regiunea Centru, după Mureş, suntem singurii care acoperim turele. În rest, Alba, Braşov, Vâlcea au mari probleme. Dacă am noroc să nu mai plece, suntem cât de cât acoperiţi, ne descurcăm”, a declarat dr. Constantin Roşcamedicul şef al UPU Sibiu.

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, Cornel Benchea, spune că situaţia este cu totul alta în ceea ce priveşte cadrele medii, asistente şi infirmiere. Datorită sporurilor mari, pentru locurile de la UPU este cea mai mare concurenţă.

„Sunt sporuri mari. Ar vrea toţi acolo pentru că fac serviciu permanent şi dacă prind sâmbete, duminici, sărbători legale, salariul e bun. Nu avem probleme cu asistentele şi registratorii. La medici situaţia e mai complicată. Organizăm concurs, dar nu vine niciun candidat”, a spus Benchea.

Gorj

La Spitalulul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, care este cel mai mare spital din judeţul Gorj, în Unitatea de Primiri Urgenţe sunt şapte medici, deşi ar trebui să fie 11.

”La noi sunt ocupate 7 din 11. Ar mai fi nevoie. Au fost mai puţini în anii trecuţi. În ultimii doi ani au mai venit încă doi, anul trecut unul şi acum doi ani încă unul. Este o specialitate grea, solicitantă. În această situaţie se fac mai multe gărzi, normal ar trebui să fie măcar doi medici de gardă, pentru că numărul de prezentări a crescut de la an la an, simţitor. Tinerii nu prea îmbrăţişează această specialitate. Cei care termină, de obicei pleacă dincolo. Am avut şi noi un coleg, care, după un an, a plecat în Anglia”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Ramona Oprea, purtătorul de cuvânt al SJU Târgu-Jiu.

Aceasta este medic al Unităţii de Primiri Urgenţe din Târgu-Jiu, de la înfiinţare.

”La şase luni după ce s-a dat drumul la Urgenţă am venit, în decembrie 2007 s-a dat drumul, în 2008, în iunie, am venit eu. Nu m-am gândit niciodată că aş pleca. Salariile, comparativ cu Anglia, sunt foarte mici la noi”, a mai spus Ramona Oprea.

Harghita

La Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Miercurea Ciuc profesează doar patru medici, în condiţiile în care legislaţia permitea angajarea, în total, a 21 de medici, însă niciun candidat nu s-a mai prezentat la concurs în ultimii doi-trei ani, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că teoretic ar fi putut fi 21 de medici la secţia de Urgenţe.

”Nu toţi specialişti în urgenţe, ci ar putea să fie pediatri specialişti în urgenţe, medici pentru urgenţe adulţi, radiologi şi anestezişti specialişti în terapie intensivă. Momentan avem patru medici specialişti în UPU şi trei rezidenţi în urgenţe pediatrice, care îşi fac rezidenţiatul la Universitatea din Târgu-Mureş”, a spus dr. Demeter Ferenc.

El a adăugat că UPU ar funcţiona foarte bine dacă ar mai veni încă cel puţin doi-trei medici.

”Acum se lucrează greoi, când apar concedii multe sau concedii medicale atunci facem faţă cu greu situaţiilor, chiar cu medici de familie cu competenţe sau cu medici de specializaţi în UPU care lucrează la Ambulanţă sau în mediul privat”, a mai spus managerul Spitalului din Harghita.

Întrebat de ce consideră că refuză absolvenţii de medicină specializarea de Primiri Urgenţe, el a răspuns că din cauza volumului mare de muncă şi a deficienţelor sistemului medical de bază.

”Refuză din cauza deficienţelor sistemului medical de bază, a medicinei de familie şi a centrelor de permanenţă care nu fac faţă sau nu acoperă întreaga zonă de activitate. Foarte mulţi pacienţi care ar fi de competenţa medicului de familie ajung la UPU. Din această cauză sunt foarte mulţi pacienţi, iar gărzile foarte frecvente şi timpul de muncă utilizat la maximum îi oboseşte şi îi consumă fizic şi intelectual”, a afirmat dr. Demeter Ferenc.

Medicii de la UPU Miercurea Ciuc asigură cu greu gărzile, dar cu toate acestea nu se depăşeşte timpul de aşteptare al pacienţilor, a mai spus Ferenc.

Cluj

Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Cluj-Napoca ar avea nevoie de 10 medici de urgenţă pentru completarea posturilor, dar nu pot avea loc angajări deoarece nu se ştie valoarea contractului cu CJAS pe acest an şi nici valoarea salariilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Medicul şef al UPU Cluj-Napoca, Adela Golea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că ar putea fi angajaţi, în prima fază, 3 medici de urgenţă, în condiţiile în care nu sunt suficienţi absolvenţi în această specializare.

„La UPU Cluj-Napoca nu putem spune că avem o criză de personal, avem o încadrare de 80% din ceea ce înseamnă medici, din 36,5 posturi avem 27 angajaţi. Medici doritori să se angajeze la noi ar fi, problema este legată de buget. Putem angaja dacă vom avea buget, încă nu ştim valoarea contractului cu CJAS şi nici valoarea salariilor. Chiar 10 medici de urgenţă nu vom putea angaja, pentru că nu avem absolvenţi, dar 2-3 absolvenţi am găsi, sunt 3 care fac gărzi acum în UPU”, a spus Golea.

Galati

Şi la Galaţi, Unitatea de Primiri Urgenţe a celui mai mare spital din judeţ funcţionează cu personal insuficient. Pentru a nu bloca activităţile de la UPU, conducerea secţiei apelează la medici rezidenţi fără post şi la voluntari care îi înlocuiesc pe cei angajaţi în timpul gărzilor.

Potrivit datelor transmise de reprezentanţii Spitalului, UPU Galaţi are nevoie de 67 de noi angajaţi pentru a funcţiona normal, pe listă fiind 10 medici, şapte asistenţi medicali, o infirmieră, 10 brancardieri, 30 de îngrijitoare, un administrator, un personal IT, patru asistenţi sociali şi trei registratori medicali.

„Gărzile nu le putem acoperi doar cu personalul nostru. De aceea, în cazul medicilor, recurgem la medicii rezidenţi, fără post. Asistentele, infirmierele, acestea sunt înlocuite în timpul gărzilor de voluntari. Cea mai mare problemă este la nivelul personalului auxiliar, dar avem şi o mare nevoie de medici. Eu fac săptămânal referate pentru a solicita angajarea de personal. Avem şi cereri, sunt medici rezidenţi şi asistenţi care s-ar angaja la noi dar trebuie să avem posturile disponibile, să fie aprobate de autorităţi”, a explicat pentru MEDIAFAX, coordonatorul UPU-SMURD Galaţi, Angel Trifan.

Bistrita

La Spitalul de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, doar şapte medici specialişti în medicina de urgenţă sunt angajaţi, ei acoperind un sfert din necesar.

Potrivit reprezentanţilor Spitalul de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, în secţia UPU – SMURD sunt angajaţi în total 14 medici însă numai şapte dintre ei sunt specialişti în medicina de urgenţă, ceilalţi având specializări în stomatologie, pediatrie şi medicină generală, cu competenţe în medicina de urgenţă.

“Conform organigramei noi avem aprobate 17 posturi de medic specialist în medicina de urgenţă pentru secţia UPU-SMURD, fiind acoperite la această dată 14 posturi. Numărul este însă insuficient, se lucrează pentru o dublare a acestei organigrame deoarece aceasta este calculată pentru 20.000 de prezentări la UPU într-un an, însă noi avem 42.000 de prezentări. Avem nevoie de un număr dublu de medici pentru a acoperi numărul foarte mare de pacienţi care apelează la serviciile noastre” a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, dr. Mihaiela Mastan.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici