Criza din Ucraina: „Risc ofensiv rusesc la mijlocul lunii februarie”. Ce moment-cheie aşteaptă oamenii lui Putin

Deşi ministrul Lavrov susţine că „Moscova nu vrea război”, americanii se aşteaptă la ce-i mai rău, iar în câteva săptămâni este programată o nouă întâlnire între cele două tabere.

11866 afișări
Imaginea articolului Criza din Ucraina: „Risc ofensiv rusesc la mijlocul lunii februarie”. Ce moment-cheie aşteaptă oamenii lui Putin

Criza din Ucraina: „Risc ofensiv rusesc la mijlocul lunii februarie”. Ce moment-cheie aşteaptă oamenii lui Putin

Îngrijorarea creşte la Casa Albă cu privire la criza din Ucraina. Preşedintele Joe Biden nu-şi ascunde temerile că ofensiva rusă ar putea veni în câteva săptămâni, la jumătatea lunii februarie.

Pe de altă parte, tensiunile sunt în continuă creştere, iar adoptarea unui nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei de către SUA ar echivala cu o rupere a relaţiilor dintre cele două ţări.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus, citat de TASS: „Dacă ar depinde de Federaţia Rusă, nu ar fi războaie. Nu vrem războaie, dar nu vom permite ca interesele noastre să fie atacate cu brutalitate, nu vom permite ca interesele noastre să fie ignorate”.

Ministrul a anticipat, de asemenea, că „o nouă întâlnire” între Rusia şi SUA „este aşteptată în câteva săptămâni”, fără a preciza data şi nivelul la care vor avea loc discuţiile. Ultima întâlnire a avut loc în urmă cu o săptămână între însuşi Lavrov şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Ruşii aşteaptă să îngheţe pământul

Rusia neagă faptul că plănuieşte o invazie, dar zecile de mii de soldaţi de la graniţa cu Ucraina arată contrariul. Preşedintele Statelor Unite a vorbit la telefon şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a reiterat „pregătirea SUA, împreună cu aliaţii şi partenerii săi, de a răspunde decisiv, dacă Rusia va invada în continuare Ucraina”.

Unii experţi militari sunt convinşi că Rusia aşteaptă ca terenul din Ucraina să îngheţe, pentru a se putea deplasa cu echipamente grele. Se pare că atacurile sunt aşteptate pentru mijlocul lunii februarie.

Dacă Rusia ar invada Ucraina, nu ar fi prima dată. Rusia a anexat peninsula de sud a Crimeei a Ucrainei. în 2014. De asemenea, îi sprijină pe rebelii care au preluat în scurt timp zone mari din regiunea estică a Donbass.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici