Criza gunoiului din Sectorul 1 al Capitalei se prelungeşte. Munţii de deşeuri cresc pe zi ce trece, în aşteptarea unei soluţii

  • Gunoaiele nu au fost ridicate din Sectorul 1 al Capitalei nici sâmbătă.
  • La colţurile străzilor din spatele Guvernului se găsesc munţi de saci cu deşeuri.
  • Ministrul Mediului a trimis Garda de Mediu în Sectorul 1 din Bucureşti.
  • Luni, 7 iunie, ministrul Mediului se va întâlni cu primarul Clotilde Armand.
  • ROMPREST: Suntem pregătiţi să colectăm toate gunoaiele în 36 de ore.
1476 afișări
Imaginea articolului Criza gunoiului din Sectorul 1 al Capitalei se prelungeşte. Munţii de deşeuri cresc pe zi ce trece, în aşteptarea unei soluţii

Saci de gunoaie în Sectorul 1 din Bucureşti

Munţii de gunoaie din Sectorul 1, cel mai bogat din Capitală, cresc pe zi ce trece. Din Bucureştii Noi până în spatele Guvernului, la fiecare colţ de stradă oamenii se împiedică de saci şi tomberoane din care se revarsă deşeurile.

Anca locuieşte pe strada Washington, lângă Piaţa Victoriei. De când nu mai vin gunoierii, a umplut cinci pubele care zac în faţa casei. Exasperată de situaţie, aşteaptă o rezolvare

„Cred că joi trebuiau să vină să le ridice şi n-au mai venit. Sunt discuţii la nivel de contract. Au mai fost probleme de genul acesta. Nu e prima dată. Mai avem un tomberon gol, o să-l folosim şi sperăm, totuşi, să se rezolve problema”, spune locuitoarea Sectorului 1 din Capitală.

Conflictul juridic dintre Romprest şi Clotilde Armande ajunge la Guvern. Poate chiar şi în coaliţie, dacă nu se rezolvă până luni.

Ministrul a trimis Garda de Mediu să „verifice” ceea ce se vede cu ochiul liber: saci în rastel de-a lungul trotoarelor. Nu va rezolva mare lucru. Soluţia există deja într-o decizie a Curţii de Apel, din 15 martie. 

  • Decizie Curtea de Apel, 15 martie 2021: „(...) atunci când exercitarea dreptului contractual de limitare a activităţii poate aduce atingere interesului comunităţii în favoarea căreia este prestat serviciul de salubrizare."

Sentinţa îi da dreptul edilului să foloseasca alte servicii de salubrizare în cazul unui conflict de natură juridică.

„O autoritate locală nu poate niciodată, nu are voie să genereze o asemenea situaţie. Legea spune foarte clar, indiferent de disputa juridică între cele două entităţi, serviciile de salubrizare trebuie prestate”, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Actorul principal lipseşte din poveste. Însuşi primarul este de negăsit. Poate este în căutarea soluţiilor pe care le tot anunţă. Nici consilierii parteneri, cei de la PNL, nu ştiu ce are de gând Clotilde Armand să facă în privinţa gunoaielor.

„Situaţia trenează din luna decembrie. Doamna primar nu a găsit soluţii. În acest moment este o situaţie, efectiv, disperată. Consilierii PNL au încercat permanent să evite acest moment. (n.r. Clotilde Armand) să meargă în instanţă, să urmeze calea legală”, este de părere Dan Podaru, consilier local PNL, Sector 1.

Reprezentanţii firmei arătate cu degetul de primar, Romprest, susţin că staţiile de sortare sunt închise pentru neplată. Primaria nu a fi achitat datoriile din iulie, anul trecut. Romprest spune că firma este pregătită să strângă tot gunoiul adunat pe străzi în 36 de ore.

Armand le-a transmis de multe ori că nu cedează „şantajului” companiei. Primarul zice că Romprest cere 1 milion de lei pe zi, pentru ridicarea gunoiului.

  • Comunicat de presă Romprest: „Solicităm Autorităţii contractante (....) să ne indice cu celeritate locul în care să descărcăm deşeurile colectate, care sunt încărcate în autogunoierele Romprest. Suntem pregătiţi să intervenim cu tot efwectivul şi în 36 de ore să colectăm deşeurile din tot Sectorul 1.

„Totuşi, nu suntem proştii mafiei gunoaielor şi eu nu mă clintesc în faţa ameninţărilor de tip mafiot. Pot să urle ei cât doresc în presa lor aservită şi cumpărată”, declară Clotilde Armand, primarul Sectorului 1.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici